Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presenta un pla integral de lluita contra la pobresa a les Illes Balears

Jornada itnerinstitucionalFrancina Armengol: "Proposam dedicar 9,5 milions d'euros a combatre aquesta situació, que afecta al 20% de la població. Són persones que pot ser no tenen casa, no tenen per menjar cada dia i no tenen l'atenció sanitària adequada". El PSIB-PSOE ha presentat avui un Pla integral de lluita contra la pobresa a les Illes Balears, estructurat en 36 mesures concretes orientades als col·lectius que més estan patint els efectes d'aquesta crisi econòmica injusta. 

Aquest pla serà presentat en les properes setmanes a moltes entitats, associacions i organitzacions no lucratives, en un procés de participació molt obert per tal de pactar-lo i millorar-lo abans de poder-lo presentar a les institucions, el mes de setembre.

"Proposam dedicar 9,5 milions d'euros a combatre la pobresa, una situació dramàtica que afecta ja al 20% de la població de les Illes Balears", ha explicat la portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol. La socialista ha assenyalat que aquestes persones, que viuen en el llindar de la pobresa "pot ser no tenguin casa, pot ser no tenguin per menjar cada dia i, com lamentablement hem vist recentment, pot ser no tenen accés a l'atenció sanitària adequada".

La proposta inicial socialista vol dedicar 2 M€ a protegir les famílies i infants en situació de risc; 3 M€ a protegir al es persones dependents més afectades per la crisi i que viuen soles; 2 M€ a impulsar programes d'inserció laboral adreçats a les dones que no tenen ingressos familiars, 200.000 € a protegir les persones immigrants més afectades per la crisi per tal d'evitar la seva marginació crònica; 2 M€ a impulsar els plans municipals de serveis socials contra la pobresa; 200.000 € a impulsar la participació del tercer sector, i 100.000 € a convenis amb les patronals empresarials en l'àmbit social.

"Són 36 mesures molt concretes que poden tenir un efecte directe en la millora de la vida d'aquestes persones que pitjor ho estan passant", ha explicat Jaume Garau, portaveu socialista en el Consell de Mallorca.

Tant Garau com Armengol han coincidit en que "les polítiques socials han estat les grans mutilades pel Govern del PP". Tant a nivell del Govern com en el Consell Insular de Mallorca, el pressupost per a polítiques socials ha baixat: les ajudes a la dependència han baixat en 16 M€ el darrer any; i el pressupost que destina el CIM a polítiques socials és enguany 7 milions inferior al 2011. "Això afecta directament als serveis d'atenció als menor, als immigrants, de lluita contra l'exclusió, als plans dels ajuntaments, a les residències... Són molts de petits retalls i una paralització absoluta", ha explicat.

Armengol ha explicat que el PSIB-PSOE consensuarà i millorarà el pla d'acord amb les entitats socials, i posteriorment el presentarà en el Parlament, en els Consells insulars i en els Ajuntaments. "Esperam que el PP, després de no haver fet absolutament res durant els darrers dos anys, estigui a l'alçada de les circumstàncies i li doni suport", ha dit la portaveu socialista.

La tendència re-centralitzadora del PP

Francina Armengol ha presentat aquest pla en el marc d'una jornada de treball que avui han celebrat a Palma els 10 diputats i els 10 consellers socialistes de Mallorca, per analitzar l'actual situació social i política, i plantejar alternatives. "La nostra primera conclusió és que el Govern del PP ha duit a terme una política d'anulació dels consells insulars, i molt especialment del Consell de Mallorca", ha dit.

La tendència re-centralitzadora del PP, tant a Madrid respecte de les comunitats autònomes, com a Balears, del Govern respecte dels consells insulars, no només va en contra de l'Estatut d'Autonomia, sinó que perjudica directament als ciutadans, que estan millor atesos per una institució més propera, com és un ajuntament o un consell.

La creació de la conselleria de Benestar Social del Govern, per exemple, suposa una invasió de competències dels consells insulars, i no millorarà en res ni abaratirà l'atenció que reben les persones. "És més eficient i fa millor les polítiques qui està més a prop de la gent", ha opinat Armengol. Garau ha considerat que la creació d'aquesta conselleria es deu, al manco en part, a les lluites internes del PP.

Les paraules de Navarro confirmen les denuncies del PSIB

Demanada pels mitjans de comunicació, la portaveu socialista ha considerat que "les paraules del ex-gerent de l'Hospital d'Inca confirmen el que nosaltres hem denunciat moltes vegades: que el cas d'Alpha Pam no és un cas aïllat, i que el cobrament per l'atenció d'urgències a persones sense recursos és una pràctica habitual que afecta a molts d'hospitals de les illes".

Ha estat "el decret cruel del PP, i la seva aplicació de forma encara més cruel a les Illes Balears, per indicacions polítiques del conseller Sansaloni" el què ha propiciat situacions inaudites com la mort, en ple segle XXI, d'una persona per turberculosi a Mallorca, ha opinat Armengol. "Ara és més necessari que mai que s'investigui a fons el què està passant", ha argumentat la secretària general del PSIB-PSOE. Armengol ha exigit al PP que doni suport a la iniciativa que els socialistes duran al Parlament dimarts que ve perquè es crei una comissió parlamentària d'investigació, independent i oberta, que esbrini el què realment va passar amb Alpha Pam i el què està passant a tots els hospitals de les illes.

"Avui tornam a demanar la dimissió del conseller Sansaloni, com a responsable d'aquesta situació demencial", ha dit Armengol, qui ha recordat que Sansaloni i el president Bauzá sabien el que estava passant. "El passat dia 27 de març, en el Consolat de la Mar, diverses entitats van explicar-lis què estava passant i ells no varen fer res", ha conclòs Armengol.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube