Imprimeix
PDF

El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs socialista contra el TIL

Recurs TILPilar Costa: "L'admissió a tràmit indica que hi ha motius per entrar al fons de la qüestió, que en la nostra opinió és la vulneració del dret fonamental a l'educació." El PSIB-PSOE ha valorat molt positivament l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat que varen presentar 50 senadors del PSOE contra el decret llei del Tractament Integrat de Llengües. "L'admissió a tràmit del recurs d'nconstitucionalitat indica que hi ha fonaments per entrar a analitzar el fons de la qüestió", ha explicat la portaveu socialista Pilar Costa.

Costa ha recordat que, en opinió dels socialistes, el TIL vulnera distints aspectes del dret fonamental a l'educació, un dret que no es pot regular per decret llei ni molt manco amb l'objectiu d'eludir una decisió judicial que l'havia aturat cautelarment.

El PSIB-PSOE esperarà el pronunciament judicial del Tribunal, però mentrestant ha tornat a demanar al president Bauzá "diàleg i consens per solucionar un problema que no està resolt".

Costa ha recordat que aquest conflicte, que ha provocat l'inici de curs més conflictiu i complicat mai a les Balears, "no ha merescut encara ni un minut del temps del Sr. Bauzá, que no ha volgut encara rebre els membres de la comunitat educativa". Des del PSIB-PSOE "demanem que Bauzá es segui amb la comunitat educativa d'una vegada per totes, per fer la seva feina que és resoldre aquest conflicte, que no és bo per als infants, ni per als docents ni per als pares i mares".

El Partit Socialista va presentar el recurs d'inconstitucionalitat el passat 4 de desembre, per considerar que el TIL vulnerava els articles 27,5 de la Constitució Espanyola, de l'article 26 del Estatut d'Autonomia i de la legislació orgànica estatal, perquè "atempta contra les exigències de participació de la comunitat educativa en la programació general de l'ensenyament i limita indegudament l'autonomia dels centres educatius".

El TIL vulnera també els articles 86 de la Constitució Espanyola i el 49 de l'Estatut d'Autonomia, que regulen la utilització de decrets lleis només en casos d'urgència, amb caràcter excepcional, i en cap cas per regular un dret fonamental. El Govern Bauzá ha utilitzat el Decret Llei per regular el dret a l'educació, que recull l'article 27 de la C.E. un dret bàsic que no pot ser regulat per decret llei.

Igualment, el TIL vulnera els articles 86 de la CE i el 49 de l'Estatut perquè no existia una "situació d'extraordinària i urgent necessitat" per justificar la necessitat del decret-llei impugnat.

Els socialistes consideren també que el decret llei 5/2013 vulnera els articles 24.1 i 118 de la Constitució Espanyola, segons el qual no es pot aprovar una norma amb l'objectiu de burlar una sentència judicial, tal com va fer el Govern Bauzá, només hores després de que el Tribunal Superior de Justícia de Balears hagués suspès cautelarment el decret anterior. Segons el recurs, el Govern va "vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva en la seva vessant d'execució de les resolucions judicials" i també per infracció "del deure de complir amb les resolucions judicials".

Finalment, el TIL vulnera també l'article 9.3 de la Constitució Espanyola, que prohibeix l'arbitrarietat dels poders públics, especialment en relació amb mesures que no tenen racionalitat, adoptades al marge de l'article 35 de l'Estatut d'Autonomia, que és el que reflexa el caràcter consultiu de la Universitat de les Illes Balears en matèria de llengua.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube