Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa reclamar les inversions estatutàries per a la reforestació de la Serra

Reunió per la Serra agost 2013Cosme Bonet: "Està molt bé que ja es comencin a fer feines de neteja, amb l'ajuda dels voluntaris, però ens preocupa que de moment no tinguem notícia de cap projecte tècnica integral de recuperació de la zona".

Mercedes Garrido demana que el consorci de la Serra de Tramuntana posi en marxa ja el Pla de Gestió de la Serra que exigia la UNESCO i es complementi amb un pla de regeneració.

El PSIB-PSOE ha celebrat avui una reunió de feina amb representants socialistes en el municipi d'Andratx, en el Consell de Mallorca, en el Parlament de les Illes Balears i en les Corts Generals per coordinar accions i iniciatives a favor de la recuperació de la Serra de Tramuntana, on ahir es va donar per extingit l'incendi que ha cremat més de 2.300 hectàrees durant 19 dies. Els socialistes Antònia Enseñat , Miquel Àngel Coll, Mercedes Garrido, Jaume Carbonero, Cosme Bonet i Francesc Antich ha posat damunt la taula les primeres idees per contribuir a recuperar el paratge natural de la Serra, que fa només tres anys va ser proclamada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

En primer lloc, Bonet ha destacat que "la creació del Consorci "Tot(s) per sa Serra" és una bona idea. La recuperació de la Serra necessita la participació de tots. Però pensam que el nostre concepte de "tot(s)" és més ampli que el del PP". Els socialistes han demanat que el Consorci integri també els representants d'altres partits, que també són representants de la ciutadania de les Illes Balears, així com entitats, associacions, i sobre tot, experts.

Els socialistes han recalcat la necessitat absoluta de que existeixi un projecte de recuperació de la zona abans de començar a fer feina. "No tenim notícia de si hi ha una comissió tècnica, que és essencial, ni si hi ha un projecte tècnic suficientment preparat perquè no es produesquin errors", ha explicat Bonet. "Està molt bé que ja es comencin a fer feines de neteja, amb l'ajuda dels voluntaris, però ens preocupa que de moment no tinguem notícia de cap projecte tècnica integral de recuperació de la zona", ha apuntat.

Finançament 2013 i 2014

El PSIB-PSOE ha assenyalat també que un projecte de recuperació i de reforestació només es podrà fer amb garanties si hi ha pressupost. Per això, és imprescindible que el Govern doni a conèixer ja quina partida que destinara del pressupost del 2013 i del 2014, que ja s'està preparant, a la recuperació de la Serra.

Apart del finançament del Govern i el Consell, i les molt benvingudes aportacions de particulars, és imprescindible la col·laboració del Govern de l'Estat. "Hi ha dues eines bàsiques de l'Estat per poder finançar el projecte de recuperació i reforestació de la zona. Una és la declaració de zona catastròfica, que els socialistes hem sol·licitat al Senat i que es presentarà com a proposta en les diferents institucions quan es prengui la activitat el setembre", ha explicat el diputat Bonet.

L'altre són les inversions estatutàries, un paquet de fins a 400 milions d'euros que el Govern de Illes Balears té al seu abast per finançar projectes mediambientals, i que en l'actualitat s'haurien de poder destinar a la recuperació de la Serra de Tramuntana. "El Govern no ha presentat a l'Estat projectes per a les inversions estatutàries ni el 2012 ni el 2013 fins ara. Pensam que encara hi són a temps de reclamar el doblers. És urgent", ha apuntat Bonet.

Reforçar el Consorci Serra de Tramuntana

Els socialistes han recordat també que la prevenció dels incendis de l'estiu es fa durant l'hivern, i que s'ha de reforçar el pressupost per a prevenció i gestió forestal. "Després de la fusió d'Ibanat i Espais de Natura, varen quedar només dues persones encarregades de les 160.000 hectàrees de la Serra. Això és clarament insuficient", ha dit Bonet.

De fet, el PSIB-PSOE considera que hauria d'haver una brigada específica a manteniment del paratge de la Serra i aquest hauria de dependre del Consorci Serra de Tramuntana, que es va crear per obligació de la UNESCO per gestionar i protegir el patrimoni de la humanitat.

La secretària de Medi Ambient del PSIB-PSOE i portaveu adjunta en el Consell de Mallorca, Mercedes Garrido, ha apuntat que el consorci té un pressupost de 200.000 euros que és clarament insuficient. "Demanem més participació en el Consorci, que fins ara s'ha dedicat a contractar el gerent i no sabem quines tasques està fent, perquè ni tan sols ha activat el Pla de Gestió de la Serra de Tramuntana" obligat per la UNESCO.

Garrido ha assenyalat que posar aquest pla en marxa és ara "més necessari que mai" i s'ha de complementar amb un pla de recuperació de la Serra, fet pels experts.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube