Imprimeix
PDF

Pilar Costa: “Al Govern li ballen 800 milions d'euros del pressupost i ningú surt a donar la cara”

Costa i Thomàs rdp 110412 El PSIB-PSOE critica la improvisació i la descoordinació del Govern de l'Estat i la passivitat del Govern Bauzá, que espera instruccions de Madrid sense fer res

Palma, 11 d'abril 2012.- El PSIB-PSOE ha considerat avui "preocupant i alarmant" el ball de xifres que sembla haver en els pressuposts del Govern de la Comunitat Autònoma, que ja són "gairebé prehistòrics", pels continus canvis, anuncis i rectificacions fetes des del Govern de l'Estat, que afecten directament a les Illes Balears.

"Al Govern li ballen uns 800 milions d'euros, és a dir, el 22% del pressupost de la Comunitat, però ni els consellers afectats ni el president Bauzá surten a donar la cara ni una explicació", ha denunciat la portaveu de la Comissió Executiva del PSIB-PSOE, Pilar Costa. "Amb molta prudència", Costa ha presentat els càlculs fets pels socialistes partint dels anuncis fets tant pel Govern de les Illes Balears com pel Govern de l'Estat.

En primer lloc, el Govern ja va reconèixer que per eixugar el dèficit hauria de retallar 360 milions d'euros, que suposadament es quedarien en només 290M€ , ja que pujant els imposts haurien aconseguit augmentar en 70 milions els ingressos. En segon lloc, la davallada prevista d'ingressos per la via del model de finançament (reconeguda i anunciada pel ministre Montoro) reduiria en uns 250 M€ més el doblers que arribaran a Balears, ja pressupostats. Finalment, amb aquest nou retall de 10.000 M€ en educació i sanitat per a tota Espanya, a Balears li tocaria retallar entre 250 i 300 milions d'euros. "Tot això plegat, i sense ser exagerats, ens situa en uns 790 M€ manco. Si tenim en compte que el pressupost de la CAIB són 3.675 M€, la xifra suposa gairebé un 22% del total", ha explicat Costa.

"I amb tot això, ningú ha sortit a donar la cara ni una explicació", ha criticat la portaveu socialista. Costa ha insistit en que "aquests són uns càlculs aproximats que hem fet des del Partit Socialista. Evidentment, qui hauria de tenir les xifres seria el Partit Popular".

Però el Govern de la CAIB no diu res i està "a l'espera d'instruccions de Madrid, si és que algú està donant instruccions en aquest país". També ha dubtat que, des del Govern central, tenguin clar el seu full de ruta, per les continues declaracions i rectificacions. La setmana passada, Rajoy va presentar els PGE 2012, que ara "ja s'han quedat vells pels nous retalls. I el pressupost de la CAIB per al 2012 és gairebé prehistòric", ha opinat.

Per exemple, en matèria de Salut, entre la manca de pressupost ja reconeguda i els suposats nous retalls, baixaria la dotació en més de 500 M€, ha explicat el secretari de Salut, Vicenç Thomàs. El diputat ha recordat que el 50% del pressupost de salut es destina a pagar nòmines de professionals, i entre un 22 i un 25% a medicaments. "Aquestes són les dues vies que tenen per retallar", ha explicat. O hauran d'augmentar ingressos, cobrant als ciutadans per serveis, prestacions o medicaments que no pagaven fins ara.

Els retalls que la conselleria va intentar imposar a l'Hospital de Manacor, causant el rebuig generalitzat dels professionals i dels batles de la comarca, "és el model" del PP per a la sanitat pública. "Volen canviar el model sanitari i de prestacions, aprofitant la crisi econòmica", ha dit Thomás. Pot ser no llevaran prestacions de la cartera sanitària, però sí les limitaran, minvant la qualitat de l'atenció i el servei. "No és el mateix que t'operin una hèrnia en dos mesos que en un any i mig", ha explicat.

"Aquest país no es pot permetre aquesta confusió i aquesta improvisació". "Si el que volia el PP amb les mesures és crear confiança i aconseguir la recuperació econòmica, està provocant tot lo contrari", ha opinat. Per això, Costa ha ofert al PP diàleg i consens, "tornar a començar de zero" i seure-se amb sindicats i amb els partits de la oposició per intentar consensuar mesures extraordinàries.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube