Imprimeix
PDF

El PSOE posa en marxa un procés nou, obert i participatiu de debat amb la ciutadania

Bel i PJIsabel Oliver: "Som conscients de la desafecció ciutadana cap a la política, i aquest procés obert és una primera passa per intentar donar-li solució"

El PSOE ha iniciat un gran procés de debat participatiu dins el si de l'organització i amb la ciutadania, amb l'objectiu de redefinir els plantejaments ideològics del partit, recuperar la confiança de la ciutadania i plantejar una alternativa clara a les actuals polítiques de dretes. "És un procés nou, obert i participatiu, que va d'abaix cap a dalt, com mai s'havia fet: amb reunions internes i amb entitats, de forma presencial i també directa a través de la xarxa" ha explicat Isabel Oliver, secretària d'Organització del PSIB-PSOE.

El PSOE "ha canviat la seva forma de fer feina, s'ha canviat a sí mateix, per afavorir aquesta interacció total amb la ciutadania", ha explicat Pere Joan Pons, secretari d'Idees i Formació del PSIB-PSOE. Abans, qualsevol procés de debat ideològic o congrés s'iniciava amb una ponència marc, ja definida, a la qual es podien fer esmenes si eres militant i després era aprovada internament. "Ara no. Hi ha un punt de partida per a les reflexions, però qualsevol persona que vulgui proposar, modificar, millorar i fins i tot donar-li la volta al text inicial proposat, ho pot fer", ha explicat Pons.

I ho pot fer tant si és militant del PSOE com si no ho és, de forma directa, sense intermediaris, a través de les xarxes socials i la pàgina web habilitada (www.ganarseelfuturo.es) , o de forma indirecta, en les reunions obertes que s'organitzen des de les diferents agrupacions i federacions.

El mecanisme és el següent. El procés de diàleg s'estructura en torn a cinc eixos que es van debatent un rere l'altre: Europa (febrer), Model Productiu i Ocupació (març), Fiscalitat (abril), Aprofundiment Democràtic i Reformes Institucionals (maig), i Estat Social del Benestar (juny). Després es celebrarà un Consell Territorial (juny) i finalment el mes d'octubre, la Conferència Política que tancarà tot el cicle.

Per cada diàleg, es crea al PSIB-PSOE un grup d'experts, que són els que coordinen les assemblees obertes de les agrupacions i també els que es reuneixen amb les entitats i associacions que puguin estar interessades. Pel tema d'Europa, que és l´únic ja fet, "ens varem reunir amb persones de cooperatives agràries, amb empresaris del sector energètic, amb associacions del transport aeri, etc", ha explicat Oliver.

També s'han celebrat 17 assemblees obertes, on hi varen participar 56 agrupacions de totes les illes. Al mateix temps, es va posar en marxa la participació a través de la xarxa (web www.ganarseelfuturo.es) on es poden trobar les aportacions i propostes, fer modificacions, i fins i tot plantejar un document totalment nou. Finalment, es celebra una reunió presencial a un lloc d'Espanya amb representants de totes les federacions, i en la que es pot participar també a través de la pàgina web.

"Una de les conclusions que varem extraure del primer diàleg és que Europa és la solució als nostres problemes, però aquesta solució passa per canviar l''Europa que tenim, i convertir-la en una Europa que doni respostes als nostres problemes", ha explicat Pons. De fet, en aquest procés es van recollir mig milió de suggeriments i propostes de tots tipus. "Són qüestions que preocupen a la ciutadania i ens afecten. Per exemple, ens hem plantejat si volem un president de la Comissió Europea elegit per sufragi universal i directe de tots els ciutadans europeus. Són temes als que hem de donar resposta", ha explicat.

El proper dissabte 9 de març tindrà lloc la reunió presencial del segon diàleg, sobre Model Productiu i Ocupació. En paral·lel, el PSIB-PSOE ja ha posat en marxa les assemblees obertes i reunions amb empresaris, sindicats i altres entitats interessades per recollir propostes i reflexions. "Aquest debat és un dels més importants perquè tracta sobre l'ocupació, que és la major preocupació que tenim en aquests moments, amb més de 5 milions d'aturats i una reforma laboral que ha resultat absolutament desastrosa", ha apuntat Oliver.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube