Imprimeix
PDF

El PP impedeix que els ciutadans de Ciutadella tenguin aigua de qualitat a un preu assequible

Damià Borràs en comissió Damià Borràs: "Per un principi d'equitat, el Govern hauria de contribuir al cost de l'aigua de la dessaladora de Ciutadella, tal com fa a Alcúdia o a Andratx"

Palma, 7 de març, 2012.- El Govern de les Illes Balears no participarà econòmicament en els costos d'inversió ni d'explotació de la dessaladora de Ciutadella, després de que el Partit Popular hagi votat en contra d'una proposició no de llei presentada avui pel Grup Parlamentari Socialista. En la Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial, el PP ha rebutjat la proposta socialista, que defensava un "aigua de qualitat a un preu assequible" per als habitants de Ciutadella.

"És de justícia que el Govern garanteixi a Ciutadella un preu de l'aigua d'acord amb les tarifes existents a la resta de municipis de les Illes Balears amb dessaladora",ha defensat Damià Borràs, diputat socialista de Menorca. "Per un principi d'equitat, el Govern hauria de contribuir al cost de l'aigua a Ciutadella, tal com fa a Alcúdia, a Andratx o a Sant Antoni", ha opinat.

Els costos de la construcció de la dessaladora -ja acabada- pugen a 23 milions d'euros, segons el Govern, però el finançament de la Unió Europea només preveia 7,2 milions. La resta és el que està pendent i que està previst que sigui finançada únicament a través de les tarifes que paguen els consumidors.

"Repercutir el preu de la construcció i el funcionament de la dessaladora al 100% als ciutadans implicaria multiplicar el preu de l'aigua per tres, per quatre o inclús és. Actualment, el preu de l'aigua a Ciutadella és d'entre 0,18 i 0,33 euros per metro cúbic i, amb la nova dessaladora, podria arribar a 1,3 o 1,4 euros .

El problema de la dessaladora de Ciutadella és complexe, ja que en el projecte inicial, aprovat pel Ministeri de Medi Ambient que dirigia en 2003 el Sr. Jaume Matas, "no havia canonades" per dur l'aigua fins a Ciutadella,ha explicat Borràs. Per això, qualsevol canalització de l'aigua a la ciutat requeriria una inversió addicional calculada d'uns 3'5 milions d'euros per cobrir els 3 kilòmetres de distància.

Una altra opció que es planteja ara el PP és dur l'aigua des de la dessaladora de Ciutadella a Maó.

"Si Ciutadella no accepta pagar el preu desorbitat, que inclou la construcció de 3 kilòmetres de canonades, com pensa el Govern que l'acceptarà Maó, que hauria de construir 45 kilòmetres?" ha demanat Borràs. I és més, tot i que l'acceptessin, la dessaladora seguiria aturada durant els 4 o 5 anys que durin les obres.

El diputat socialista ha considerat que "ja que la tenim, haurien de cercar una solució. I la millor solució és que el Govern contribueixi per millorar la qualitat de l'aigua a Ciutadella sense repercutir la totalitat del cost als seus ciutadans".

Actualment, el Govern fa contribucions importants a l'amortització i/o el funcionament de les plantes dessaladores d'Alcúdia, Andratx, St Antoni (Eivissa), Badia de Palma i Formentera.

La proposició no de llei ha estat rebutjada amb tots els vots en contra del Partit Popular i només el suport del PSIB-PSOE i el grup PSM-Verds-+perMenorca.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube