Imprimeix
PDF

El Govern de Rajoy veta una pregunta sobre finançament estatal per Balears que havia formulat el diputat socialista Pablo Martín

Pablo Martín partidoEl diputat del GPS al Congrés dels Diputats per Mallorca, Pablo Martín ha vist com la pregunta que tenia previst formular al ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, en referència al finançament estatal per a Balears durant la present legislatura, ha estat retirada de l'ordre del dia de la sessió.

 Montoro ni ningú altre ha contestat cap pregunta relacionada amb el finançament de Balears en la sessió de control al Govern que es duu a terme al Congrés dels Diputats. La causa del vet en el darrer moment es deu, segons el diputat que li havia de plantejar la questió, el socialista balear Pablo Martín, a "la mala consciència de Montoro pel càstig repetit que el Govern de Madrid ha propiciat a Balears en quant a finançament en el que portem de legislatura". Martín s'ha queixat que el vet a la pregunta s'ha produït "sense cap argument" i que a serà la ministra de Foment, Ana Pastor, l'encarregada de respondre aquesta pregunta durant la sessió de control de la setmana que ve.

No obstant això, segons Martín, "Pastor només podrà respondre per las inversions no executades en el seu sector, però no de totes les altres que no han arribat a Balears, i que pertanyen a altres sectors com el mediambiental".

Per Martín, aquest és "un nou exemple de –l'escassa- importància del menyspreui amb què Madrid tracta els afers de Balears". El diputat socialista ha afirmat que la intervenció de la setmana que ve davant Pastor, posarà de manifest aquest menyspreu.

Val a dir que en el tocant al finançament de Balears dependent del Govern de Rajoy, durant aquesta legislatura s'han incomplert tots aquells preceptes legals que havien de promoure una millora del finançament de l'Arxipèlag. Ha incomplert el mandat mlegislatiu per a la redacció i aprovació d'un Règim Especial de Balears, que per llei era preceptiu fer en 2014. Tampoc ha procedit a la reforma del sistema de finançament de les CCAA, que la llei també obligava fer en 2014, després dels 5 anys de vigor marcats per a l'anterior sistema aprovat en 2009 durant el Govern de Zapatero, i que com ja és conegut, malgrat les seves mancances, ha servit per a reportar més de 500 milions d'euros anual suplementaris al sistema financer balear respecte a l'anterior model de finançament implantat per Aznar, i que era molt més lesiu pels interessos de Balears. Finalment durant el mandat del binomi Rajoy-Bauzá, les Illes Balears han tornat a la cua de totes les CCAA en matèria d'inversió estatal territorialitzada per càpita dins dels Pressupostos Generals de l'Estat.

Són qüestions totes elles que reclamen explicació clara per part del màxim responsable de la política fiscal i econòmica de l'executiu de Rajoy, Cristóbal Montoro, però que quedaran a l'aire, en un flagrant inxcompliment del mandat de transparència i de rendició de comptes que tot responsable polític hauria d'observar. Una manera d'amagar el cap sota l'ala davant del fracàs reiterat de la millora del finançament per Balears.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube