Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presentarà iniciatives a nivell local, insular, autonòmic i estatal per evitar la subhasta i la sortida de Mallorca del bust de l’emperador August

140814 webEls grups socialistes al Senat, al Parlament de les Illes Balars, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament d'Alcúdia actuen de forma coordinada per a demanar a les administracions competents que exerceixin el dret de tempteig i retracta per evitar la subhasta de la peça.Les diferents mocions també demanen la inclusió urgent del bust de l'emperador August de Pol·lèntia dins del catàleg de Patrimoni Històric Nacional, per augmentar-ne la protecció i fomentar-ne l'estudi.

El patrimoni històric de Balears no es pot permetre la pèrdua d'una valuosa peça pertanyent a les troballes arqueològiques del jaciment de Pol·lèntia. Aquest fet ha motivat una acció coordinada dels diferents grups socialistes al Senat, al Parlament, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament d'Alcúdia, per a instar les administracions competents a què el bust de l'emperador August quedi a Mallorca, preferiblement sota la custòdia del Museu de Mallorca.

"Nosaltres presentarem una moció al ple del Consell de setembre per que s'incoï l'expedient de declaració del bust com a Bé d'Interès Cultural", ha dit el conseller del Grup socialista Xisco Dalmau. La demanda es farà en forma de moció que també inclourà la petició per que "el Consell exerceixi el seu dret de tempteig i retracta sobre la peça". A aquest respecte, Dalmau creu que el valor estimat de la peça de l'emperador August pot estar entre "els 300.000 i els 500.000 euros", i el Consell "se'n podria fer càrrec sense problemes usant els fons que provenen de la devolució de l'IVA del Teatre Principal, de més de 5 milions d'euros, que el Govern del Consell ja havia anunciat que destinaria a finalitats culturals".

La moció socialista al Consell també insta les autoritats a iniciar estudis per evitar que altres peces del jaciment de Pol·lèntia puguin patir situacions similars, de manera que es puguin "inventariar".

La iniciativa que es preveu al Parlament de les Illes Balears va en la mateixa línia, i en aquest cas serviria per "instar el Govern a exercir el dret de tempteig i retracta de manera subsidiària si no ho fes el Consell", ha dit Dalmau. A més també es demanarà la inclusió de la peça dins del catàleg del Museu de Mallorca "per a facilitar el seu estudi i gaudi".

Al Senat, el Grup Socialista elevarà la petició de retracta al Govern de l'Estat, sempre que Consell i Govern no facin ús d'aquesta prerrogativa anteriorment. A més, es demanarà que el bust d'August quedi protegit amb la seva inclusió dins de l'Inventari General de béns mobles de Patrimoni Nacional, fet que dificulta la seva venda i subhasta, al temps que en garanteix l'estudi i la seva exhibició com a bé públic. "Malgrat que el bust d'August és una peça que ha format part d'importants exhibicions com la de 2005 a Palma, no està dins del catàleg de Patrimoni Nacional, i per això ara en demanem la seva inscripció" ha dit Xisco Dalmau.

El portaveu del Grup Socialista a l'Ajuntament d'Alcúdia, Pere Malondra, també ha exposat els punts de la moció que es presentarà en el proper plenari de la localitat, per "instar el Consell que declari la peça com a BIC, i que es pugui veure al Museu de Mallorca".

A l'acte de presentació conjunta d'aquesta bateria de mocions també hi han assistit el senador Antoni Manchado i el diputat al Parlament Lluís Maicas.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube