Imprimeix
PDF

El PSOE portarà a totes les institucions la defensa de l'actual sistema de beques

sistema de beques El PSOE defensarà tant al Congrés de Diputats com al Parlament Balear i al Consell de Menorca el manteniment del sistema actual de beques. Els representants socialistes defensen un sistema, instaurat per el Govern socialista del Estat l'any 2005, que garanteix l'accés a l'educació en igualtat de condicions reconeixent l'accés a les beques com un dret. 

Des del PSOE han pres aquesta decisió per la preocupació que han generat les manifestacions del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, referides a que s'està estudiant una reforma dels criteris de concessió de beques universitàries per primar el rendiment acadèmic per davant del nivell de renda. Aquest fet que pot representar que alumnes de Balears procedents de famílies amb situació econòmica precària, que han lluitat per a un accés a estudis superiors, no puguin fer-ho amb igualtat de condicions.

Davant d'aquest anunci la diputada Cristina Rita ha recordat que actualment "les beques són un dret i no un privilegi o un regal" ja que per tenir-hi dret, a més de la renda familiar, cal mantenir un nivell acadèmic --en carreres universitàries aprovar el 80% dels crèdits-. Rita ha defensat que el sistema actual argumentant que fa efectiu "el dret a la igualtat de tots els estudiants". Un dret que en el cas de Balears és "especialment transcendent ja que a la nostra Comunitat tenim una taxa d'universitaris molt baixa. Si a Madrid hi ha un universitari per cada 22 habitants, a Balears és un per cada 68 persones".

En aquest sentit la diputada menorquina s'ha preguntat si al Ministre Wert "el molesta que les persones amb menys recursos tinguin accés als estudis" i ha rebatut les manifestacions del Ministre quan va defensar que cal ser "més sensible pel que fa a la excel·lència" recordant que "primar l'exel·lència sense equitat es converteix en elitisme". Rita portarà aquesta qüestió al Ple del Parlament de demà on li preguntarà al conseller d'Educació si comparteix les declaracions del Ministre. 

En la mateixa línia la consellera isular Joana Caules ha recordat que barrejar l'exel·lència en el sistema de beques resulta pervers perquè "no es veritat que no es primi l'exel·lència, ja hi ha multitud de premis que reconeixen el mèrit acadèmic, però el que no pot ser és que amb aquest argument es conculqui un dret al que no podem, ni volem, renunciar".

Caules també s'ha referit a les dificultats afegides que pot suposar un canvi de sistema de beques que "primi l'exel·lència" per als menorquins i menorquines a causa de la doble insularitat "que obliga a la gram majoria dels joves a sortir de l'illa per a realitzar els seus estudis post obligatoris". En aquest aspecte tant Caules com Rita han recordat que a Balears al curs 2009-2010 (el darrer del que es disposen xifres) 5.000 persones comptaven amb una beca per a estudis no universitaris, mentre que la UIB comptava amb 7.350 becats.

Amb tots aquests arguments Caules portarà al Ple Insular del mes de març una proposta que té per objectiu que es reconegui que les beques "són el principal instrument que garanteix l'accés a l'educació en igualtat de condicions i la necessitat de mantenir els criteris actuals si es vol garantir que els fills de famílies de Menorca amb rendes baixes puguin sortir a estudiar fora de l'illa".

Finalment el diputat al Congrés Guillem Garcia Gasulla també ha anunciat que el grup socialista requerirà al Ministre perquè expliqui si realment pensa modificar l'actual sistema de beques. Després "d'agrair" que Wert fes aquestes "desafortunades" declaracions "ja que així, com a mínim, ens posa en alerta i tenim capacitat de resposta abans de veure-ho al BOE" i de recordar com el Govern del PSOE va doblar el que destinava a beques el GovernAznar l'any 2001, Garcia Gasulla ha advertit que amb aquestes manifestacions sembla que el nou executiu estatal vol aprofundir en aquest concepte de que "qui vulgui una educació de qualitat que se la pagui, igual que està succeint amb la Sanitat o la Justícia". 

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube