Imprimeix
PDF

El Partit Socialista recorrerà el TIL davant el Tribunal Constitucional

FAS psibFrancina Armengol: "Estam estudiant demanar també mesures cautelars per aturar quan abans millor aquest desgavell pedagògic, educatiu i jurídic". El Decret Llei validat ahir al Parlament contravé els articles 27, 86, 118 i 149 de la Constitució Espanyola, i l'article 49 de l'Estatut d'Autonomia. El PSOE presentarà en els propers dies un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei del Tractament Integrat de Llengües que ahir va aprovar en el Parlament de les Illes Balears el Partit Popular.

 "Per responsabilitat amb la comunitat educativa i amb tota la societat, el PSOE recorrerà aquesta llei davant el Constitucional, mitjançant un recurs que signaran 50 senadors socialistes", ha explicat la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol. Amb el "total i absolut recolzament del PSOE i el seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba", els socialistes donaran aquesta passa en defensa de l'educació pública i de qualitat a les Illes Balears. "El Govern i el president Bauzá, amb la seva manca de diàleg i la seva negativa a negociar, no ens han deixat més que tres vies: l'acció institucional, que no aturarem, les protestes al carrer, que secundarem, i la via judicial", ha explicat Armengol.

El PSIB-PSOE està ultimant el recurs que argumenta la "flagrant inconstitucionalitat" de la Llei. En concret, els socialistes consideren que el TIL vulnera l'article 27 de la Constitució Espanyola, que en el seu punt 5 parla de garantir el dret a l'educació "amb la participació de tots els sectors educatius", cosa que el Govern no ha fet en cap moment.

Igualment, el TIL vulnera l'article 149, que diu que la planificació educativa s'ha de desenvolupar a través de lleis orgàniques, que en aquest cas és la LOE (no derogada i per tant vigent). L'article 127 de la LOE diu que els projectes educatius, dels que fan part els projectes lingüístics, han de ser aprovats pels Consells Escolars.

Per altra banda, el TIL vulnera l'article 86 de la Constitució i l'article 49 del Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, que regulen la utilització de decrets lleis només en casos d'urgència i amb caràcter excepcional. Finalment, el TIL vulnera l'article 118 de la Constitució, que diu que una institució no pot dictar una norma amb l'objectiu d'eludir el compliment d'una sentència judicial.

Anglès sí però així no

El PSOE està estudiant també demanar suspensió cautelar de la llei, per aturar quan abans millor "aquest desgavell pedagògic, educatiu i jurídic" ha explicat Armengol. I ha tornat demanar "en quins estudis es fonamenta" el TIL, ja que ni la UIB, ni els docents, ni altres experts el defensen.

La socialista ha aprofitat la roda de premsa per recordar que, a Balears, ja s'estava introduint l'anglès, de forma progressiva i voluntària per decisió dels centres escolars, que són els que saben quina és la seva realitat i si ho poden assumir. "Estam cansats de les mentides del PP. El programa de les Seccions Europees el va implantar el primer Pacte de Progrés, després el Sr. Matas, durant una legislatura sencera no va fer res. Durant el segon Pacte, es va potenciar i ampliar el programa a gairebé 200 escoles, però des del diàleg i la coordinació voluntària amb els centres", ha recordat Armengol.

El PSIB-PSOE ha defensat i segueix defensant la necessitat d'avançar cap a una major capacitació dels alumnes en llengües estrangeres, principalment l'anglès. "Però així no", ha dit Armengol. No sense recursos humans, no sense recursos pedagògics ni des de la imposició. No es pot oblidar que el Govern de les Illes Balears ha reduït en 120 milions d'euros el pressupost d'Educació i ha llevat mil professors interins. "Si enguany el curs ha començat amb 491 professors menys i més de 3.000 alumnes més, molts de centres no poden, a més a més, introduir assignatures amb anglès", ha explicat.

Armengol ha tornat a demanar avui "seny, responsabilitat i diàleg" al Govern de les Illes Balears i al seu president per reunir-se amb els convocants de la vaga i negociar amb ells una solució. "Bauzá és el gran absent i el gran culpable d'aquesta situació", ha considerat la socialista, qui ha atribuït al "fanatisme i les dèries ideològiques" de Bauzá la imposició del TIL en contra de tota la comunitat educativa, dels pares i mares, dels experts i de la societat en general. Ahir en el Parlament, i també diumenge que ve en la manifestació a Palma, quedarà patent "la clamorosa solitud" del PP, ha afegit.

Aquest és el segon recurs d'inconstitucionalitat que el PSIB-PSOE es veu obligat a posar en els dos anys de govern de JR. Bauzá, després de no haver posat cap altre abans. "Bauzá ha trepitjat totes les línies vermelles i ha romput tots els consensos mínims que havia en aquesta comunitat autònoma", ha dit Armengol.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube