Imprimeix
PDF

Arriba el temps dels canvis a Balears

Armengol 060213Batejada per Bauzá com la del "diàleg i els acords d´Estat" per "canviar Balears per als propers 40 anys", la legislatura que acaba té el rebuig de la ciutadania „i per mostra el resultat de les eleccions europees„ per les polítiques de retallades primer, autoritàries després, sense consens en cap cas i que ni ens han tret de la crisi, ni han regenerat la política, ni molt manco han permès fermar acords de país.

La recuperació que propaga el PP és un eslògan per tapar que la temporalitat i la precarietat s´han disparat, creant una societat dual a on les classes mitges i treballadores paguen la factura de la crisi en forma de pèrdua de prestacions, drets, poder adquisitiu i seguretat. Ho certifiquen estudis de Càritas, Save The Children i Unicef. Els salaris baixen, el 80% dels nous contractes són temporals i de menys de tres mesos, i més de 50.000 famílies tenen tots els seus membres a l´atur en un context de bonança turística. La crisi ha estat una excusa per reforçar el poder d´una minoria mentre la majoria pateix el desmantellament de les polítiques de cohesió social, precisament imprescindibles en temps de crisi. El resultat és una societat de la desigualtat molt més accentuada que per les polítiques de qui ens governa.

De fet, els pilars que cohesionen la societat han patit els sotracs d´aquest govern durant tres anys: de les autopistes de l´educació hem passat a un conflicte educatiu sense precedents. La sanitat té de 124.000 persones en llistes d´espera, menys recursos i professionals i ha deixat de ser universal.

Les retallades no han evitat que el deute públic ja sigui gairebé el doble que el de 2011, alhora que hem seguit sent tractats com la pitjor comunitat en matèria d´inversions per càpita, i ignorats per Madrid amb els fons estatutaris, el que demostra que les polítiques han estat per damunt de tot ideològiques: els ciutadans de Balears estam avui més hipotecats i amb menys benestar gràcies a qui ens governa des de Madrid i Balears. Així, estam pitjor, i no hi ha projecte col·lectiu, i per això hi ha desig de canvi que la ciutadania expressà a les eleccions europees i en el carrer. Els socialistes vam perdre suports, però els ciutadans volen que la sortida de la crisi vengui de l´esquerra. I per tant, els progressistes hem de proposar alternatives creïbles a la crisi política, econòmica, institucional i de la democràcia.

Els socialistes hem fet passes per guanyar en participació democràtica amb les primàries obertes: més de 14.000 ciutadans i militants han pogut votar a la candidata a la presidència de Balears. Aquest cap de setmana els militants socialistes votam arreu per a participar en l´elecció directa del nou secretari general. I ara obrirem el programa electoral a la ciutadania per a construir l´alternativa progressista. I hem proposat reformes del model d´Estat com poder votar entre república i monarquia en un marc de reforma de la Constitució, una alternativa federal per Espanya i més autogovern per a cada illa.

Tot i ser conscients que la crisi econòmica i institucional genera desconfiança en els partits que hem capitanejat la transició, tenim la convicció de ser alternativa aportant propostes per fer possibles els canvis que molts de ciutadans desitgen. Des de la humilitat, demanant que sumin totes les persones i entitats que pensin que hi ha alternatives reals a les polítiques actuals. És imprescindible una nova forma de governar des del diàleg amb tothom, especialment amb el món educatiu. I són necessaris acords entre agents socials, polítics i econòmics per sortir de la crisi amb una societat justa, cohesionada i no més fracturada que a l´inici de la crisi. Necessitam millor finançament, deixar de ser ignorats pel govern de l´Estat, blindar per llei recursos per a l´educació, la sanitat i R+D+i. Hem de preservar el nostre territori potenciant el paisatge i la cultura, i això donarà valor al nostre pilar econòmic el turisme. Són algunes propostes a debatre amb la societat, i que volem que siguin el punt de partida pel canvi i l´esperança de cara al mesos que queden per un canvi real a les illes.

 

*Francina Armengol.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube