Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa en el Senat ampliar el termini per no perdre les inversions estatutàries de Balears

Antich partitFrancesc Antich: "Els prop de 800 milions d'euros que no han arribat en els darrers dos anys podrien haver creat 27.000 llocs de feina, que no és poc a una comunitat com la nostra".

 


Però en la Comissió d'Economia del Parlament, el PP s'oposa al Pla d'Inversions per a les illes.

El senador autonòmic Francesc Antich ha proposat en el Senat que es prorrogui el termini perquè puguin arribar a Balears totes les inversions estatutàries del Govern central que no ho hagin fet abans del 2014. L'objectiu és "que no es doni per perdut el finançament que correspon a Balears per llei però que no ha arribat", ha explicat en roda de premsa.

Les inversions estatutàries preveuen que Balears rebrà cada any fins al 2014 prop de 400 milions d'euros, "però els darrers anys s'han produït greus incompliments", ha explicat Antich. En 2011 van arribar 183 M€, en 2012, 140 M€ i en 2013, es preveuen 78M€.

"Només entre 2011 i 2013, manquen prop de 800 M€, que haurien pogut generar 27.000 llocs de feina a Balears", ha explicat. Tot això "són llocs de feina que s'estan perdent perquè l'Estat no fa les inversions que li marca la llei i el Govern de Balears no les reclama."

En aquest sentit, Antich ha criticat "l'apatia" del Govern i la seva manca de reivindicació, que fins i tot posa en perill projectes per als quals sí va arribar el finançament, però que no s'han acabat d'executar. A més a més, el Govern Bauzá no ha presentat cap proposta a Madrid per a les inversions estatutàries del 2012, segons ha reconegut el conseller Gómez en una resposta parlamentària. "És normal que l'actual Govern de Balears no comparteixi tots els projectes que es varen posar en marxa la passada legislatura, el què no puc entendre és que no tenguin les seves pròpies propostes", ha afegit. Antich ha apuntat que la manca de propostes "no ajuda gens a que arribi la inversió".

Peró el més important de tot és que aquest doblers "no el podem donar per perdut", ha argumentat Antich. Ha considerat que "es pot comprendre, que en moments de crisi, no pugui arribar tot el que hauria d'arribar, però el que no puc entendre és que no es faci una proposta per ampliar el termini i no perdre les inversions, que són de capital importància en aquests moments".

Antich també ha assenyalat que, de fet, el Govern hauria d'estar ja fent feina per preparar una proposta de Règim Especial Balear, ja que l'actual sistema acaba el 2014. "Pot ser no és el millor moment per presentar noves peticions al Govern central, però hem de tenir clara la nostra postura, perquè Madrid entengui que això és una qüestió d'Estat, i tenim una posició conjunta des de les Balears".

Per altra banda, Antich també defensarà una moció perquè, ara que s'està reformant el reglament de la Política Agrícola Comuna, s'introduesqui un règim específic que reconegui la insularitat com una desavantatge competitiva per al sector primari. "En l'actualitat, tracten a les illes amb el barem continental, i no tenen en compte cap ni una de les desavantatges de ser una illa", com ara els preus molt més alts que s'han de pagar per als pinsos o el gasoil, pel transport, ha explicat.

Finalment, la tercera moció defensa que es modifiquin els reglaments de la política de cohesió de la UE per tenir en compte les circumstàncies derivades de la insularitat i doble insularitat. En l'actualitat, l'únic criteri que es té en compte, és el PIB. "Demanam que es tenguin en compte altres factors, com l'atur juvenil o el grau de desenvolupament tecnològic". Respecte als Fons Feder, en concret, el PSOE defensarà que es promocioni prioritàriament el turisme en relació a la Innovació i el desenvolupament. I que es tenguin en compte tots els factors de les illes, no només les que es troben en regions ultra-perifèriques.

En definitiva, Francesc Antich traslladarà al Senat una sèrie d'acords i qüestions que ja han estat aprovades pel Parlament de les Illes Balears. "Això són qüestions d'Estat, no de partit", ha opinat.

El PP s'oposa a un Pla d'inversions per a les Illes

Per altra banda, el diputat socialista Marc Pons ha lamentat l'oposició del PP a l'elaboració d'un Pla d'inversions per valor de 800 milions d'euros que servirien per beneficiar les Illes Balears i facilitar la seva recuperació econòmica. Pons ha explicat que els projectes d'aquest Pla deriven del fons de les inversions estatutàries que el Govern Central ha deixat d'invertir a les illes els darrers dos anys.

Durant la seva intervenció, el diputat socialista ha recordat l'acord per unanimitat aprovat en la Cambra on es va considerar com a negatiu les xifres d'inversió dels PGE per aquest any 2013. A la marginació inversora del Govern Rajoy cap a les Illes, que ens situa a la coa de les Comunitats Autònomes, Pons ha afegit la pèrdua dels 400 milions d'euros en inversions estatutàries que s'han perdut els darrers dos anys.

Des del PSIB-PSOE, el diputat ha criticat l'oposició del PP a reclamar aquests 800 milions d'euros, amb els quals les Illes en sortirien molt beneficiades econòmicament, ajudant a la creació de llocs de feina i a millorar el producte turístic de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Marc Pons ha defensat la necessitat d'aquest Pla d'inversions en la comissió d'Economia del Parlament.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube