Imprimeix
PDF

Antich defensa modificar la Llei local per respectar el règim jurídic propi dels consells insulars

Senador Francesc Antich 19 setEl senador demana que s'inclogui una disposició addicional per garantir el règim jurídic dels consells tal com el recull l'Estatut d'Autonomia.

El senador autonòmic Francesc Antich ha defensat en el Senat la necessitat de modificar la Llei local que prepara el Partit Popular per incloure "el reconeixement del règim jurídic propi dels consells insulars", que la llei equipararà a les diputacions provincials, si es manté tal com està.

Antich ha explicat que la llei -en la seva redacció actual- equipara els cabildos canaris i els consells insulars de Balears a les diputacions provincials "tot i que són institucions que tenen molt poc a veure".

"Els consells insulars tenen un règim jurídic propi, reconegut per l'Estatut d'Autonomia i protegit per la doctrina del Tribunal Constitucional, com va ser en la sentència 132/2012 del 19 de juliol", ha explicat Antich. No obstant, la llei del PP "és una contra-norma, que no parla ni respecta aquest règim propi", ha afegit, durant una intervenció en la Comissió de Comunitats Autònomes del Senat, aquesta setmana.

Per la seva naturalesa, les diputacions són entitats locals, i els consells són institucions autonòmiques (tot i que tenen la doble naturalesa d'autonòmiques i locals). Per les seves competències, els consells gestionen àrees delegades o transferides per la comunitat autònoma. També pel seu finançament i per la seva forma d'elecció directa per la ciutadania, els consells insulars són molt diferents de les diputacions.

En la seva intervenció, Antich ha demanat que s'incorpori "una disposició addicional apropiada per salvar el règim jurídic dels consells, i que no s'hagin de regir per aquesta norma que modifica les administracions locals, sinó per l'Estatut d'Autonomia i les normes autonòmiques aprovades".

Antich ha assenyalat que, d'aquesta manera, els consells podran seguir duent a terme les seves funcions, que quedarien obstaculitzades si se'ls aplica la llei tal com està actualment.

El cas de Formentera

Antich ha destacat en la seva intervenció la situació és especialment complexa al Consell de Formentera, al que la llei li aplica la normativa d'un ajuntament. A Formentera estan unificats el Consell i l'Ajuntament, per ser una illa petita, però amb el reconeixement jurídic que pertoca per part de l'Estatut d'Autonomia i la pròpia Constitució Espanyola, que diu que cada illa tindrà una administració pròpia.

Equiparar el Consell de Formentera a l'ajuntament dificultaria molt la feina del Consell, amb les conseqüències que això pot tenir per als formenterers i formentereres.

Per això, Antich ha demanat que s'inclogui una disposició addicional més -apart de la dels consells insulars- per adreçar el tema de Formentera.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube