Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE denuncia que el programa estrella del Govern per a l'Activació de l'Ocupació només ha beneficiat l'1,9% dels aturats previstos a Balears

SENADORS Declaració Catalaà4 mesos després de la posada en marxa del programa per a l'Activació de l'Ocuapció només han estat aprovades 52 sol•licituds per a la percepció d'una prestació per a aturats que de llarga durada que no tenen cap ingrés i que han esgotat tots els subsidis.

 

El passat 15 de desembre es va signat a La Moncloa un acord entre Govern i interlocutors socials mitjançant el qual s'havia de proporcionar una ajuda de 426 euros a unes 450.000 persones a tot l'Estat. Aturats de llarga durada amb càrregues familiars que ja havien esgotat tots els subsidis i prestacions. Al mateix temps aquesta prestació es vinculava a la inscripció de cada beneficiari a un IPI (Itinerari Personalitzat d'Inserció) amb l'objectiu de vehicular la recerca d'una feina.

L'anunci, fet amb bombo i platerets, quatre mesos després, ha quedat en un no-res. A tot l'Estat només 8.547 persones han vist aprovades les seves sol•licituds, 52 de les quals a Balears, però el percentatge de rebuigs o inadequacions per a ser beneficiari d'aquesta prestació s'acosta al 97% dels casos a tot l'Estat i és del 98,1% a Balears. I a més les xifres no quadren.

Segons xifres oficials, recollides pel GPS al Senat en la seva moció, a Espanya hi ha més de 925.000 persones aturades a llars sense ingressos, o amb un dels integrants treballant menys de 20 hores. Aquesta xifra és un 47% superior a la que hi havia en 2011 per a aturats en les mateixes circumstàncies. Si aquesta dada feia necessari engegar un Pla d'Activació com el que Govern, sindicats i patronals varen signar, el que no s'entén és com 4 mesos després els beneficiaris són només aquests 8.500.

Des del GPS al Senat, i aquest és el bessó de la moció presentada, s'apunta com a responsable del fracàs a la lletra petita de la normativa aprovada pel Govern, reguladora dels procediments i requisits que els aspirants a beneficiaris han de complir. Els qui es presentin han d'acreditar estar inscrits en el sistema amb data prèvia a 1 de desembre i amb 12 mesos d'inactivitat entre els darrers 18, amb càrregues familiars, amb sis mesos sense cap ingrés de cap programa del SEPE o d'altres ajudes socials, i que ja hagin esgotat un PRODI, un PREPARA o la tercera Renda d'Ajuda a la Inserció.

Per si això fos poc, a més la norma obliga al peticionari a triar un tutor per a l'elaboració de l'IPI, com a condició sine qua non per entrar en el Pla. I en el cas dels que finalment són admesos, la norma preveu que les empreses contractistes d'aturats beneficiaris del Pla es puguin subrogar part de l'ajuda que li pertoca a l'aturat i descomptar-li de la seva nòmina, sense cap garantia de permanència en el lloc de feina ni de duració de la jornada laboral contractada.

Aspectes diversos que el GPS ha proposat variar en el text de la moció, en primer lloc per a facilitar que aquesta ajuda de 426 € pugui arribar a la major part de les més de 900.000 persones que es troben sense feina ni ingressos. I també per que les empreses que acabin contractant a beneficiaris d'aquest Pla estiguin obligades a estendre la contractació per un mínims de 180 dies a temps complert, un període que en cas de no ser renovat per voluntat de l'empresari, permetria al treballador ser creditor d'un nou període de prestació de 21 mesos i ser donat de baixa del Pla.

Un cop més, doncs, la política de fotos i d'efectisme en el lloc d'efectivitat ha portat al Govern de Rajoy i al de Bauzá a cometre un nou atropellament sobre els drets dels treballadors i dels aturats, amb una normativa acceptable en termes generals, però que esdevé restrictiva i inútil per l'excés de regulació que l'acaba fent inviable, i que fomenta allò mateix que la reforma laboral contra la que el PSIB-PSOE lluita: l'eixamplament imparable de la desigualtat entre rics i pobres a la nostra societat que propugna el PP.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube