Imprimeix
PDF

10 raons per votar el projecte socialista de les Illes a les pròximes eleccions europees

Pere Joan Pons1. El 25 de maig la ciutadania europea elegirà per primera vegada el candidat o candidata a presidir la Comissió Europea, el president d'Europa. I això suposa poder comptar amb un contrapoder elegit per cada un de nosaltres per fer front a les polítiques actuals de retallades, desigualtat i precarietat. El compromís socialista és el de fer possible aquesta alternativa. I el meu compromís és el de batallar perquè hi hagi un Pla Marshall pel creixement i l'ocupació estable, per un model d'Europa social.

 

 

2. L'elecció del president condicionarà el nostre futur a nivell individual i de país. Hi ha sortides alternatives a la crisi si Europa, com a conjunt i des de la solidaritat i la cooperació entre iguals, redissenya un nou contracte social on les institucions es posin al nostre servei. Europa ha de rompre el binomi deutors-creditors, i per això necessita un nou impuls, com el del president Jacques Delors l'any 1985. Gairebé 30 anys després, els ciutadans hem de canviar el pas d'aquest binomi entre rics i pobres per un projecte comú, que rellanci el futur sobre la construcció d'una unió política i social amb una política exterior cohesionada i unida per una sola veu.

3. El Mediterrani és un espai clau pel futur d'Europa, i les illes mediterrànies en són cabdals. Tant en matèria turística, immigració, recursos naturals i territori com en temes tan actuals com el gas i el petroli. No es tracta de comptar amb europarlamentaris de les illes, es tracta que els europarlamentaris defensin un model d'Europa on les illes hi tenguin un espai, una visibilitat, i sobretot, una veu que estigui compromesa amb l'interès general d'aquesta terra. Aquest és el compromís: defensar a Europa el progrés social per a les quatre illes que composen aquest petit país que són les Illes Balears

4. El Tractat de la Unió Europea proclama en el seu article 3 la diversitat lingüística i cultural, que és avui un mosaic de cultures i una referència després de més de 50 anys de pau. És el meu compromís contribuir a un continent plural i multilingüe des del respecte, la potenciació i preservació de la nostra llengua pròpia.

5. El compromís electoral és ferm per aconseguir unes Illes Balears més competitives, més obertes al món, però des de la diferència. Una diferència, el fet insular, que ens enriqueix però també comporta debilitats estructurals que hem de compensar amb la nostra veu i la nostra presència, perquè Europa vetlli per la no discriminació de cap territori. S'han de cercar espais i polítiques on les institucions europees ajudin a millorar la nostra competitivitat, fent-ho sobretot amb una dimensió social. Per exemple, hem d'aprofitar les xarxes que treballen en la desestacionalització del turisme generant més demanda amb la promoció d'ofertes destinades a segments específics de població.

6. El nostre continent canviarà si torna a pensar en un projecte comú, en un full de ruta per a una ciutadania desconfiada que percep unes polítiques que no respecten el joc net, sense reciprocitat perquè s'apliquen als deutors mentre els creditors observen simplement el dolor dels primers. Form part d'un projecte que creu fermament en l'Europa de la ciutadania amb un primer objectiu: una Europa social, més democràtica, i sobretot més unida, no una Europa que aplica les polítiques d'una líder que ha obligat a 500 milions de ciutadans a conviure amb unes retallades que han empobrit les classes mitges del nostre continent.

7. El meu combat per una Europa social, dels Drets Humans i les llibertats ve de lluny. Crec en Europa, i per això vaig treballar en un dels projectes més desaprofitats de la construcció europea: la televisió europea EuroNews hauria de ser la nostra eina de comunicació i d'explicació al món del que som. També defens el mateix que vaig defensar entre el 2002 i el 2007 quan treballava per a Metges Sense Fronteres. Una Europa sense fronteres i capaç de cooperar amb altres continents perquè la Cooperació i el Desenvolupament és avui una eina cabdal de progrés social, però també de millora de la democràcia i de les llibertats.

8. La meva Europa és una Europa social i compromesa amb el planeta, i un dels compromisos per un territori com el de les illes és posar de nou en l'agenda la prioritat de fer polítiques per aturar l'impacte del canvi climàtic i fer un canvi en la nostra dependència energètica, sobretot en un territori com el nostre amb recursos limitats tant en aigua com en impacte sobre el litoral.

9. Els joves i els majors han de ser els grans protagonistes del futur. S'han de potenciar el fons social europeu i la garantia europea juvenil. Han de ser dos dels pilars d'un gran projecte social que ja va posar en marxa Jacques Delors amb un gran paquet per protegir els més fràgils. Això és el que ha de garantir Europa, que quan hi ha moments de crisi, serveixi per a garantir la protecció de la gent que més ho necessita, per a que es puguin integrar de nou el més aviat possible. Els mercats descompten a les persones que han quedat fora del sistema. Europa hi ha de posar remei.

10. Europa només ha de tenir competències en allò que sap i pot fer millor, com ja marquen els tractats europeus. Per això les decisions s'han de prendre el més aprop possible de la ciutadania, i en aquest àmbit les regions han de jugar-ne un paper clau, i les illes també, formant-se i aliant-se amb altres regions europees amb interessos i realitats socioeconòmiques semblants.

*Pere Joan Pons, candidat del PSIB-PSOE a les eleccions europees. 

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube