Imprimeix
PDF

8 de Març. Defensant els drets de les dones

logo 81x165 OK MANIFEST DEL PSOE AMB MOTIU DE LA CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Un dels canvis més importants que s'ha produït en la nostra societat en les últimes dècades ha estat l'evolució de la situació de les dones i l'avanç de la igualtat, un fet que ha situat a Espanya en l'avantguarda europea i ha format part fonamental de la nostra modernització com a país. Avui les dones tenen més presència en la vida econòmica, social i política, gràcies un esforç individual i col·lectiu, que ha estat compartit per la societat i acompanyat per les polítiques desenvolupades des de les diferents administracions públiques.

En els darrers anys hem vist avançar la legislació sobre igualtat. La llei de protecció integral contra la violència de gènere, la llei per a la igualtat, la llei de salut sexual i reproductiva i de l'IVE, han estat acompanyades d'importants avenços en drets socials plasmats en la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència i en l'impuls de plans, programes i recursos d'atenció integral a les dones. Les polítiques d'atenció social i rendes per combatre la pobresa han tingut com a destinatàries les dones, principals víctimes de l'exclusió social. L'increment de les pensions mínimes ha millorat la qualitat de vida de moltes dones grans.

En definitiva, l'avanç en drets individuals i el desenvolupament de l'Estat del Benestar han acompanyat a les dones i els homes d'aquest país en el seu projecte vital.

No obstant això aquest 8 de març de 2012, per primera vegada des de fa anys, no podem commemorar aquesta data amb avenços en el camí cap a la igualtat real i efectiva. Aquest 8 de març ens enfrontem a una batalla ideològica dels Governs del PP contra els drets de les dones.

Un batalla que es concreta en l'anunci de l'eliminació del dret de les dones a decidir sobre la seva salut sexual i reproductiva i en l'atac frontal que suposa el reial decret llei de mesures per a la reforma del mercat laboral. Una batalla que cada dia pateixen milers de famílies amb les retallades de l'Estat del Benestar, en educació, en salut i en la cura de persones dependents.

Aquest dia 8 de març és especialment dolorós perquè el Govern porta al Parlament una reforma del mercat laboral que expulsa les dones de l'ocupació ja que:

- Elimina el dret a la conciliació de tots els treballadors i treballadores en permetre organitzar la jornada, els torns i els temps de treball només en funció de les necessitats econòmiques, organitzatives i de la producció, sense tenir en compte les necessitats d'atenció i cura de les famílies.

- Dóna prioritat als convenis d'empresa front els convenis estatals o autonòmics, i ho fa expressament en el cas de mesures que afecten el temps de treball i a la conciliació.

- Permet a les empreses obligar a fer hores extraordinàries en els supòsits de contractes a temps parcial i impedeix als treballadors i treballadores organitzar els seus temps en casos de reducció de jornada per cura i fins i tot per lactància. Aplica la flexibilitat només per a les empreses mentre elimina drets dels treballadors i les treballadores.

- Reduirà el salari de les dones, ja que permet fer-ho per raons de competitivitat i productivitat, i no oblidem que les dones tenen salaris més baixos i estan en situació de major vulnerabilitat en l'ocupació.

Són les dones les que es segueixen ocupant en major mesura de l'atenció a les persones en situació de dependència i dels nens i nenes i, per tant, patiran amb més intensitat les conseqüències d'aquesta reforma.

En definitiva és una reforma molt perillosa per a les dones a les quals, en alguns casos expulsarà de l'ocupació davant la impossibilitat de conciliar la seva vida familiar i laboral, i, en altres, mantindrà en situació de precarietat en eliminar el marc de desenvolupament de les mesures i plans d'igualtat.

És una reforma perillosa per a tota la societat perquè a més de ser injusta, ineficaç i discriminatòria, desaprofita l'enorme potencial que suposa comptar amb les capacitats de la meitat de la població i les seves possibilitats de participar en el creixement econòmic i social que segueix demandant nostra societat i requereix el nostre país.

Un cop més la dreta, davant d'una situació de crisi, expulsa a les dones de l'activitat econòmica i, per tant, de l'activitat social. Un cop més pretén substituir els drets socials de l'Estat del Benestar per la doble i triple jornada de les dones perquè siguin elles les que s'ocupin en exclusiva de l'atenció i la cura.

Un cop més els socialistes i les socialistes, al costat d'amplis sectors progressistes de la nostra societat, ens comprometem en la defensa del dret a la igualtat i la llibertat de les dones i els homes del nostre país, per això avui denunciam les intencions ocultes i explícites d'aquesta reforma laboral, exigim que es mantingui el dret de les dones a decidir, que es protegeixi de manera efectiva a les dones víctimes de violència, que es mantinguin els drets de les persones en situació de dependència. Reclamem que es busquin solucions diferents a les que està aplicant la dreta, que no són altres que retallar els drets de l'Estat del Benestar i fer pagar la crisi als que més necessiten d'aquests drets, que és la majoria de la població i la immensa majoria de les dones.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube