Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE alerta de noves retallades a Balears si no es flexibilitza l'objectiu del dèficit

Armengol i Zarrias Francina Armengol: "El Govern no va dir res, o gairebé res en la reunió d'ahir, i ha tornat amb les mans buides". Gaspar Zarrías: "La reforma del PP al règim local suposarà la supressió de molts de serveis municipals, que deixaran desemparats milions de persones, i l'acomiadament de fins a 200.000 treballadors". El PSOE presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional si el Govern de Rajoy aprova la llei tal com està en l'actualitat. 

El PSIB-PSOE ha lamentat que el Govern de les Illes Balears hagi tornat del Consell de Política Fiscal i Financera "amb les mans buides", segons ha declarat la secretària general i portaveu parlamentària, Francina Armengol. "El resultat de la reunió d'ahir va ser crear dues comissions de feina. I ja coneixem la dita: si no vols que alguna cosa es solucioni, crea una comissió", ha declarat Armengol en roda de premsa. A més, a més, aquesta comissió ja s'havia acordat a la Conferència de Presidents, fa mesos.

Els socialistes havien exigit al Govern i al PP que alçassin la veu a Madrid i reclamassin una flexibilització de l'objectiu del dèficit per al 2013, però "sembla que el Govern no va dir res, o gairebé res", ha lamentat. "Ens preocupa molt que s'exigeixi a Balears el compliment del 0,7% del dèficit, en un moment en que Madrid ha deixat d'invertir en Balears els 800 milions d'euros que li tocaven per inversions estatutàries i ens ha relegat a la coa d'Espanya, amb un finançament de 70 € per persona, front a la mitjana estatal de 225", ha explicat Armengol.

La secretària general del PSIB-PSOE ha advertit que "si no es flexibilitza ja l'objectiu de dèficit, això suposarà, sens dubte, noves retallades a les Illes Balears". La situació és especialment greu perquè el pressupost de la CAIB per al 2013 no quadra de cap manera, "són uns pressuposts impossibles", que preveuen ingressos per imposts que no rebran i doblers per un conveni de carreteres que no arribarà, ha dit. "Interpel·larem el Govern perquè doni explicacions" en el Parlament, ha afegit.

Armengol ha fet aquestes declaracions durant una roda de premsa per presentar el secretari de ciutats i política municipal de l'Executiva del PSOE, Gaspar Zarrías, que avui visita Palma, dintre de la ronda de contactes que està mantenint amb els responsables municipals, batles i batlesses de totes les federacions socialistes davant la Ley Montoro de reforma de les entitats locals. "Aquesta reforma crea a Balears un enorme problema , perquè tracta els consells com a entitats locals, quan són entitats de caràcter autonòmic, segons l'Estatut. El desconeixement de la realitat de Balears en el PP és tal que fins i tot el Govern Bauzá ha hagut de reaccionar", ha explicat Armengol.

La reforma PP de les entitats locals és una barbaritat i vulnera la Constitució

Gaspar Zarrías ha anunciat l'oposició contundent del PSOE a la Llei Montoro, tal com està plantejada ara, tant en el Parlament com en el carrer i fins al Tribunal Constitucional, on els socialistes presentaran un recurs, si el PP l'aprova tal com està actualment. La norma que planteja el PP vulnera els principis d'autonomia municipal, crea un conflicte de competències amb les comunitats autònomes i pot incorre en arbitrarietat a l'hora d'establir quins nivells de qualitat hauran de tenir els serveis municipals per no ser-lis retirats als ajuntaments.

"Si no la poden arreglar, que no l'aprovin", ha opinat Zarrías, qui considera que "molts d'ajuntaments, també del PP, podrien dur les claus a la Moncloa perquè Rajoy gestioni directament la ruïna que els vol deixar". Avui mateix s'han conegut les al·legacions del Govern de la CAIB a la llei, que van en el mateix sentit que la crítica socialista.

La nova llei convertirà els ajuntaments en una espècie de "finestreta administrativa", sense cap capacitat de gestió i de reacció davant les necessitats dels ciutadans més vulnerables. Suposarà la intervenció directa de molts d'ajuntaments (tots els de menys de 5.000 habitants), i la imposició d'uns criteris de "cost - estàndard" per als serveis que prestin els ajuntaments d'entre 5.000 i 20.000 habitants. Si els ajuntaments no poden donar el servei amb aquest nivell de qualitat i cost, se'ls retirarà la competència.

"Estam parlant de serveis com l'assistència domiciliària, les escoletes municipals, els serveis d'ajuda als més necessitats... La llei vol acabar amb la capacitat dels ajuntaments per resoldre els problemes de la ciutadania", ha explicat. "Els ajuntaments han de menester eines per poder fer la seva tasca, i no que se les llevin", ha dit.

El problema del deute i del dèficit espanyol no és culpa dels ajuntaments, ha dit Zarrías, ja que només són responsables del 4% del dèficit total. "Aquesta no és una llei per a una major eficiència ni major agilitat, és una llei per privatitzar els serveis públics municipals, que indubtablement acabaran pagant els ciutadans", ha apuntat. Ha advertit també que la privatització dels serveis podria suposar l'acomiadament d'entre 150 i 200.000 treballadors actualment vinculats a aquestes tasques, segons els sindicats.

El socialista ha apuntat que ja és ben hora que el Govern es plantegi el problema del finançament de les entitats locals, en ves de ofegar-les encara més. "No podem permetre que es torni a obrir el debat i aprovació d'un sistema de finançament autonòmic, i no s'obri ni s'aprovi el finançament de les entitats locals", ha afegit.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube