Imprimeix
PDF

El Partit Socialista presenta un recurs davant el Tribunal Constitucional contra el TIL

Recurs TILSoraya Rodríguez: "Demanem al Tribunal que resolgui el recurs amb la major rapidesa possible, perquè afecta directament al rendiment escolar d'aquest curs 2013-14 i els perjudicats són els nins i nines que avui estan en les aules". Francina Armengol: "Davant la manca de negociació política ni amb la comunitat educativa, no ha quedat més remei que recorre al Constitucional per aturar la imposició d'aquest Decret Llei que ha provocat el major conflicte educatiu a Balears". 

El Partit Socialista ha presentat avui matí un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei 5/2013 de Tractament Integrat de Llengües del Govern Bauzá, que ha estat imposat a Balears sense el consens necessari amb la comunitat educativa i per intentar burlar una resolució judicial del Tribunal Superior de Justícia de Balears.

Francina Armengol, secretària general i portaveu parlamentària del PSIB-PSOE, ha registrat avui matí el recurs davant el Tribunal Constitucional, "per responsabilitat, per intentar aturar el desgavell en l'educació pública a les Illes Balears", que ja acumula dos anys de retalls inaudits i de crispació per la política d'imposició i manca de diàleg del Govern Bauzá. La socialista ha explicat que, amb el recurs, els socialistes compleixen amb el seu compromís d'estar "al servei de la comunitat educativa" i del sentiment molt majoritari de la ciutadania en contra del TIL, que "no compta amb el consens mínim i necessari exigible a tots els governants".

"Davant la manca de negociació política ni amb la comunitat educativa, no ha quedat més remei que recorre al Constitucional per aturar la imposició d'aquest Decret Llei que ha provocat el major conflicte educatiu a Balears", ha explicat.

Armengol ha demanat "rapidesa i celeritat" al Tribunal Constitucional en la resolució d'aquest recurs contra el TIL, que modifica de forma substancial les condicions d'aquest curs escolar en marxa, provocant "molta preocupació" entre els alumnes, pares i mares, i docents. "Tots ho estan passant molt malament, però Bauzá no ha tingut ni 5 minuts de la seva agenda per reunir-se amb els docents, amb els pares i mares ni amb els sindicats de Balears. Davant aquest desgavell absolut, actuam amb responsabilitat i al servei de la ciutadania", ha afegit.

També la portaveu socialista en el Congrés dels Diputats, Soraya Rodríguez, s'ha desplaçat al Tribunal Constitucional per donar suport al recurs, que han signat 50 senadors i senadores socialistes. Rodríguez ha destacat la necessitat de resoldre aquest recurs amb urgència. Ha demanat al Tribunal que "resolgui el recurs amb la major rapidesa possible, perquè afecta directament al rendiment escolar d'aquest curs 2013-14 i els perjudicats són els nins i nines que avui estan en les aules". El TC hauria de resoldre "de forma prioritària aquest recurs, per evitar que el curs que ve ens trobem amb una situació semblant" , ha afegit.

Rodríguez ha opinat que el Decret Llei del TIL és "clarament inconstitucional" perquè "no es complien els requisits per poder utilitzar un decret llei, i la implantació de qualsevol canvi en el sistema educatiu s'ha de fer mitjançant una llei, amb la suficient tranquil·litat, complint la legalitat i donant participació a la comunitat educativa, com exigeixen la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears". "Els vertaders motius per la utilització atropellada del decret llei eren no complir una sentència judicial", ha apuntat la socialista. Això suposa un "frau de llei" , amb la vulneració de la tutela judicial efectiva i de l'obligació de les administracions públiques de complir les sentències judicials.

Rodríguez ha recordat que, amb aquest recurs, el PSOE defensa la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de Balears, que el PP vulnera, cosa que "un president de comunitat autònoma no hauria de fer en cap cas."

Fonaments del recurs

Els senadors i senadores que signen el recurs actuen amb dos objectius específics. En primer lloc, per salvaguardar el dret constitucional a l'educació dels ciutadans de Balears davant "mesures legislatives que no tenen la suficient mesura i racionalitat". La implantació del TIL ha estat "precipitada i sense el consens" necessari, i també ha "ignorat el principi de participació de la comunitat educativa i el marge d'autonomia que els centres docents tenen per aplicar els seus projectes, segons la normativa autonòmica".

Per altra banda, els socialistes volen també "defensar la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia, davant l'ús abusiu i manifestament il·lícit de la figura del decret llei autonòmic". Argumenta el recurs que el Govern ha utilitzat el decret llei per "desactivar de forma fraudulenta" les decisions dels tribunals de justícia contràries als interessos del Govern, que recorre a aquest tipus de normes per entrar en matèries que només pot regular el Parlament.

Articles vulnerats

El recurs d'inconstitucionalitat del PSOE planteja, en concret, la vulneració dels articles 27,5 de la Constitució Espanyola, de l'article 26 del Estatut d'Autonomia i de la legislació orgànica estatal, perquè "atempta contra les exigències de participació de la comunitat educativa en la programació general de l'ensenyament i limita indegudament l'autonomia dels centres educatius".

El TIL vulnera també els articles 86 de la Constitució Espanyola i el 49 de l'Estatut d'Autonomia, que regulen la utilització de decrets lleis només en casos d'urgència, amb caràcter excepcional, i en cap cas per regular un dret fonamental. El Govern Bauzá ha utilitzat el Decret Llei per regular el dret a l'educació, que recull l'article 27 de la C.E. un dret bàsic que no pot ser regulat per decret llei.

Igualment, el TIL vulnera els articles 86 de la CE i el 49 de l'Estatut perquè no existia una "situació d'extraordinària i urgent necessitat" per justificar la necessitat del decret-llei impugnat.

Els socialistes consideren també que el decret llei 5/2013 vulnera els articles 24.1 i 118 de la Constitució Espanyola, segons el qual no es pot aprovar una norma amb l'objectiu de burlar una sentència judicial, tal com va fer el Govern Bauzá, només hores després de que el Tribunal Superior de Justícia de Balears hagués suspès cautelarment el decret anterior. Segons el recurs, el Govern va "vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva en la seva vessant d'execució de les resolucions judicials" i també per infracció "del deure de complir amb les resolucions judicials".

Finalment, el TIL vulnera també l'article 9.3 de la Constitució Espanyola, que prohibeix l'arbitrarietat dels poders públics, especialment en relació amb mesures que no tenen racionalitat, adoptades al marge de l'article 35 de l'Estatut d'Autonomia, que és el que reflexa el caràcter consultiu de la Universitat de les Illes Balears en matèria de llengua.

Podeu accedir al recurs sencer en aquest link: http://www.psib-psoe.org/index.php/partit/quefem/documents/item/recurs-tribunal-constitucional-contra-el-til?category_id=3

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube