Imprimeix
PDF

PSIB-PSOE i MÉS demanen al Jutjat "el cessament immediat" de Bauzá com a president del Govern per la seva incompatibilitat

Costa i Santiago demanda Bauza webPilar Costa: "Bauzá i el Govern han estat actuant de forma clarament interessada i contrària a la llei. Hem de restablir la legalitat vigent a aquesta comunitat autònoma."

Els grups polítics de l'oposició al Parlament de les Illes Balears, PSIB-PSOE i MÉS, han presentat avui un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears contra el president del Govern, José Ramón Bauzá, per la seva incompatibilitat en el càrrec.

"Bauzá ha exercit i segueix exercint el seu càrrec de president amb absoluta incompatibilitat per tenir ingressos particulars prohibits absolutament per la llei d'incompatibilitats de les Illes Balears", ha explicat la diputada socialista Pilar Costa. Per això, i després que el president s'hagi negat reiteradament a donar explicacions i a assumir les responsabilitats polítiques derivades de la seva situació d'incompatibilitat, els grups de l'oposició "ens hem vist abocats a iniciar la via judicial", ha explicat Costa.

Bauzá és "tri-incompatible" ja que no només és titular i propietari d'una oficina de farmàcia, sinó que també ha estat administrador i propietari de dues empreses mercantils, una qüestió absolutament prohibida per la llei d'incompatibilitats, ha explicat la socialista.

"El mes greu de tot -segons Costa- no és que Bauzá sigui incompatible, que ja és greu, sinó que va amagar i ocultar els seus ingressos i les seves propietats al Parlament i al seu propi Govern, perquè no es destapàs la seva incompatibilitat", ha recordat.

Costa ha criticat que Bauzá "faci tot el contrari del què va prometre en campanya electoral, ell que venia a regenerar la política a Balears. Amb la que està caiguent a Balears, amb els temes relacionats amb la corrupció, la transparència i el bon Govern, Bauzá ha enganyat a la ciutadania, al Parlament i al seu propi Govern".

La demanda

Els socialistes han demanat a l'Audiència que declari "la incompatibilitat per a l'exercici del càrrec de President de les Illes Balears" de Bauzá, que està "afectat per la impossibilitat d'ocupar i exercir aquesta funció, ja que està en manifest incompliment de les previsions contengudes en la Llei 2/1996 de 19 de novembre, d'Incompatibilitats dels Membres del Govern i Alts Càrrecs de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears".

Una vegada certificada aquesta incompatibilitat, demanen els querellants que "José Ramón Bauzá Díaz ha de cessar immediatament com a president del Govern de les Illes Balears" per restablir plenament "la legalitat conculcada".

La demanada presentada avui matí davant els Jutjats també demana que es declari "no ajustat a dret" l'acord del Consell de Govern de dia 19 d'octubre del 2012. Aquell dia, el Govern va decidir arxivar les actuacions prèvies de caràcter reservat en relació als presumptes motius d'incompatibilitat de JR.Bauzá com a president del Govern.

La decisió del Govern d'arxivar les diligències es va fer sense tenir la totalitat de la informació de les activitats del president, que no la va transmetre a l'Executiu, com hauria d'haver fet.

Els antecedents

Bauzá fa dos anys que exerceix les seves funcions de president del Govern en clara i absoluta incompatibilitat per tres motius que, a més a més, ha intentat amagar i ocultar des de l'inici del seu mandat. En primer lloc, Bauzá és propietari i titular d'una oficina de farmàcia a Marratxí, que va facturar al IB-Salut 1.187.839 euros durant el 2011 i 1.052.428 durant el 2012.

Segons va dictaminar el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en un sentència sobre l'ex-consellera socialista Aina Salom, el fet de ser membre del Consell de Govern -el màxim òrgan executiu de la Comunitat Autònoma, amb competències en ordenació de farmàcia- ja és incompatible amb ser titular i propietari (i per tant tenir interessos econòmics directes) en una oficina de farmàcia.

Bauzá incompleix la Llei d'Incompatibilitats, la Llei del Bon Govern i la Bona Administració, i la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears del 2007 a l'exconsellera Aina Salom. Si Salom era incompatible per ser membre del Consell de Govern i a la vegada titular i propietària d'una farmàcia, Bauzá es troba en la mateixa situació, ja que tots dos han posat una farmacèutica substituta, però segons la sentència, aquesta figura no evita la incompatibilitat.

A més a més, Bauzá va amagar al Parlament i al Govern que era propietari i administrador de dues societats mercantils: Bauser, dedicada a material sanitari, i la vinoteca Divino, en clara incompatibilitat legal.

Tant al Parlament com al Govern, Bauzá va amagar la informació fonamental que acreditava que estava exercint el seu càrrec en absoluta incompatibilitat. Bauzá va presentar molt després una declaració complementària davant el Govern i el Parlament, per incloure aquesta informació, una vegada destapat l'escàndol. "És paradigmàtic que el president del Govern de les Illes Balears que s'erigeix com el defensor de la transparència i l'honradesa, resulta està exercint el seu càrrec des de la més absoluta irregularitat", ha dit Pilar Costa.

"Tenim un president absolutament deslegitimat políticament", ha opinat la portaveu socialista.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube