Imprimeix
PDF

MANIFEST DEL PSIB-PSOE EN EL DIA DE LA DONA

logo ok El 8 de març de l'any passat vàrem denunciar la recentment aprovada Reforma Laboral del PP, i utilitzàvem el temps futur en el nostre Manifest per anunciar el retall de drets que suposaria per a les dones. Aquest any 2013 constatem enormes retrocessos.

La dreta intenta instal·lar la idea de que la crisi econòmica és responsable de tot, que no és el Govern del PP el causant de les retallades, sinó l'herència rebuda. Però, no ens deixem enganyar: no és crisi tot el que rellueix.

La igualtat ha anat avançant a Espanya durant els anys de Democràcia. Aquest avanç s'ha traduït en una vida millor per a les dones d'aquest país, així com en més drets per a elles i per al conjunt de la societat.

Això va ser possible gràcies a la labor dels Governs Socialistes, però sobretot gràcies a la pròpia societat que es va modernitzar -gràcies a les organitzacions, a les feministes, a l'esquerra política i, sobretot, a les dones-. D'aquesta forma, les dones vam anar ocupant espais en l'ocupació, en la política, i en la societat, mentre ens apropàvem, en tots els indicadors de participació i qualitat de vida, als homes, trencant amb això progressivament la desigualtat. No obstant això, la igualtat no era del tot efectiva, encara existien i encara existeixen desequilibris. Necessitàvem temps per seguir avançant, però sobretot per consolidar allò aconseguit. Un temps fonamental com hem comprovat en aquests últims catorze mesos. Perquè aquest últim any, en el qual el Partit Popular ha assumit el Govern, assistim a un dels majors despropòsits de la història de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones.

L'ocupació, la premissa que permet l'autonomia de les persones, és la nostra principal preocupació. No obstant això, i com ha passat sempre, la taxa d'atur femení és superior a la taxa d'atur masculí. Ara bé, en un moment inicial de la crisi, va créixer la desocupació masculina - com a efecte de la destrucció d'ocupació en alguns sectors d'activitat -, no obstant això, en el moment actual, la desocupació femenina està creixent de forma important com a efecte directe de les polítiques que el Govern del PP està aplicant.

La progressiva destrucció d'ocupació és el resultat directe de la Reforma Laboral, una regulació que a més fa impossible el dret a la conciliació de la vida familiar i laboral. I també és el resultat del desmantellament progressiu de l'Estat del Benestar i els serveis d'atenció a les persones. La Reforma Laboral del PP expulsa als sectors més vulnerables de l'ocupació, i aquí estan les dones. A més deixa sense drets a les dones treballadores, a totes en general i específicament a les que tenen treball a temps parcial, treball temporal, o a aquelles que tenen responsabilitats familiars.

El desmantellament de l'Estat del Benestar i la política d'austeritat del govern eliminen serveis públics essencials, on treballen moltes dones, tant en l'Administració Pública com en les empreses prestadores. Així, és la reducció dels drets relacionats amb l'educació, amb la salut, amb l'atenció a la dependència, amb els programes i actuacions dirigits a millorar la qualitat de vida, la qual cosa fa que les dones es quedin en desocupació i a més que tinguin més dificultats per a la conciliació.

Aquesta llista de retallades en drets de les dones s'amplia amb l'anunci del Govern de canviar la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs, amb un objectiu: eliminar el dret a decidir de les dones. El camí està marcat amb el nomenament d'un nou Comitè de Bioètica de clar biaix ultraconservador, en el qual la majoria dels seus membres s'ha declarat obertament en contra del dret de decidir de les dones.

I encara més, la Llei de taxes judicials provoca una desigualtat en l'accés a la justícia, que deixarà a moltes dones sense la possibilitat d'acudir a ella fins i tot en aquelles ocasions que pretenguin escapar d'una situació de violència de gènere. A tot això hem de sumar la reducció de pressupostos i serveis dirigits a combatre la violència contra les dones, tant al Govern de l'Estat com en la nostra Comunitat Autònoma, on veiem programes que es desmantellen i serveis que s'eliminen.

Aquestes accions, i aquestes retallades estan carregades d'ideologia. Quan es van publicar en el BOE no estaven soles, estaven acompanyades de múltiples missatges que venien també de les mateixes files conservadores; missatges que relacionen l'autenticitat de ser dona amb la maternitat, la defensa de l'educació segregada de nens i nenes, l'eliminació de l'educació per a la ciutadania. Missatges que pretenen situar a les dones de nou en les tasques de cura, la criança i la dependència.

Tot l'ocorregut en l'últim any ens porta a un mateix lloc, bastant familiar, les nostres pròpies llars. Perquè, en definitiva és el que està promovent la dreta del PP: la volta a la llar de les dones.

Des del Partit Socialista, no obstant això, seguim treballant per la igualtat i l'emancipació de les dones. Perquè creiem que la igualtat entre dones i homes és un pilar de la nostra democràcia, i perquè estem compromesos/es amb un model social que garanteix la justícia i l'equitat. Sens dubte, el canvi que necessitem per sortir d'aquesta crisi, que és econòmica, però també política i social, passa per comptar amb tots i amb totes, homes i dones, sense malgastar capacitats. Només d'aquesta manera podrem sortir reforçats/des d'aquesta terrible crisi en la qual ens trobem immersos/es. Ho farem si fem que la igualtat sigui el centre del canvi.

Davant aquesta situació aquest 8 de març reclamem:

- La derogació de la Reforma Laboral.

- El desenvolupament d'un Pla d'Ocupació per a les dones, que inclogui polítiques actives específiques, la promoció de l'autoocupació i el desenvolupament d'un Pla d'Igualtat de les dones en l'ocupació, dirigit a promoure la igualtat i a eliminar la desigualtat salarial.

- El manteniment dels drets recollits en la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència.

- La promoció de polítiques que permetin la corresponsabilitat en la vida laboral i familiar d'homes i dones, i el compliment de la Llei per a la Igualtat efectiva de Dones i Homes.

- El manteniment de la Llei actual de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l'Embaràs.

- L'impuls de polítiques i serveis de prevenció de la violència de gènere i suport a les dones que la sofreixen.

- La derogació de la Llei de taxes judicials.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube