Imprimeix
PDF

Pablo Martín Peré: "A Balears gairebé 3.600 llars han perdut el bo social de la llum des que governa Rajoy"

Pablo Martín partidoAixí ho reconeix el mateix Govern Central en una resposta parlamentària al Grup Socialista al Congrés. El diputat Pablo Martín considera "vergonyós" que el Govern "empenyi a l'exclusió social a milers de persones que pateixen pobresa energètica" mentre que llança missatges "mentiders" sobre la recuperació econòmica i apuja el preu de la llum un 11%

La xifra de famílies beneficiàries del bo social de la llum s'ha reduït a Balears en 3.562 en els dos primers anys de govern de Mariano Rajoy, segons una resposta parlamentària de l'executiu al Grup Parlamentari Socialista, que ha recollit el diputat socialista al Congrés Pablo Martín, qui ha lamentat que les mesures adoptades pel Govern central en matèria energètica "empenyen cap a l'exclusió social a milers de llars balears i espanyoles".

Segons les dades oficials, recollides en aquesta resposta parlamentària, la xifra de famílies beneficiades pel bo social de la llum, que reben les llars amb menys recursos, va passar a Balears de 42.438 el 2011, a 38.876 a finals de 2013. Pablo Martín considera "vergonyós" que el Govern "abandoni a milers de persones que pateixen pobresa energètica", mentre que difon missatges "mentiders" sobre la recuperació econòmica.

"Ens preocupa que la xifra de beneficiaris acollits al bo social al país hagi baixat de manera preocupant amb la nova reforma energètica del Govern" ha assegurat Martín. A més, ha criticat que amb la nova reforma el bo social no estarà lligat al nombre d'integrants de la llar familiar ni únicament a la renda, en establir-se uns topalls per dessota dels quals no es generarà dret de bonificació. Per això es preveu que en el futur aquesta xifra de beneficiaris anirà disminuint. També ha precisat que el preu del bo social tampoc serà fix, ja que se li aplicaran descomptes.

"El Govern de Rajoy ho apuja tot als ciutadans, però els abaixa els salaris, i els retalla en prestacions socials", ha dit Martín. A més, afirma, "ha enganyat les famílies, un cop més, ja que va afirmar que amb la reforma elèctrica faria baixar el preu de la llum, i resulta que en comptes de davallar, puja". En concret, ha remarcat que en el tercer trimestre de 2014 la pujada s'ha situat per damunt de l'11%.

Amb la reforma del PP, el nou sistema per a fixar el preu de la llum serà "impredictible", i traslladarà "directament als consumidors noves pujades al rebut", tal i com ha denunciat el Grup Socialista, a través del diputat balear, amb la presentació de recents iniciatives parlamentàries. "És preocupant que pugui augmentar la pobresa energètica, ara precisament que anem de cara a l'hivern", ha lamentat Martín, per què "ens preocupa que les famílies on tots els seus membres són a l'atur i que no tenen recursos, hagin d'afrontar una nova pujada del preu de la llum, i d'altres impostos".

Organitzacions com Cáritas ja han alertat de què són més de 2,5 milions les famílies que es troben en risc d'exclusió social, fet pel qual Martín es pregunta "què farà aquest Govern del PP per a evitar-ho?".

A Balears, a més, aquesta situació ve remarcada per les més de 41.000 persones que romanen a l'atur sense rebre cap tipus de prestació; una xifra que s'incrementa amb les persones que un cop acaben el període de feina estival, no han cotitzat el suficient per a poder accedir a alguna de les prestacions per desocupació, i van alimentant la cronificació de la pobresa social, inclús per aquelles persones que poden obtenir algunes contractes de treball, però que no poden aconseguir ingressos suficients com per pagar les seves despeses bàsiques, entre les que es compten el subministrament elèctric de la seva llar.

El rebut de la llum segueix pujant

"Els socialistes denunciem que el rebut de la llum a Espanya és un dels més alts d'Europa i lamentem que la reforma del PP portarà més pujades" ha dit Martín, que ha recordat que el Grup Socialista defensarà pròximament una Proposició de Llei sobre pobresa energètica al Ple del Congrés, i sol·licitarà una auditoria energètica per a conèixer el cost de cadascuna de les tecnologies i per a què els ciutadans coneguin quina és la tecnologia de generació elèctrica més cara i la més barata. També exigirà saber les raons per les quals el rebut de la llum segueix apujant els costos fixos per damunt dels variables.

Aquesta Proposició de Llei, ha indicat Martín, "afronta situacions de flagrant injustícia i exclusió social que posen en risc la salut i la integritat de les persones en els casos més extrems". Per aquesta raó es proposa una tarifa mínima i assequible per a la població que es troba en aquesta situació.

Martín ha acabat per lamentar que "el ministre d'Indústria no hagi comparegut en el que portem d'any al Parlament per a explicar el nou sistema de fixació de preus de la llum, que substituirà el sistema de subhastes, un fet que el Grup Socialista ja ha denunciat en diverses ocasions. 

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube