Imprimeix
PDF

Antich proposa modificar el mètode de càlcul de la taxa de criminalitat per adaptar-la a la realitat

Antich reforma senat2La fórmula actual només té en compte la població empadronada, no la població flotant –treballadors, visitants i turistes- i atribueix a Balears la taxa de criminalitat més alta d'Espanya, després de Ceuta.

El senador Francesc Antich defensarà dimarts una Moció en la Comissió d'Interior del Senat per demanar canvis en la metodologia de càlcul de les taxes de criminalitat del Ministeri del Interior, per adaptar-les a la realitat que viuen comunitats turístiques com les Illes Balears, amb una població flotant i visitant molt alta però que no es té en compte en aquesta estadística.

La fórmula actual només comptabilitza la població empadronada, no la població flotant – treballadors, visitants i turistes. Aquesta diferència, que en algunes comunitats autònomes pot ser mínima, a Balears és molt important.

Segons dades del INE, a Balears vivien 1.113.114 habitants l'1 de gener 2011. Al llarg de l'any, l'Observatori de Turisme de les Illes Balears, va registrar un total de 12.319.334 turistes (9.974.430 estrangers i 2.344.904 nacionals). El 65% d'aquestes visites es concentren en els 4 mesos de temporada alta. De fet, "moltes poblacions de Mallorca, Eivissa i Formentera dupliquen i fins i tot tripliquen la seva població durant els mesos d'estiu",argumenta Antich.

Aquesta enorme població no registrada pot explicar, en bona part, perquè Balears es troba, només per baix de Ceuta, al capdavant dels indexes de criminalitat de tota Espanya, amb 66,9 infraccions penals per cada mil habitants, 18,5 punts més que la mitjana nacional de 48,45. Si es tingués en compte la població real, les xifres serien diferents, més fiables i creïbles, explica.

La fórmula de càlcul d'aquest índex de criminalitat és "molt qüestionable i millorable",segons Antich, que demana que s'introduesquin "els coeficients correctors necessaris" perquè les dades reflecteixin realment la incidència de les infraccions penals sobre la població afectada.

El senador considera que tenir unes dades que no reflecteixen la situació real de la seguretat a les illes fa molt de mal a la imatge de les Illes Balears, ja que sobredimensiona la perillositat i transmet un missatge de poca seguretat, qüestions molt sensibles a l'hora de valorar un destí turístic. Les dades incorrectes perjudiquen també els ciutadans de Balears, que no tenen informació real, les forces de seguretat en les seves estratègies de millora i eficàcia, i el govern, que disposa de informació errònia per al disseny de les seves polítiques.

Aquesta modificació és una antiga reivindicació del sector turístic balear.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube