Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE urgeix a Bauzá a defensar els interessos de Balears davant el "perjudici brutal" del PGE

Antich i Martín P Francesc Antich: "No és que hagi retallades, és que han fet desaparèixer el sistema". "En cent dies, tornam cinc anys enrere"

Palma, 4 d'abril 2012.- El PSIB-PSOE ha demanat avui al president Bauzá que es posi al capdavant de la defensa dels interessos dels ciutadans de les Illes Balears, després de que el Govern de l'Estat hagi presentat uns Pressuposts per al 2012 que situen a Balears cinc anys enrere en matèria de finançament.

"Els pressuposts suposen una perjudici brutal per a Balears. No només hi ha una baixada molt important de les inversions sinó que desapareixen totalment les inversions estatutàries", ha denunciat el senador i ex-president del Govern Francesc Antich. Però el pitjor problema és que el Partit Popular "han fet desaparèixer el sistema" de compensació del finançament a Balears, pactat amb el nou Estatut d'Autonomia l'any 2007.

"Vull recordar que durant molts d'anys, Balears rebia el 0,7 per cent del PIB en inversions de l'Estat, 21 punts per davall la mitja. Ara que ens estàvem començant a recuperar, desapareix el capítol de les inversions estatutàries, que corregia precisament aquesta injustícia fins a l'aprovació del nou Règim Especial de Balears", ha explicat.

En total, amb la desaparició de les inversions estatutàries, el PSIB calcula que la davallada dels doblers que arriben de Madrid a les illes serà d'un 69% per cent. I això sense tenir encara la informació sobre com quedarà afectat el model de finançament, on les transferències per pagar despesa corrent (sanitat, educació...) podrien reduir-se en més de 200 milions d'euros."La situació és molt greu. En cent dies, hem tornat 5 anys enrere", ha valorat.

En els pressuposts no hi ha ni un euro per al turisme, la principal indústria de les Balears, es retallen entre un 22 i un 80% les partides per actuacions costaneres, es lleven 65 milions d'euros per al transport extrapeninsular i es pugen un 95% les taxes aeroportuàries. "Havien de baixar l'IVA turístic, i pugen les taxes aeroportuàries en un 95%. Aquest és el resultat de la política turística del Partit Popular", ha opinat Antich. Ha expressat també el seu temor a que el PP vulgui "tornar al model del passat", de la construcció i de la destrucció del litoral i les zones naturals protegides.

Antich ha acusat al Govern central del PP de "rompre amb el model" i incomplir les disposicions transitòries tercera i novena de l'Estatut d'Autonomia, que preveuen les inversions estatutàries fins a l'aprovació del nou Règim Especial. "Com aniran ara a Madrid a negociar el REB, si acoten el cap i permeten que ens llevin les inversions estatutàries?", ha dit.

El PSIB-PSOE no entén questa "submissió de Bauzá a Madrid" , quan "s'estan riguent de nosaltres, incomplint el que es va pactar, el que ens toca per l'Estatut". Per això "demanam al Sr. Bauzá, que és el president de tots els ciutadans de Balears, que comenci a defensar els interessos de les illes, igual que varem fer nosaltres quan governàvem", ha dit Antich.

En concret, li ha demanat que "estudiï dur als tribunals l'incompliment de l'Estatut per part dels PGE 2012, tal com ja està fent Andalusia". El senador no ha volgut avançar-se als esdeveniments -"Això li toca fer-ho al Govern de les Illes Balears", però ha mostrat la total disposició dels socialistes per reclamar a Madrid, ja sigui per la via d'esmenes o altres. "Per descomptat, parlarem amb Andalusia", ha dit.

L'ex-president ha recordat que al PP de les illes no li bastaven 400 milions d'inversions estatutàries, i en demanaven 600. "El resultat del PP és zero", ha dit. "Estam tornant enrere a marxes forçades", ha opinat. Recordant les crítiques conservadores del "poc pes" que Antich tenia a Madrid, el propi ex-president ha considerat que, per la mesura dels pressuposts, Bauzá deu ser "peso pluma".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube