Imprimeix
PDF

Francina Armengol: Aquesta és una legislatura perduda en la lluita contra l'atur per la Reforma Laboral i manca de compromís de Bauzá

FAS valeriano gómezValeriano Gómez: "Balears no lidera en absolut la creació d'ocupació, perquè ha destruït molts llocs de feina estables i no els ha compensat amb contractes temporals equivalents."

La reforma laboral del Partit Popular ha resultat "nefasta" per a les Illes Balears, ja que "ha augmentat la bretxa social i la desigualtat, amb una nova onada de pobresa", ha denunciat la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, en una roda de premsa amb el portaveu del Grup Socialista en la Comissió d'Economia i Competitivitat en el Congrés, Valeriano Gómez.

Les xifres, objectives, no enganen: Balears tenia el gener del 2011 el mateix nombre d'aturats que el gener del 2014, però amb una clara diferència: hi ha actualment 20.000 persones manco fent feina. "S'han destruït 20.000 llocs de feina a les nostres illes, tenim 12.000 més que en el 2011, i 10.000 joves inactius més" , ha explicat Armengol.

La socialista ha apuntat que totes les promeses de la Reforma Laboral han resultat falses. "Han augmentat els EROS d'extinció a Balears en un 15% i els contractes inferiors a tres mesos han pujat un 60%". Armengol ha denunciat que la reforma laboral és "la llei més ideològica i més injusta de les que ha aprovat el Partit Popular", i que té com a resultat "més precarietat, més desigualtat i més pobresa".

Respecte a la pretensió del Govern Bauzá de que Balears és líder en la creació d'ocupació, Valeriano Gómez ha opinat que no és així. "Balears és líder en el sector turístic, però no lidera en absolut la creació d'ocupació", ha dit, explicant que, el què s'està produint és un procés de destrucció dels llocs de feina a temps complert i estables i un augment de treballs temporals i parcials.

"Els treballs parcials que es creen no són equivalents als treballs a temps complet que es destrueixen", ha explicat. I ha afegit que ni tan sols es veu un increment en els contractes fixos-discontinus, com seria de preveure en una comunitat turística amb un fort component estacional, sinó que augmenten sobre tot els contractes a temps parcial i temporal. Aquests tipus de contractes, a més, tenen conseqüències fatals per a la cotització de les pensions futures.

Gómez i Armengol han coincidit en què el Govern Bauzá no està fent el correcte per crear ocupació. "Aquesta és una legislatura perduda e la lluita contra l'atur" per la reforma laboral i el nul interès del president Bauzá en afrontar i resoldre el principal problema de Balears, que és l'atur", ha dit Armengol. "En tres anys, tampoc han estat capaços d'aprovar un Pla d'Ocupació", ha afegit.

De fet, les mesures de Bauzá han anat totalment en el sentit contrari i la seva inacció ha aconseguit que les polítiques actives d'ocupació pràcticament hagin desaparegut, mentre els fons que arribaven des de l'Estat per finançar-les han baixat en un 58%. "Pot ser no hagi feina avui, però hem de fer feina per millorar la formació dels aturats -molts del sector de la construcció que mai tornarà a ser com abans- i preparar-los perquè puguin tenir una feina demà", ha opinat Armengol.

La sortida de la crisis

Valeriano Gómez, per altra banda, ha desmentit el triomfalisme del PP respecte a la sortida de la crisi. "El discurs de propaganda no és cert", ha explicat, ja que "ni tan sols han aconseguit recuperar la situació que existia quan varen arribar al govern", ha explicat. En aquell moment, havia a Espanya 900.000 afiliats més que ara, el 80% dels treballadors tenien cobertura de prestació i les polítiques actives per a la formació i ocupació eren molt més potents.

S'han disparat els acomiadaments objectius (el doble que en 2009), més del 60% dels aturats d'Espanya no reben cap prestació, més d'un milió d'aturats ni tan sols s'han inscrit en les oficines d'atur, i 425.000 persones han abandonat el país, ha explicat.

"Què fem amb els aturats? Els convidam a anar-se'n. I estam perdent una generació molt ben formada, aquesta és la pitjor aposta de futur d'un país", ha denunciat. Ha lamentat també Gómez que el Govern "es dedica a controlar i a perseguir molt als aturats perquè no hi hagi frau -que no n'ha d'haver- però ha reduït dràsticament els recursos per ajudar-los a formar-se i a trobar feina".

Lluny de reforçar el servei d'orientadors laborals, el PP n'ha eliminat 3.000 a nivell de tota Espanya, deixant només 7.000 per als sis milions d'aturats. "Mentre a Espanya hi ha 7.000, a Alemanya hi ha 70.000, al Regne Unit 75.0000 i a França 35.000; tots ells amb molt menys aturats", ha apuntat. Tant la Comissió Europea com altres organismes reclamen a Espanya més mesures per a fomentar l'ocupació.

Precisament és la reforma laboral que ara compleix 2 anys la que permet augmentar les hores complementàries i fer que molts llocs de feina parcials siguin, en realitat, a temps complert. Una darrera conseqüència molt negativa de la Reforma Laboral és que més de 7 milions de treballadors a Espanya estan ara ja sense conveni col·lectiu, ja que no hi ha cap estímul per arribar a acords quan els empresaris poden decidir unilateralment les condicions laborals.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube