Imprimeix
PDF

El Govern de Bauzá no ha generat ni un sol euro més de finançament de l’Estat per Balears durant aquesta legislatura

Senador Francesc Antich

El PSIB-PSOE destaca que precisament "el gran fracàs de la política econòmica de Bauzá ha estat no aconseguir més finançament per Balears de l'Estat, mentre que ha despreciat negociar les inversions estatutàries, i no ha aconseguit pactar ni un nou Règim Especial ni la reforma del sistema de finançament, tal i com havia promès".

La tan criticada –pel PP- reforma del sistema de finançament de les CCAA de 2009 serví per col•locar Balears a la mitjana de finançament de les CCAA a l'Estat. Els recursos obtinguts aquell any de l'Estat, aportacions a compte i liquidacions, foren un 29% superiors als de 2008, darrer any del model de finançament del PP d'Aznar. Si es pren com a base la xifra de 2008, el nou sistema de càlcul dissenyat pel Govern de José Luís Rodríguez Zapatero ha suposat que hagin arribat més de 3.000 milions d'euros suplementaris, entre 2009 i 2013, que no haurien revertit a les Illes d'haver continuat amb l'anterior model.

Les xifres que el mateix Govern central ha ofert a la pregunta dels senadors Antich i Manchado són incontestables. En 2009 i 2010 s'enregistraren augments en les aportacions financeres de l'Estat a Balears d'un 29% i un 19% respectivament. Des de 2011, cada anualitat (bestreta a compte i liquidació) ha estat inferior a l'anterior. Així, ja en la legislatura de Bauzá, Balears perdé un 2% de finançament respecte l'any anterior. I les caigudes foren del -5% i -4% en 2012 i 2013, aquest darrer amb dades encara provisionals.

Un rèdit com aquest, fruit del binomi Antich-Zapatero queda a anys llum d'allò que Rajoy-Bauzá han atorgat per Balears. "Zero euros en el que portem de legislatura". Bauzá ha vist com els seus mateixos companys de Madrid han capolat la seva idea inicial de reformar el sistema de finançament per a Balears, i aconseguir nous recursos suplementaris. I ell s'hi ha conformat. I no només això. La manca de recursos ha estat l'excusa perfecta perquè el Govern de Bauzá hagi escomès "un procés de liquidació encobert de l'Estat del Benestar, retallant prestacions de la sanitat pública, minvant els recursos de l'educació, i dificultant l'accés de les persones als serveis socials". Unes retallades que han afectat a la gran majoria dels ciutadans de les Illes, que els ha empobrit, i que els ha posat en la situació d'haver de treballar en un mercat laboral que ha precaritzat les seves condicions contractuals i salarials. O això o l'atur

"Quines d'aquestes retallades s'haguessin pogut estalviar, si Bauzá hagués estat capaç de negociar una millora real dels recursos de finançament de l'Estat a Balears?" Estem, per tant, davant del "gran fracàs de José Ramón Bauzá com a president del Govern de les Illes Balears. Un fracàs que ha suposat el sacrifici de milers de ciutadans". I no deixa de ser un gran sarcasme que ara el PP bravegi de recuperació econòmica i de final de la crisi, sens dubte, en una maniobra electoral, com electoral ha estat anunciar rebaixes –fictícies segons denúncies del PSIB- d'impostos, i pujades salarials pels funcionaris. Abans de mesurar aquestes decisions, caldria tenir en compte el nivell de responsabilitat de Bauzá en l'agreujament de la situació de les Illes Balears, precisament per no haver estat capaç d'aconseguir una millora del finançament que arriba de l'Estat. Una millora que el seu antecessor, Francesc Antich, si que va aconseguir.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube