Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE considera "una estafa absoluta" l'esmena del PP per millorar els PGE2013 cap a Balears

Manchado i Antich Francesc Antich: "Per una banda ens lleven 400 milions d'inversions estatutàries, i per altra diuen que arribaran 92M€ del 2005, que si arriben és perquè ja eren nostres"

Antoni Manchado: "El PP té una segona oportunitat per donar suport en el Senat a les esmenes del PSIB que va votar en contra en el Congrés, i que suposarien 450 M€ addicionals per a Balears "

Palma, 29 de novembre 2012.- La única esmena presentada pel Partit Popular de Balears per millorar el finançament dels Pressuposts Generals de l'Estat 2013 cap a Balears "és una estafa absoluta a aquesta terra i als seus ciutadans", ha denunciat el senador Francesc Antich, en roda de premsa.

El Partit Popular "primer ens lleva 400 milions d'inversions estatutàries a les que tenim dret i després diu que ens arribaran 92 milions pel compliment d'una sentència judicial que tracta d'uns doblers del 2005", ha explicat Antich. L'esmena del PP, de fet, no inclou cap quantitat, i només recull el que diu la sentència, perquè, com diu el Tribunal, el Govern de l'Estat no podia rompre unilateralment un conveni de carreteres, tot i els múltiples incompliments del Govern Matas.

"La sentència no fixa cap quantitat que s'hagi de pagar a Balears", i el que arribi finalment dependrà del que es pugui acordar. El PSIB-PSOE no dubta que arribi algun doblers (deu estar pactat), però en aquest cas "serien doblers del 2005, als que tenim dret perquè ja eren nostres". El Govern el que farà és acatar una decisió judicial.

I tot i que arribi aquest doblers, Balears seguirà encara molt lluny de la mitjana d'inversió estatal per capita, que dóna 225 euros de mitjana, front als 78 euros que tenim a Balears. "Tota aquella indignació i tota la injustícia que el PP de Balears ha denunciat en els Pressuposts 2013, al final s'ha quedat en 5 retxes per demanar al Govern central que acati la sentència", ha afegit Antich.

El PSIB-PSOE no entén de cap de les maneres que, davant la marginació absoluta que pateixen les illes en els PGE2013, el PP "s'hagi agenollat i acoti el cap", sense reclamar ni lluitar per les inversions que toquen a Balears. Altres comunitats autònomes, com Andalusia i Catalunya, que també han patit l'eliminació de les seves inversions estatutàries, estan defensant els seus interessos amb iniciatives i esmenes parlamentàries, o directament en els tribunals.

"Jo entenc que en moments de dificultats econòmiques, s'hagin de renegociar les inversions; però en cap moment he vist el PP anar a demanar a Montoro que, si no pot pagar ara, les pagui quan la situació millori, que s'ampliï el termini de 7 a 8, a 10, a 12 anys", ha dit el senador. "Montoro deu estar molt content amb Bauzá. No tinc clar que els ciutadans de Balears poguem estar tan contents ni amb Montoro ni amb Bauzá", ha afegit.

Amb aquests pressuposts, el PP de Madrid "torna a situar Balears on la va deixar Aznar", amb una inversió del 0,7%, com si fos cooperació al desenvolupament amb un país estranger.

Antich ha aprofitat la roda de premsa per recordar al PP la "bona herència" que va deixar el govern socialista a les illes en matèria d'inversions territorialitzades (de ministeris i per convenis, baix el paraigües de les estatutàries). En els quatre anys fins al maig del 2011, les inversions regionalitzades de l'Estat cap a balears varen sumar 1.200 milions d'euros. En dos anys de Bauzá només hi ha 250 milions d'euros. A aquest ritme, i tot i que millorès un poc, els quatre anys de Bauzá sumaran uns 500 o 600 milions d'euros. "Fins als 1.200 hi ha una bona diferència", ha opinat.

Les esmenes socialistes en el Senat reclamen 450 M€ més per Balears

Per la seva part, el Grup Socialista ha presentat en el Senat les mateixes esmenes que va presentar en el Congrés, on la majoria del PP no va aprovar ni una. Es tracta d'inversions per valor de gairebé 450 milions d'euros orientades sobre tot a inversions en el teixit productiu i innovació, en matèria de turisme i transport.

Algunes esmenes preveuen inversions per projectes i infraestructures que ara estan paralitzat,s com la rehabilitació integral de la Platja de Palma o el Palau de Congressos, ha explicat el senador Antoni Manchado. També destaquen les inversions en la xarxa ferroviària i en estimular l'economia productiva i la inversió (Parc Bit, per exemple). També es proposa finançar carreteres en Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, i es demana l'eliminació de la pujada de les taxes aeroportuàries.

A aquestes esmenes s'han d'afegir "els beneficis" que duran cap a Balears els centenars d'esmenes no territorialitzades presentades pel PSOE als PGE2013 en matèria d'educació, sanitat, economia, indústria i turisme. Algunes d'elles, per exemple, incrementen les partides del FOMIT (infraestructures turístiques madures), el programa de l'IMSERSO i el turisme sènior europeu. El PSIB calcula que, per població, això podria suposar 273,9 milions d'euros més per a les illes.

"Ara el PP té una segona oportunitat per demostrar que tot el que va dir sobre uns pressuposts injustos no són declaracions buides, votant les nostres esmenes", ha dit Manchado. "Esperem que el PP s'impliqui i s'interessi en aquestes esmenes", ha afegit.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube