Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana al Govern en funcions que no modifiqui els criteris d'accés a les places residencials per les persones majors en situació de dependència

Jaume Garau NovaEl canvi de criteri, anunciat avui per la consellera d'Afers Socials i Família en funcions, no ha estat consensuat ni políticament ni amb els profesionals, i pot suposar més anys d'espera per a persones que ja estaven a punt d'accedir a una plaça a una residència.

El socialista Jaume Garau ha demanat als responsables del Govern en funcions que paralitzin aquesta decisió, que de totes maneres serà revertida un cop prengui possessió el nou Govern de les Illes Balears.

Jaume Garau, membre de la llista del PSIB-PSOE al Parlament a les passades eleccions, ha manifestat la seva "estranyesa" davant l'anunci "unilateral i per sorpresa" de la Conselleria d'Afers Socials i Família del Govern, en els seus darrers dies de mandat en funcions, per a modificacar els criteris d'admissió de les persones majors en situació de dependència a les places residencials de la Xarxa d'Atenció a la Dependència.

"La Conselleria ha actuat d'esquenes als professionals i als partits polítics" ha dit Garau, per una decisió que retardarà encara més l'accés a una plaça per a un major en situació de dependència de grau I i II. Fins ara, i des de 2010, el criteri bàsic per a regular l'accés de les persones dependents a les residències i centres de dia era el del temps d'espera. Per tant era la data de sol•licitud i no el grau de dependència allò que primava per a prioritzar l'adjudicació de les places.

Un fet regulat expressament per la normativa autonòmica, i que és diferent a la Llei estatal que en efecte prima la concessió de les places pels majors que tenen un major grau de dependència (III). A Balears en 2010 es va considerar que, fos quin fos el grau de dependència del major en demanda de plaça, l'esforç familiar de qui l'atén era més gran com més temps s'esperava l'adjudicació de la plaça, i un cop avaluades totes les propostes, i de comú acord amb el sector, es va procedir a modificar la llei, i a aplicar-la com ha estat el cas durant aquests cinc darrers anys, per rigorós ordre de petició per a les demandes de plaça a residències i centres de dia, dins del programa de gestió i accés als recursos públics de la Xarxa d'Atenció a la Dependència.

"Ara el PP, en el temps de descompte del seu mandat, decideix unilateralment tornar a la literalitat de la llei estatal i des del PSIB-PSOE nosaltres no hi estem d'acord" ha dit Garau. El socialista ha explicat que es produeix "un greuge per aquelles persones que no es troben en el màxim grau de dependència, i que després d'esperar el seu torn a la llista de peticionaris de plaça residencial, ara tornen a perdre el seu lloc en favor d'aquells que, tot i no portar tant de temps esperant, poden demostrar un grau de dependència declarada major".

A més, aquesta modificació presa pel Govern en funcions, tampoc ha estat consultada ni tant sols al col•lectiu clau en aquest procés, com són els treballadors socials, els únics professionals habilitats amb competència per dictaminar la procedència o no d'un major per a poder optar a una plaça residencial, a través d'un PIA (Pla Individual d'Atenció).

"El PSIB-PSOE vol que la consellera d'Afers Socials i Família faci enrere la seva intenció de modificar unilateralment els criteris d'accés a les places residencials per a majors en situació de dependència" per què en el cas que no ho faci, "serà el nou Govern la que ho executarà", per a tornar la situació al mateix punt que en els darrers cinc anys. D'aquesta manera Garau vol traslladar un missatge de "tranquil•litat" a les famílies que a dia d'avui esperen plaça residencial o de centre de dia per a una persona major, segons els criteris que tantmateix "seguiran essent els vàlids"

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube