Imprimeix
PDF

La OSP Menorca-Madrid suposarà un increment important del preu del bitllet

DamiaComissioParlam El PSOE de Menorca considera que la nova ruta queda lluny de respondre a les necessitats dels menorquins i menorquines tant pel que fa a preus com a horaris. Tot i reconèixer la necessitats de garantir unes connexions suficients amb les principals destinacions d'Espanya i que la OSP Madrid-Menorca va en la línia de garantir aquesta connectivitat amb la capital de l'Estat, la proposta és molt millorable. 

Respecte a preus cal advertir -cosa que no han fet en cap moment els responsables del Govern ni els del Consell de Menorca- que l'acord de l'Obligació de Servei Públic publicat al BOE de 23 de juliol determina que l'entrada en funcionament d'aquesta OSP a partir del dia 1 de març (que compta amb una compensació econòmica de l'Estat a l'aerolínia adjudicatària "que no superarà 1,2 milions d'euros") comportarà que la companyia de baix cost que actualment connecta Menorca amb Madrid hagi de deixar d'operar.

L'obligació legal de "limitar l'accés de la ruta afectada a una sola companyia aèria" (a la companyia que ha resultat adjudicatària de la OSP a canvi d'una compensació) indica que ningú més podrà cobrir aquesta ruta durant els 8 mesos de vigència anual de l'OSP. O el que és el mateix, comparant els preus que oferta de l'aerolínia de baix cost amb els de l'adjudicatària de la OSP queda ben palès que a partir de l'1 de març el bitllet per viatjar a Madrid s'encarirà de manera molt significativa. Així aquesta darrera companyia aèria ha anunciat que, a banda de les ofertes, el cost del bitllet serà el màxim permès per la OSP: 130 euros (que sumades les taxes suposa que el bitllet per trajecte supera els 158 euros, 79 euros amb descompte de residents). Un preu que encara es pot encarir més si el Govern de l'Estat aplica un límit màxim al descompte de residents.

Respecte els horaris i connexions, -malgrat reconèixer la voluntat de la companyia d'ofertar una freqüència més de la que determina la OSP a l'abril, maig i octubre-, el menorquí o menorquina que tingui la intenció d'anar a Madrid i tornar el mateix dia a Menorca amb prou feines podrà estar-se més de cinc hores a la capital de l'Estat: El primer Menorca-Madrid arriba a Barajas a les 11.05 (i després s'ha de traslladar fins a la ciutat) mentre que el darrer Madrid-Menorca s'enlaira a les 19.00 hores (temps al que s'ha de restar l'estona prèvia per passar els controls i embarcar). A més també cal assenyalar que el fet que l'avió de la companyia adjudicatària no "dormi" a Menorca, de manera que el primer vol arribarà a Madrid a les 11.00 del dematí, impossibilita enllaçar amb els vols internacionals que surten de Barajas a primera hora del dematí.

Un altre aspecte relatiu al preu és el que es refereix a les noves freqüències els caps de setmana. Tot i ser positiu millorar la connexió per permetre escapades de cap de setmana de Madrid a Menorca, el preu del bitllet estàndard per a un no resident (gairebé 320 euros) no sembla que pugui afavorir un gran moviment de visitants per aquesta via.

En definitiva, un cop confirmada l'entrada en funcionament de l'OSP (amb mesos d'endarreriment respecte a l'anunci inicial) la possible valoració positiva per garantir la connexió amb Madrid queda força desinflada pels preus globals, les dificultats per connectar amb enllaços internacionals i el temps d'estada a la capital per aquells menorquins i menorquines que vulguin o necessitin anar i tornar el mateix dia. En aquest aspecte cal recordar que la Obligació de Servei Públic ha de ser una eina per garantir el dret a la mobilitat en igualtat de condicions de tots els ciutadans i ciutadanes de l'Estat; però en el cas de la OSP Madrid-Menorca aquesta declaració no cobreix les veritables necessitats dels menorquins i menorquines.

Recordar finalment que els socialistes menorquins continuaran reclamant la necessitat de millorar les connexions de Menorca (tant en freqüències, com en preus i horaris) respecte a les principals ciutats de l'Estat i de la resta d'Europa com un dret dels seus ciutadans i una necessitat bàsica de la seva economia.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube