Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presenta una proposta alternativa de finançament per enfortir i millorar els Consells Insulars

Finançament Consells

Armengol, acompanyada dels secretaris i secretàries generals de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, presenta les principals línies de la proposta socialista, que és "un compromís electoral."Les esmenes socialistes augmenten en 47 M€ el finançament dels consells fins a 302 M€ anuals, fixen que les bestretes entregades a compte no s'han de tornar i que el Govern ha de pagar el que deu als consells abans de finals de legislatura, com va decidir el Parlament.

El PSIB-PSOE ha presentat avui matí la seva proposta alternativa a la Llei de Finançament dels Consells Insulars del Partit Popular, que és una llei que consolida retallades pressupostàries i recentralitza competències cap al Govern. Els socialistes presentaran una esmena a la totalitat a la llei del PP, que "atempta contra les competències dels Consells, incompleix l'Estatut d'Autonomia i retalla els drets de ciutadans i ciutadanes de les quatre illes", ha explicat la secretària general i portaveu parlamentària del PSIB-PSOE, Francina Armengol, en roda de premsa.

La socialista ha exigit "el compliment de l'Estatut d'Autonomia, que defensa clarament el paper cabdal dels consells insulars en l'estructura institucional de la nostra comunitat autònoma". Ha denunciat Amengol la "recentralització" que està duent a terme el PP, tant a nivell de l'estat espanyol com a Balears, llevant competències a les instàncies menors per concentrar-les bé al govern central, o al autonòmic. "Cada any augmenta el pressupost del Govern, però el dels consells insulars baixa any rere any, i això va en contra del nostre Estatut", ha puntualitzat.

Retallar finançament, com fa aquesta llei del PP, és la primera passa per llevar competències, i pot ser en el futur, privatitzar alguns serveis que ara són públics. De fet, aquesta llei del PP augura un "present i un futur molt negre", perquè "no té en compte les necessitats reals ni les particularitats de cada illa".

Les propostes socialistes -que es plasmen en 18 esmenes parcials,a més de l'esmena a la totalitat- estan destinades a millorar i enfortir els Consells Insulars, a respectar les especificitats de cada illa i a consolidar els drets dels ciutadans i ciutadanes. En concret, el PSIB-PSOE planteja augmentar en 47 milions d'euros el finançament dels Consells, fins a 302 milions anuals. D'aquests 47 milions, 37 són per completar el finançament de les competències homogènies, i la resta per a competències pròpies diferenciades a cada illa. Entre les especificitats es troben competències com Transport o Agricultura a Menorca i Eivissa, o el sobrecost del trasllat de residus de Formentera.

Els socialistes volen també que la Llei digui clarament que en cap cas s'hauran de retornar els doblers que es van entregar en les bestretes a compta. I que inclogui el compromís del Parlament de les Illes Balears perquè el Govern pagui tot el deute que té amb els Consells Insulars abans que acabi la legislatura.

Armengol ha volgut destacar un tema que "preocupa molt" als socialistes, que és la no incorporació a la llei dels recursos que fins ara destinava el Govern als Consells per a les competències de dependència. D'aquesta manera, si s'acaba aprovant la llei del PP sense canvis, els Consells Insulars no disposaran de diners per afrontar les places de dependència. Armengol ha assenyalat que "el Govern es vol quedar amb la gestió dels serveis socials i de dependència. Hi estam rotundament en contra", ha apuntat.

Finalment, el diputat socialista Marc Pons, ponent de la llei pel PSIB-PSOE, ha lamentat que el PP "no hagi pactat amb els grups de l'oposició", al reves de com es va fer en la llei de consells actual. No només això, sinó que el PP vol tramitar la llei per via d'urgència, escurçant a la meitat el temps de presentació d'esmenes, i forçant els terminis en el Parlament.

Francina Armengol ha plantejat aquesta proposta socialista per millorar i enfortir els Consells Insulars acompanyada pels secretaris i secretàries generals de Mallorca, Sílvia Cano, Menorca, Vicenç Tur, Eivissa, Vicent Torres, i Formentera, Margalida Font, i el ponent socialista de la llei en el Parlament, Marc Pons.

"Aquest és un compromís electoral", ha anunciat Armengol, que els socialistes posaran en marxa quan tornin governar a les Illes Balears.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube