Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE defensa una reforma constitucional que protegeixi els drets socials i avançi cap a un model d'Estat federal

FAS i Cosme Bonet Jornada Estudis FederalsEl PSIB-PSOE ha celebrat una Jornada d'Estudis Federals per aprofundir amb experts en dret constitucional, com el catedràtic Joan Oliver Araujo i el senador per Balears Francesc Antich entre d'altres, sobre el concepte de federalisme i les seves implicacions, a més de la necessitat de fer una reforma constitucional.

La jornada de feina l'ha oberta la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, qui ha assegurat que «Espanya serà federal o no serà, com a mínim com l'hem coneguda fins ara», ja que «el país actual no respon a les necessitats que tenim actualment els ciutadans que vivim als distints territoris».

Armengol ha reconegut que «la Constitució del 78 ha aportat moltes coses bones i mereix el reconeixement de tothom, però ha quedat enrere i necessita una adaptació als temps que vivim actualment». En aquest sentit, el PSIB-PSOE ha estat precursor en plantejar solucions al problema territorial, tal com ha recordat Armengol, quan es va plantejar al PSOE, des de Balears, una proposta sobre el futur territorial d'Espanya per la qual es posava damunt la taula la necessitat d'arribar a una Estat federal, de pacte i acord.

En qualsevol cas, tota la feina que s'ha fet «ha quedat truncada per les polítiques del PP, perquè ningú ha fet tanta feina per l'independentisme com ells», ha criticat la dirigent socialista. Així i tot, per fer front a la crisi territorial actual, Armengol ha apostat per una reforma constitucional que aporti una solució federal clara, en la qual Balears hi té molt a dir perquè «sempre hem dit que som una comunitat autònoma que ha de practicar un federalisme interior, entenent que som quatre illes, quatre pobles diferents amb sentiments diferents, però que junts estam millor, i això és el que hem d'explicar a Espanya».

Per part seva, el coordinador del grup d'experts del PSOE que han elaborat la proposta de reforma constitucional socialista, Gregorio Cámara, ha apostat perquè aquesta reforma serveixi «per protegir més els drets socials, aconseguir una major qualitat democràtica, millorar l'articulació amb la Unió Europea i arribar a un model federal que ens ajudi a resoldre els problemes que tenim garantint l'igualtat i la solidaritat entre els diferents territoris».

Cámara ha remarcat que «només s'ha modificat la Constitució del 78 en dues ocasions per problemes puntuals derivats d'exigències de la UE», i ha insistit en què 36 anys després «hi ha hagut canvis a tots els nivells que s'han de tenir en compte».

Finalment, el secretari de Política Autonòmica del PSIB-PSOE, Cosme Bonet, ha explicat que «duim anys defensant que per arreglar els conflictes territorials que puguin existir és necessari que evolucionem de l'Estat de les Autonomies que duim gaudint des del 78 cap a un model federal que és el que Espanya necessita».

Totes les aportacions de la jornada s'incorporaran a un document que es farà públic, i en el qual participarà per primera vegada gent externa al PSIB-PSOE perquè tothom hi pugui dir la seva.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube