Imprimeix
PDF

El Grup Socialista demanarà a Castro d'on pensa retallar els 150 milions que vol estalviar en Salut enguany

v46Vicenç Thomàs: “Les modificacions de Son Espases varen tenir un cost de 60 milions d'euros més IVA i està tot documentat. He demanat a la Conselleria que m'expliquin d'on surten les seves xifres”

 

Palma, 7/10/2011.- El Grup Parlamentari Socialista demanarà a la consellera de Salut, Família i Benestar Social, Carmen Castro, quin pla té per estalviar més de 150 milions d'Euros de l'àmbit sanitari, tal com preveu el Pla de Sanejament del Govern del mes de juliol. ”L'àmbit de salut és un dels que més es retalla, en aquest Pla de Sanejament”, ha denunciat el portaveu adjunt del Grup, Vicenç Thomàs.

Segons aquest Pla, es preveu estalviar més de 150 milions d'euros en sanitat d'aquí a finals d'any. Entre d'altres, parla de reduir en 42 milions d'euros de capítol 2, que inclou entre altres coses el material fungible (sèrum, xeringues..); reduirà 81 milions en transferències a les Fundacions hospitalàries (Son Llàtzer, Inca.. inclou despesa farmacèutica), i també deixaran d'assumir obligacions reconegudes per valor d'uns 47 milions més; baixaran les inversions, i -tot i que no es quantifica- parla de reduir guàrdies, revisar plantilles i no finançar determinats medicaments.

“Ho hem demanat per escrit i en comissió, però no ens responen. Els ciutadans i ciutadanes tenen dret a saber el què està fent el Govern en matèria de salut, d'on estan retallant i d'on retallaran encara més”, ha dit. Ja fa mesos que es produeixen retalls en les prestacions sanitàries, com ara el tancament d'uns 80 llits a Son Llàtzer, la reducció de les peonades durant tot l'estiu o la manca de desviaments a hospitals privats per operacions quirúrgiques (una formula per acurçar les llistes d'espera) en diversos hospitals.

També els professionals sanitaris han de saber per on aniran els retalls. “No vull fer crítica, la única cosa que vull és tenir accés a la informació”, ha incidit. “Ningú sap què vol dir llevar Gesma, que gestiona tots els malalts de llarga durada o serveis sociosanitaris. No sabem com ho pensen gestionar”, ha explicat. Els gerents estan fent catastrofisme, amb un missatge de transfons: “O no saben el què està passant a Catalunya?”.

Les llistes d'espera és un altre dels punts sobre el que demanaran els socialistes. El Govern socialista havia assumit un compromís de publicar-les cada tres mesos; però el PP diu que només ho farà cada sis. “Ens estan amagant les llistes d'espera, les darreres que tenim són de dia 19 d'abril”, ha explicat Thomás. El Govern del PP diu que “revisaran” el sistema, sense més explicacions. “Espero que no comencin a fer trampes, com la Comunitat de Madrid, que està fora del sistema sanitari per això”, ha dit.

Son Espases: 60 milions d'Euros + IVA

Per altra banda, el diputat socialista ha posat damunt la taula tota la informació sobre el cost addicional que varen tenir les modificacions del projecte i que varen suposar un increment del cost en 60 milions d'euros + IVA sobre el pressupost inicial.

“Sabem que va haver un sobrecost, ho hem explicat en moltes ocasions, i hem proporcionat tota la informació. Sabem on va anar el doblers, va anar a crear un hospital segur, sostenible i de futur. Un dels cinc millors d'Espanya”, ha declarat. Entre les modificacions fetes, s'inclou l'adaptació al Codi Tècnic d'Edificació -obligatori i vigent-, la construcció de rampes i altres adaptacions per fer l'hospital accessible a persones amb discapacitats de mobilitat, l'ampliació de quiròfans per a cirurgia ambulatòria, la creació d'una unitat infant-juvenil de psiquiatria, les cures per addicció...

El PP “tenia pressa per adjudicar el contracte” , ha recordat, i per això va deixar d'incloure aspectes obligatoris i necessaris, coses que fins i tot existien en l'antic hospital de Son Dureta. Vicenç ha recordat que ell ja va donar tota la informació en diverses compareixences al Parlament, i el PP té tota la documentació. Ara ha demanat a la Conselleria “d'on treu els números, que ni jo ni cap dels meus antic col·laboradors entenem”. Thomàs ha recordat que el contracte d'adjudicació de Son Espases “sí està a fiscalia” per irregularitats.

També ha afegit que en matèria de gestió en la construcció d'hospitals, els tres que va construir el PP costaren molt més que Son Espases: 4.741 euros/metre quadrat el de Formentera, 1.810 euros/metre quadrat el de Menorca i 1.730 euros/metre quadrat el d'Inca. Son Espases ha costat 1.465 euros/metre quadrat.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube