Imprimeix
PDF

Els Pressuposts Generals de l'Estat per al 2014 consolidaran "l'atur, la pobresa i la desigualtat"

FAS inversions estatFrancina Armengol: "Balears rebrà 66 € per habitant, mentre qualsevol altre ciutadà de l'Estat tindrà 206 de mitja. Això és fruit de la ineficiència, la ineptitud i la incompetència del Govern Bauzá, que no ha fet la seva feina". El PSIB-PSOE ha qualificat de "totalment inacceptable i insultant" la proposta dels pressuposts generals de l'Estat per al 2014 que el Govern de Mariano Rajoy vol aplicar a Balears. La secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha considerat que el que proposa Rajoy "és senzillament inacceptable" perquè durà la consolidació de la pobresa, l'atur i la desigualtat a tota Espanya, i especialment en les comunitats que menys rebran, com Balears.

"Aquests són els tercers pressuposts de Rajoy a Madrid amb Bauzá a Balears, i han aconseguit el que semblava impensable: ja som la darrera comunitat autònoma d'Espanya" , ha denunciat Armengol. Si l'any passat, els pressuposts ens deixaren ja a la coa, enguany, altres comunitats que estaven també a la coa, com la Rioja, han pujat molt, però Balears no.

Balears es queda amb la menor inversió per capita de l'Estat, només 66 euros per habitant, front la mitjana estatal de 206 euros. I la CAIB també perd -ara ja per sempre- les inversions estatutàries que els governs socialistes autonòmic i central havien pactat durant set anys i que acaben el 2014. "Aquest serà el tercer any que perdem les inversions estatutàries, i ja sumam més de mil milions d'euros perduts", ha recordat Armengol. L'eliminació, una vegada més, de les inversions estatutàries, fa que no hagi pressupost disponible per a turisme, per a mobilitat, per a medi ambient o per a recerca i desenvolupament, ha explicat.

"Aquests pressuposts generals ofeguen la possible recuperació a les Illes Balears", ha explicat la socialista, i la responsabilitat és única i exclusivament del Partit Popular, tant a Madrid com, sobre tot, aquí.

"Bauzá ens va anunciar el passat mes de maig una remodelació de Govern que havia de donar un nou impuls a l'economia de Balears. Es va crear una conselleria específica d'economia que faria un Pla d'Ocupació que no hem vist, i unes mesures de reactivació econòmica que tampoc hi són", ha recordat. També va crear Bauzá "una conselleria d'Hisenda i Pressuposts, amb l'únic objectiu d'augmentar i millorar el pressupost de les Illes Balears", ha afegit. Armengol s'ha demanat avui "per què serveix la Conselleria d'Hisenda, què ha fet el Sr. Marí durant tots aquests mesos? A què s'ha dedicat?".

Segons l'Estatut d'Autonomia, és el Govern de la CAIB el que ha de presentar al central els projectes i propostes per a ser finançades amb fons estatutàris; però el Govern Bauzá ja ha reconegut en respostes parlamentàries "que no han presentat cap projecte a Madrid". "Madrid té culpa de què no arribi el doblers, però els d'aquí en tenen molta més", ha opinat Armengol.

La secretària general del PSIB-PSOE ha lamentat que el Govern "no faci la seva feina", no presenta projectes ni fa la feina de pressió a Madrid perquè ens tenguin en compte a l'hora d'elaborar els pressuposts. "El PP Balear és com els mals estudiants, que es queixen per haver suspès i diuen que el mestre els té mania, però la realitat és que no han fet la seva feina", ha dit.

Evolució de les inversions de Madrid i el nou REB

Armengol ha reivindicat que "el PSIB sí fa la feina a Madrid" i per tant es presentaran esmenes als pressuposts generals de l'Estat per intentar corregir i compensar el desastre que suposa l'avantprojecte ara presentat.

El diputat Pablo Martín ha recalcat: "Esperam que els diputats del PP Balear a Madrid, que l'any passat no varen presentar ni una sola esmena als PGE i varen votar en contra les nostres esmenes, tot i que eren beneficioses per a les Illes Balears, facin alguna cosa per defensar la nostra comunitat autònoma aquesta vegada".

El socialista ha recordat que és molt diferent el què arriba a Balears quan governen els socialistes o quan governa el PP.

Francina Armengol ha mostrat un gràfic en el que es veu clarament la diferència de les inversions que arribaven a Balears (no promeses, sinó inversions liquidades), els anys de govern socialista, comparant-les amb el que arriba ara. En el 2008, arribaren a Balears 300 milions d'euros, en el 2009, 450 milions, i en el 2010, 510 milions. L'any 2011, quan ja va començar a governar el PP a Balears i a Madrid, a Balears la inversió del Govern central va començar a caure en picat, amb una baixada fins als 325 milions. I ara ens trobem amb 74 milions per al 2014.

El PSIB-PSOE ha ofert en moltes ocasions des del inici de legislatura al PP fer un front comú a Madrid i anar a defensar el correcte finançament de les Balears "com a un tema d'Estat". "El PP sempre ho ha rebutjat i han dit que anirien ells. Ja veim quines són les conseqüències", ha apuntat.

Finalment, Armengol ha recordat que el PSIB-PSOE ha ofert al PP crear una comissió parlamentària per començar a preparar el nou Règim Especial Balear, que s'ha d'aplicar a partir del 201, però el PP no hi té interès.

"Nosaltres fem la nostra feina a Madrid. Qui no fa feina dins el seu partit és el Sr. Bauzá", ha afegit Armengol.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube