Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE considera que la nova Llei de Costes pot ser "tremendament perillosa" per al turisme a Balears

Manchado i CarboneroJaume Carbonero: "Balears ha estat capdavantera en la desprotecció de la costa i la privatització del ús de la zona comú pública, amb els "saraos" i els "beach houses" que ha autoritzat la llei 8/2012 i el conseller Delgado". El PSOE està estudiant recorre la llei davant el Tribunal Constitucional."

El PSIB-PSOE ha valorat avui com a "tremendament perillosa" la nova llei de Costes que ahir va aprovar el PP amb la seva majoria absoluta en el Congrés dels Diputats. "Aquesta normativa és tremendament perillosa per al turisme, la nostra principal indústria a Balears i motor indispensable de l'economia espanyola en general", ha explicat el senador socialista per Mallorca, Antoni Manchado, en roda de premsa. "Un litoral molt més malmès del que ja tenim és un aspecte molt negatiu i perillós", ha apuntat el senador.

Aquesta és "una llei que es diu de protecció de la costa però la única cosa que protegeix són els interessos privats a la costa", amb una modificació substancial de la normativa en tot el perímetre del litoral, ha dit Manchado. El PP crea "una espècie de llei del sòl" específica per als 8.000 kilòmetres de costa, on haurà una qualificació distinta i una disminució molt important de la protecció actual.

El PP permetrà la creació d'un "corredor de l'especulació" de 80 kilòmetres d'ample al llarg de la costa, també a les Illes Balears, on edificis fora d'ordenació ara quedaran legalitzats, i s'obre la porta a la classificació directa del sòl per llei, per damunt de les competències d'ajuntaments i autonomies.

Pe tot això, el Partit Socialista està estudiant la possibilitat de dur la llei, aprovada ahir, al Tribunal Constitucional. Igualment, ha anunciat Manchado, quan el socialistes tornin a governar, aquesta serà una de les primeres normatives que tiraran enrere. "El PP confon la majoria absoluta amb l'absolutisme; i la majoria absoluta amb la raó absoluta. No han negociat amb ningú, no han pactat amb ningú", ha afegit.

A Balears, "exprimir la llimona fins al final, fins que pràcticament no tengui suc"

La llei de la privatització de la costa espanyola va en la línia de les actuacions ja iniciades a Balears, on el Govern del PP ha estat pioner en "la utilització de la platja com a recurs privat i privatiu, amb els "saraos" i els "beach houses" del conseller Delgado" i la llei 8/2012, ha denunciat el diputat autonòmic Jaume Carbonero.

Aquest ús privat de la propietat comú té conseqüències "que ja coneixem, d'utilització de recursos naturals públics que mai haurien d'haver estat per a aprofitament privat", ha explicat Carbonero. Es tracta "d'exprimir la llimona fins al final, fins que pràcticament no tengui suc", en benefici d'uns pocs, i en contra dels interessos de la gran majoria de la població, ha opinat.

Carbonero ha denunciat també que la nova llei torna el límit de la zona marítim terrestre al nivell "preconstitucional", és a dir, al criteri que s'utilitzava en temps de Franco, complementat amb un reglament que desenvoluparà el Govern de l'Estat "com i quan li vaig bé". És a dir: el resultat definitiu pot ser encara pitjor.

"La modificació del criteri per establir la línia marítim terrestre provocarà una regressió de la servitud de protecció" i per tant, l'àrea de protecció de tota la costa. Això suposarà la nova possibilitat d'urbanitzar en aquest nou "corredor especulatiu" d'edificabilitat, una primera línia nova. També legalitza tot un seguit d'edificis irregulars, a més de poder allargar 75 anys més la concessió de l'us d'altres. "Primer va venir l'amnistia fiscal, ara ja tenim l'amnistia immobiliària", ha apuntat Carbonero.

A Balears, apart del drama urbanístic general que pot suposar, hi ha un parell de zones molt concretes afectades, com les Salines d'Eivissa i Formentera, que fins ara eren de protecció pública. "Tothom sap clarament qui surt beneficiat amb aquesta modificació", ha apuntat. Els motius, que el PP amaga, "no són ni morfològics ni geològics, sinó purament edificatoris i especulatius", ha afegit.

Respecte a la situació de Formentera, els socialistes havien presentat en el Senat una esmena a la Llei de Costes perquè "es mantengui l'actual servidumbre de protecció, que fins ara ha permès combinar perfectament la protecció i la conservació del litoral, amb els drets de propietaris". El PP ha rebutjat aquesta esmena -com totes les altres- i s'ha estimat més la "desregulació absoluta" de la costa formenterera.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube