Imprimeix
PDF

Xico Tarrés reclama la rectificació de les polítiques econòmiques del Consell d'Eivissa davant la situació límit

xico Tarrés a Eivissa La coalició PSOE-Pacte ha reclamat una "rectificació" a les polítiques econòmiques de Consell d'Eivissa, davant el fracàs de la gestió que ha portat a la institució a una situació límit. El portaveu progressista, Xico Tarrés, acompanyat de la consellera Patricia Abascal i del conseller Juanjo Cardona, ha analitzat en roda de premsa l'estat actual i s'han llançat diverses propostes encaminades a "frenar l'estrangulament econòmic de la institució".

Segons Xico Tarrés, l'actual situació de paràlisi té com a responsables "un conseller que no compleix les seues funcions, que enganya al seu president", i un equip de govern i uns diputats "que no tenen absolutament cap pes polític".

Xico Tarrés ha repassat la situació, que es resumeix en un informe de 10 punts que permet entendre l'actual estat econòmic del Consell.  Incompliment del Pla d'Ajustament econòmic, incompliment del Pressupost 2012 i de la firma de convenis amb el Govern Balear que hi figuren, incompliment del compromís de cobrament del deute històric, que al 2012 s'haurà disparat per damunt dels 40 milions d'euros, incompliment del compromís d'escurçar el temps d'espera dels proveïdors a cobrar (ha augmentat de 45 dies i es deuen uns 13 milions), incompliment de destinar a Eivissa una part del fons de rescat al Balears, i incompliment de l'aprovació durant el 2012 d'una nova Llei de Finançament dels Consells.

Segons Tarrés, "si el conseller enganya al seu president de manera intencionada, és molt greu, i si ho fa sense voler, és gravíssim". Sobre això, el portaveu de PSOE-Pacte ha recordat l'anunci realitzat el passat mes de juny per part del president Vicent Serra en el sentit que "el Consell havia aconseguit un superàvit de 1,8 milions d'euros", quan la realitat és que la situació és crítica, amb retards de pagament a tots els nivells, i d'una paràlisi total per falta de finançament. Tarrés també ha recordat que el conseller d'Economia va demanar un crèdit FOMIT sense complir els requisits i que també li varen denegar un crèdit ICO per estar mal formalitzat. "Són massa errors", ha dit Tarrés, remarcant sobre tot els incompliments continuats per part del conseller dels seus propis compromisos.

La consellera de PSOE-Pacte Patricia Abascal ha detallat la totalitat de convenis de finançament que figuraven al Pressupost 2012 i que no s'han firmat per la incompetència de l'equip de govern. Es tracta, concretament, dels referents a les aportacions d'ajuntaments i Autoritat portuària per al finançament del Parc de Bombers, i els convenis amb el Govern Balear per a la protecció de la Salut, per a l'agent de desenvolupament local per a acció social, per atenció a fills víctimes del delicte, per al funcionament de sa Coma, per al Pla director sectorial de transport, l'aportació a Comerç, l'aportació a Promoció turística, l'aportació de l'Ib-Salut, i els 1,5 milions extraordinaris per a Cas Serres, que no figuraven al Pressupost però sí al Pla d'Ajustament aprovat al mes de març. També s'han retallat els convenis de Carreteres i, finalment, l'ha anul·lat l'aportació estatal als PIOS, que tampoc s'ha rebut. La falta de finançament està posant en perill la prestació i subministració als serveis, amb exemples tan concrets com la falta de pagament del gasoil que dota d'energia l'escoleta de Cas Serres, que ha estat a punt de ser tallat. Sobre els proveïdors, que han d'esperar 7 mesos a cobrar, Abascal ha dit que el Consell "està portant a la ruïna moltes empreses".

Iniciatives al Ple del Consell i al Parlament balear

El conseller Juanjo Cardona ha detallat les iniciatives que portarà endavant PSOE-Pacte per revertir la situació. En primer lloc, al pròxim Ple del Consell es presentarà un moció d'acord per aprovar un pronunciament conjunt de la institució per exigir al Govern Balear que compleixi amb Eivissa. També es presentaran preguntes per conèixer la "situació real del Consell, perquè només ens arriben informacions contradictòries d'aquest govern". Finalment, Cardona també ha anunciat que PSOE-Pacte portarà al Parlament diferents iniciatives en el mateix sentit, per reclamar al Govern Balear que assumeixi les seues responsabilitats i compromisos.

Les 10 claus per entendre la situació econòmica actual del Consell d'Eivissa

1. En 2 anys hem perdut un 30% de Pressupost i un 65% de les inversions.

2. L'augment de l'endeutament no s'ha acompanyat de mesures per millorar la liquidesa del Consell. En els 4 anys anteriors, el Consell es va endeutar de 13 milions d'euros. En només 9 mesos, aquest equip de govern va demanar crèdits per un import de 12 milions d'euros, multiplicant per 5 el ritme d'endeutament.

3. Els proveïdors ja estan tardant 210 dies a cobrar, el que suposa un augment de 45 dies respecte al temps que es tardava en cobrar al final de l'anterior mandat (i això que s'han de demanat 12 milions per pagar factures). El Consell deu uns 13 milions d'euros.

4. Les beques a estudiants acumulen un retard de més de 8 mesos. A la legislatura anterior, el Consell era el primer en pagar les beques, per davant del Govern Balear i de l'Estat. Es pagaven durant el curs. Som a gener del 2013 i encara no s'han pagat les beques del curs 2011-2012.

5. Tampoc s'han pagat determinades subvencions del 2011. El Consell no informa d'això, però sabem que per exemple el Fons Pitiús de Cooperació encara no ha cobrat res.

6. No hi ha res per a promoció turística, s'han perdut convenis socials, s'ha perdut el conveni de transport públic, i tampoc s'ha rebut la bestreta del 2012.

7. S'han retallat inversions que ja estaven firmades i amb partida consignada.

8. Sobre el Consorci de Gestió Sociosanitària, a dia d'avui no tenim absolutament cap garantia de res, de com se pagaran a partir de març, que es quan s'esgotarà l'únic milió d'euros que figura al Pressupost del Consell.

9. El Consell estan incomplint el seu propi Pla d'Ajustament, aprovat per poder optar als crèdits ICO. Entre altres coses, figuraven els ingressos: 1,5 milions extra per a Cas Serres, que ja han dit que no tendran, tampoc s'han firmat els convenis amb els Ajuntaments per pagar el servei de Bombers, que figuraven al propi Pla.

10. El deute històric s'ha disparat a més del doble en només 1 any. L'any s'ha tancat amb un deute de 31 milions d'euros corresponent al 2011 i exercicis anteriors. Quan li sumen el total del 2012 que no ha arribat, que és molt, com per exemple la bestreta i la majoria de convenis, està clar que el deute històric s'haurà disparat per damunt dels 40 milions d'euros.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube