Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE denuncia la "marginació extrema" dels municipis en les polítiques de JR.Bauzá

municipalismeArmengol: "Bauzá ha ofegat els ajuntaments i els deu més de 110 milions d'euros. Presentarem 201 preguntes parlamentàries, tres per municipi, per conèixer exactament el deute, la previsió de pagament i les inversions."

El PSIB-PSOE ha valorat avui "molt negativament" l'impacte dels primers dos anys de govern de JR.Bauzá en els municipis de les Illes Balears. "Aquesta havia de ser la legislatura del municipalisme; però JR.Bauzá ha marginat els municipis de forma extrema durant aquests dos primers anys de govern", ha denunciat la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol.

Tant en autonomia política com en autonomia financera, el Partit Popular ha ofegat els ajuntaments de les Balears, i el deute acumulat (darrera dada 2/ 2013) era ja superior als 110 M€. Bauzá deu als ajuntaments de Mallorca 83,6 M€ , als de Menorca 8,6, als d'Eivissa 6,4 i a l'Ajuntament (i Consell) de Formentera 18 M€ (no inclou el deute amb els consells insulars). "Ofegar els ajuntaments repercuteix en menys recursos públics per cobrir i atendre les necessitats dels ciutadans", ha recordat Armengol.

Per això, Armengol ha anunciat que els socialistes presentaran 201 preguntes parlamentàries, tres per cada municipi, per conèixer exactament l'evolució del deute, el calendari de pagaments prevists i les inversions que es faran a cada municipi.

Armengol també s'ha referit a l'anunci del Govern central sobre la immediata reforma administrativa d'Espanya. "Volem denunciar que no sabem res d'aquest projecte, el què és molt preocupant perquè afecta a competències que són de la nostra comunitat autònoma", ha dit. "Ens preocupa molt l'afany centralitzador del Govern d'Espanya i també la manca absoluta de defensa de Bauzá davant els atempts de Rajoy d'invadir competències que són de la Comunitat Autònoma o dels ajuntaments", ha afegit.

Manca de respecte i diàleg institucional

El secretari de Política Municipal del PSIB-PSOE i batle d'Algaida, Francesc Miralles, ha denunciat "la manca absoluta de respecte institucional i de contacte directe" del Govern Bauzá amb els ajuntaments de les Balears. Fa dos anys, Bauzá es va proclamar batle de les Illes Balears. Va dir que volia ser el batle de tots els ciutadans de la comunitat autònoma.

"Bauzá va anunciar, fa dos anys, que volia ser el batle de tots els ciutadans de Balears. Si Bauzá hagués estat batle d'algun dels pobles de Balears, ja li haurien fet passar comptes per no ser accessible, per no dialogar, i per fer tot el contrari al que havia promès ", ha opinat.

Bauzá ha desatès, fins i tot amb un cert despreci, les necessitats dels ajuntaments. Aquesta manca de relació i d'atenció no té que veure amb la falta de recursos, sinó amb les formes. "Els ajuntaments som com un sindicat o una associació empresarial més. No ens escolten, no fan cas de les necessitats dels municipis i dels seus ciutadans", ha dit Miralles.

En aquests dos anys, el PP ha eliminat també un ampli ventall d'ajudes que necessiten els ciutadans dels municipis. El Pla d'Obres i Serveis del Consell, per exemple, ha estat eliminat com a tal, i també s'han llevat ajudes per a serveis municipals bàsics: escoletes, llars d'ancians, escoles de música i -una de les més importants, els agents d'ocupació i desenvolupament local (AODL) que ajudaven a gestionar línies de finançament per als ajuntaments i posar en marxa programes de dinamització econòmica.

Miralles ha explicat que el Govern, que tant parla de coordinar accions i eliminar duplicitats, aprofitant al màxim els recursos, ha deixat totalment inactiu el principal òrgan de coordinació que tenia : els consells insulars. Els consells estan paralitzats, totalment inoperatius. "Ara parla de reorganitzar i de racionalitzar, però el Departament de Cooperació Local, que està per això, sembla que no existeix", ha denunciat Miralles.

El socialista ha afegit que "si hi ha coses que no funcionen bé, anem a millorar-les, no a aixecar el dit acusador i fer creure que els ajuntaments són els responsables de la situació econòmica que vivim".. Miralles també ha apuntat la por dels socialistes de que la nova Llei de Bases del Règim Local acabi privatitzant la gestió dels serveis municipals, tot emmarcat dintre de l'estratègia del PP contra l'Estat del Benestar, i amb l'excusa de l'estalvi econòmic.

Miralles ha demanat un canvi rumb del Govern per als propers dos anys, amb més atenció als ajuntaments, que són les institucions que millor poden ajudar els ciutadans en aquests moments de dificultats. S'ha mostrat, no obstant, poc esperançat: "La pressió del municipalisme no és molt gran. Com que la majoria de batles de Balears són del PP, no reclamen per no fer enfadar l'amo".

Jornada de Feina Municipalista

Aquestes declaracions s'han fet en el marc d'una jornada de feina per analitzar l'impacte dels dos primers anys de legislatura del PP en els ajuntaments de les Illes. En una taula rodona oberta a militants i simpatitzants, els socialistes explicaran experiències de govern i d'oposició dels darrers dos anys. La taula rodona està moderada per Francesc Miralles i presentada per les secretàries generals del PSIB-PSOE, Francina Armengol, i dels socialistes de Mallorca, Sílvia Cano. En l'acte està prevista la participació de la portaveu socialista a Palma, Aina Calvo, el batle de Campanet, Joan Amengual, la portaveu socialista a Eivissa Vila, Lurdes Costa, el batle de Es Mercadal, Francesc Ametller, i el portaveu socialista a Calvià, Alfonso Rodríguez.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube