Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa reformar la Constitució Espanyola per avançar cap a un model d'estat federal

Executiva PSIB-PSOE 25 MARÇ 2 Cosme Bonet: "Front l'immobilisme d'alguns partits polítics i davant l'esgotament de l'actual model autonòmic, els socialistes volem desenvolupar-lo, actualitzar-lo i fer-lo avançar cap a un model federal". La reforma de la Constitució ha de garantir la igualtat entre espanyols, alhora que el respecte per les singularitats, des de la pluralitat i la diversitat.

El PSIB-PSOE proposarà que es posi en marxa el procés de reforma de la Constitució Espanyola, de 1978, davant l'esgotament de l'actual model autonòmic i la necessitat d'actualitzar-lo i adaptar-lo a la realitat espanyola. Així ho ha explicat el secretari de Política Autonòmica i Coordinació, Cosme Bonet, en una roda de premsa després de la reunió de la Comissió Executiva del PSIB-PSOE. En aquesta reunió s'ha donat compte del document elaborat pel PSIB-PSOE titulat "Proposta sobre l'articulació federal d'Espanya", preparat per un grup d'experts dels socialistes de les illes i d'especialistes de la matèria, que serà presentat en la propera reunió del Consell Polític.

"El PSIB-PSOE vol fer sentir la veu de les Illes Balears en el debat sobre el model futur de l'Estat espanyol. Per això aportam un document per contribuir al procés dins el PSOE i també per contribuir al debat que ja s'ha obert sobre la reforma constitucional", ha explicat Cosme Bonet.

L'esgotament de l'actual model autonòmic i les tensions territorials derivades de l'immobilisme i la manca de diàleg del govern de Mariano Rajoy fa encara més urgent cercar i consensuar una resposta ampla i dialogada. Aquest nou model de futur passa per "recuperar la capacitat de diàleg entre el govern central i les comunitats autònomes, per tal de cercar i trobar solucions als desacords actuals, solucions comuns a problemes comuns, i que només es podran assolir a través del diàleg i l'esforç per arribar a consensos", ha apuntat Bonet.

La reforma de la Constitució ha de donar resposta a la crisi territorial actual, des del diàleg, amb una reforma que ha de ser sensata però alhora valenta. "L'Estat de les Autonomies ha estat un èxit històric per Espanya, però ara, davant l'esgotament del model, cal desenvolupar-lo, actualitzar-lo, fer-lo avançar capa una idea federal d'Espanya, donant una passa més cap a un model d'estat federal", ha explicat Bonet.

La reforma que proposa el PSIB-PSOE ha de garantir la igualtat entre els espanyols, i també el respecte per les singularitats, des de la pluralitat i la diversitat. En el cas de les Illes Balears, en especial pel fet insular. L'evolució s'ha de basar en el reforçament i el respecte per les identitats i pels àmbits competencials, reforçant els mecanismes de cooperació entre estat i comunitats autònomes i comunitats autònomes entre elles. Igualment, cal també racionalitzar el funcionament del propi Estat com a conjunt, i de cadascuna de les administracions.

"La realitat pluricultural, plurilingüística i plurinacional de l'estat espanyol requereix d'un ferm avanç de les institucions cap a l'assoliment d'un estat federal", ha apuntat Bonet. Aquest nou model autonòmic haurà de donar resposta a problemes històrics inherents al model actual, com la distribució competencial la solidaritat, la igualtat en relació a altres comunitats autònomes o un sistema de finançament més just.

En concret, el PSIB-PSOE defensa la creació d'un sistema de finançament propi d'un estat federal, basat en els principis d'ordinalitat i lleialtat institucional, amb clares competències en matèria d'ingressos i despeses, i que reconegui el cost de la insularitat.

Per regla general, totes les competències es considerarien originàriament de les comunitats autònomes, excepte les que la Constitució atribueixi a l'estat, garantint la distribució competencial de forma rigorosa, amb les garanties del Tribunal Constitucional, i assegurant que l'Estat no pugui interferir en les competències de les comunitats, com fa ara.

La Conferència de Presidents de les nacionalitats i regions -que no existien en 1978- s'incorporaria a la Constitució, així com els organismes de coordinació de les relacions bilaterals o multilaterals. L'aposta per la multilateralitat entre comunitats autònomes i l'Estat o de les ccaa entre elles és decidida. El document del PSIB-PSOE també defensa que hagi asimetries entre les comunitats autònomes, entesa aquesta com la possibilitat de tractar de forma diferenciada determinades especificitats. Defensa el document la reforma del Senat, per convertir-se en una vertadera cambra de representació territorial, expressió de la diversitat de l'estat.

Els socialistes aposten igualment la reforma del títol VI de la Constitució, assumint una major vinculació entre el poder judicial i l'estructura federal de l'Estat. Proposen l'existència d'un òrgan territorialitzat de govern judicial, a imatge del CGPJ, i crear la figura dels Fiscals Generals de les comunitats autònomes.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube