Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana la retirada de la Llei Turística i que es torni a redactar amb el consens de tots els sectors implicats

 El Grup Parlamentari Socialista ha reclamat la retirada immediata del projecte de Llei General Turística del Govern Bauzá i que es faci una nova redacció des del consens i diàleg amb els agents econòmics, socials i institucionals implicats. La portaveu Francina Armengol ha dit que aquest projecte no compta amb el suport de la major part del sector turístic i que a més, “prima interessos particulars per damunt de l’interès general”.

 

Armengol ha valorat molt negativament el projecte de la llei turística presentat pel Govern, el qual “només servirà per crear més atur i destruir territori”, al afavorir l’especulació urbanística i hipotecar el futur econòmic de les Illes Balears. La portaveu socialista ha valorat així aquest projecte de llei, que ha qualificat de fonamental per la nostra comunitat autònoma, durant la roda de premsa que ha fet acompanyada pels diputats Joana Barceló i Jaume Carbonero.

Per Armengol, aquesta llei impossibilitarà la rehabilitació de les zones turístiques i dóna més facilitats a qui tanca un hotel que a aquells que volen mantenir-lo o obrir-ne un de nou. La portaveu del PSIB-PSOE s’ha mostrat molt contundent en el rebuig al canvi d’ús que possibilita el projecte de llei i ha dit que “va en contra de la creació de llocs de feina i perjudica l’economia productiva, afavorint únicament l’especulació urbanística”. Armengol ha destacat la discrecionalitat de la norma i la quantitat d’excepcions que conté per a què “el conseller Delgado faci el que vulgui i amb qui vulgui”, ha dit.

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista ha explicat que aquesta llei “va contra els treballadors, contra l’oferta complementària, contra el turisme de qualitat, contra el territori i contra l’economia de les Illes Balears”. Francina Armengol ha exigit al president Bauzá la necessitat de consensuar aquesta llei i en aquest sentit ha recordat el compromís del president del Govern de voler arribar a acords i pactes.

En contra d’ajuntaments i consells

Per la seva part, la diputada Joana Barceló ha destacat “l’atac frontal que representa aquesta llei a l’autonomia municipal i als consells insulars” , llevant-los competències. Barceló ha dit que aquesta llei té un difícil encaix dins l’ordenament jurídic, tant en la Constitució Espanyola com en l’Estatut d’Autonomia. En referència als consells insulars, la diputada socialista ha dit que la competència en matèria d’ordenació turística l’estan exercint els consells insulars (llevat del de Mallorca) però amb aquesta llei queda suspesa. En quant als ajuntaments, Barceló ha destacat que serà el Govern qui autoritzarà el canvi d’ús, fins i tot malgrat estigui fora del planejament urbanístic municipal. “Amb aquesta llei, serà el conseller de Turisme qui donarà llicències per fer habitatges”, ha dit. A més, Barceló ha destacat les nombrosíssimes excepcions i discrecionalitats que conté la llei, fins al punt de que el Govern pot autoritzar un projecte, incomplint qualsevol paràmetre, per damunt de l’autorització municipal, quan estigui signat per un arquitecte, enginyer o artista de reconegut prestigi.

Joana Barceló ha criticat durament el redactat de la llei, el qual “hipoteca qualsevol reconversió turística en zones degradades”. La diputada socialista ha destacat el desequilibri que conté la regulació dels diferents sectors turístics i en referència al “tot inclòs” ha dit que només hi ha un canvi de nom i fins i tot s’incrementa, facilitant la seva extensió, a través d’empreses mixtes, i oferint els serveis de l’establiment hoteler als habitants del seu entorn.

Amenaça al sòl rústic

Finalment, el diputat Jaume Carbonero ha destacat l’amenaça que suposa aquesta llei pel sòl rústic de les Illes Balears, rebaixant l’extensió mínima d’hotels rurals o agroturismes (es passa dels 50.000 i 25.000 m2 actuals, als 49.000 i els 21.000 m2, respectivament); incorporant a l’ús turístic qualsevol construcció existent amb anterioritat a l’1 de gener del 2012, malgrat que sigui il·legal; i rebaixant el control amb l’eliminació de la declaració d’interès general i l’avaluació d’impacte ambiental.

El diputat socialista ha denunciat que alguns dels articles de la llei estan fets a la carta, amb una tècnica jurídica molt baixa, i no per afavorir l’interès general.

Amb tot això, el Grup Parlamentari Socialista demanarà la retirada del projecte de Llei General Turística del Govern Bauzá i que es faci una nova redacció des del consens i diàleg amb els agents econòmics, socials i institucionals implicats. La portaveu socialista, Francina Armengol, ha anunciat que en el cas que la llei arribi amb el seu redactat actual, el Grup Parlamentari Socialista presentarà una esmena a la totalitat per a que sigui retirada.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube