Imprimeix
PDF

El Partit Popular recupera el model sanitari espanyol de fa 30 anys

VThomàs 26 abril Vicenç Thomàs: "Fins ara la Sanitat pública era universal i gratuïta. Ara ja no"

El PSIB-PSOE alerta sobre les greus dificultats que tindran alguns col·lectius de ciutadans espanyols per tenir cobertura sanitària

Palma, 26 d'abril 2012.- El PSIB-PSOE ha considerat avui "molt preocupant i molt greu" el canvi de model sanitari que vol imposar el Partit Popular a tota Espanya. "Fins ara, la Sanitat pública era universal i gratuïta per a tots els espanyols. Ara ja no", ha denunciat el secretari de Salut de l'Executiva, Vicenç Thomàs.

El PP recupera així el model sanitari espanyol de fa més de 30 anys, vinculat a la cotització a la seguretat social. Fins ara, qualsevol ciutadà espanyol i els estrangers residents i registrats tenien dret a atenció sanitària, però començarà a haver col·lectius amb dificultats per accedir-hi. Els joves de més de 26 anys que no hagin pogut accedir encara a un lloc de feina, o les dones divorciades que mai hagin cotitzat (o els homes, tot i que és menys freqüent), per exemple.

El PP "està treguent gent fora dels sistema sanitari públic i convidant-los a anar-se a la sanitat privada", ha denunciat Thomàs.

Aviat les persones sense cobertura ni pública ni privada es poden trobar en una situació molt difícil, ja que els preus que factura l'IB-Salut "a tercers" són molt alts. Com a exemples: 801€ per dia d'hospitalització (sense incloure el tractament); 113€ per una consulta externa; 62€ per una consulta amb el metge d'atenció primària, o 22€ per una consulta amb l'infermera.

Aquests preus i la manca de cobertura són "barreres d'accés" a la sanitat que poden dur problemes addicionals com les malalties no tractades i infeccions que poden acabar convertint-se en un problema de salut pública, ha advertit Thomàs.

Igualment passa amb els medicaments d'us hospitalari que es donen a alguns malalts a les farmàcies dels hospitals. Els afectats pel virus VIH, els que segueixen tractaments oncològics ambulatoris i alguns altres malalts crònics obtenen fins ara els seus medicaments de forma gratuïta. A partir d'ara, els hauran de pagar.

Turisme Sanitari

Thomàs ha assegurat també que el PP fa un ús "demagògic i irresponsable" del tema dels immigrants i el "turisme sanitari". En primer lloc, cap immigrant extra-comunitari ve a Espanya "a operar-se. Venen a treballar", ha recordat. Diversos estudis demostren ja que els immigrants no fan un major ús de les urgències ni dels serveis sanitaris, excepte el de maternitat.

"El PP utilitza el tema de la immigració de manera ideològica i populista per tapar els copagaments que està imposant a la gran majoria dels espanyols", ha dit. Copagaments com les pròtesis o el transport sanitari considerat no urgent.

Thomàs també ha advertit que la qualitat de la nostra sanitat és una garantia per a segons quins col·lectius de turistes. "El que han de fer és millorar els sistemes de facturació. Que tota despesa que es faci, es pugui cobrar", ha afegit.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube