Imprimeix
PDF

Pablo Martín: “La concessió del tercer grau a Matas és una decisió política que no se sosté jurídicament”

Pablo MartínCOMISSIÓ D'INTERIOR CONGRÉS DELS DIPUTATS

El diputat socialista Pablo Martín Peré interpel•la el secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste, per la concessió del tercer grau al pres Jaume Matas.

El diputat socialista rebat que per la concessió de la semi llibertat a Matas, Institucions Penitenciàries hagi valorat el seu entorn familiar, la reinserció laboral o que es presentés 'voluntàriament' a les portes de la presó de Segòvia, on ha complert en règim intern tres dels nou mesos de la seva condemna.

El diputat socialista al Congrés Pablo Martín ha afirmat que la concessió del règim de tercer grau penitenciari al pres Jaume Matas, que li permet gaudir d'un règim de semi llibertat després d'haver complert un terç de la seva condemna, respon a criteris "polítics i no jurídics". Martín ha respost d'aquesta manera a l'exposició del secretari general d'Institucions penitenciàries del Ministeri de l'Interior, Ángel Yuste, que en compareixença en comissió parlamentària, ha exposat els motius pels quals el departament que ell dirigeix va fer cas omís del veredicte de la junta de valoració de la presó de Segòvia, que per una majoria de 5 a 3 havia recomanat el passi de Matas a un règim de segon grau, però no al tercer: "no ha explicat per què resolen en contra de la junta d'avaluació, i què curiós que els 5 vots favorables a la concessió del segon grau a Matas eren dels professionals del penal de Segòvia, mentre que els 3 -que van imposar el seu criteri per al tercer grau- eren de designació política".

"No hi ha motivacions jurídiques, sinó polítiques per posar al carrer a un ex president del Govern de Balears, un ex ministre del Govern i un ex president del PP de Balears; és un dels seus, i per això han de donar explicacions" ha dit Martín a Yuste. De fet el diputat socialista ha qüestionat alguns dels fonaments explicats pel responsable de presons de l'Estat, per a la concessió del tercer grau a Matas.

Respecte a l'existència d'una ocupació laboral de Matas, Martín ha preguntat si "havien investigat quins contractes i quines feines havia tingut el sr. Matas des que es va fer autònom en el moment d'entrar a la presó". Per contra, el diputat socialista considera que "segons hem sabut i s'ha publicat, Matas s'ha passat la seva condemna a l'infermeria de la presó i fent campionats de frontennis".

De la mateixa manera el diputat socialista ha qüestionat que es valori com un condicionant favorable a la semi llibertat de Matas el fet de què compti amb un entorn familiar estructurat que li dóna suport. "És el mateix entorn que tenia abans de començar a delinquir", ha reblat Martín, qui a més ha dubtat de la tasca de reinserció i reformadora del passi de Matas pel penal de Segòvia: "vostès diuen que Matas està reinserit, però ell ha dit que seguirà amb la mateixa actitud i que es demostrarà la meva innocència" en aquesta i en la resta de causes judicials en les que figura imputat i pendent de ser jutjat, un fet que per Martín demostra que Matas no ha assumit la seva culpabilitat com ha defensat Ángel Yuste, i que contradiu la concessió del règim de semi llibertat.

Martín ha qüestionat igualment que Institucions Penitenciàries hagi valorat positivament, en la conducta presidiària de Matas, el fet que ingressés a presó pel seu propi peu. Martín ha recordat que "no podem parlar d'un ingrés voluntari per que es va produir 10 dies després que l'Audiència de Palma dictés l'ordre d'entrada a presó", després que Matas esgotés totes les vies de dilació. En definitiva, Martín ha demanat Yuste si en el procés de excarceració de Matas no s'ha tingut en compte que l'ex president balear –"un dels seus", segons el socialista en referència a la seva pertinença al PP- compleix "una condemna per tràfic d'influències" i que aquesta, emmarcada en l'actualitat dels processos de corrupció a l'Estat generen "alarma social" que per si mateixa haurien de justificar un major zel en l'aplicació del tercer grau.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube