Imprimeix
PDF

El Grup Socialista demana la retirada de la Llei Turística que consolida l'ordenació “a la carta” i no soluciona res

190612 Bel Oliver Ple Bel Oliver: "La llei, feta a mida d'uns pocs, no dóna resposta als reptes del sector, no crearà ocupació i aprofundeix en el model obsolet que hauríem d'eliminar"

Palma, 19 de juny 2012.- El Grup Socialista ha demanat avui la retirada de la Llei General Turística perquè és una llei "feta a mida per a uns pocs, que no crearà ocupació i no millorarà la nostra oferta d'allotjament, però sí aprofundirà en un model obsolet", sense donar resposta als reptes del sector, ha explicat avui en el plenari del Parlament de les Illes Balears la diputada socialista Bel Oliver.

L'avantprojecte de Llei del Govern és un cúmul de despropòsits que institucionalitza el "qué hay de lo mío", feta per especular gràcies a una inseguretat jurídica absoluta, ha explicat Oliver. La llei no respecta l'ordenament jurídic existent, vulnera les competències dels Consells Insulars i dels Ajuntaments, als que retira el control sobre les llicències d'activitats dels usos compatibles i carrega amb "més burocràcia, més feines, invasió de competències, però cap avantatge".

La Llei "afavoreix l'ordenació turística a la carta, amb privilegis injustificats" per a aquells que obtenguin dispenses, exoneracions i excepcions, decidits de forma arbitrària pel Consell de Govern, que no tan sols pot dispensar del compliment la Llei Turística sinó qualsevol altre llei. És per tant una "llei injusta", que no tracta a tothom per igual. Una llei confosa, molt extensa, que inclou articles que afecten i pertanyen a altres lleis, però no afronta d'altres necessàries, com les mesures d'estalvi energètic, l'esponjament o la millora de zones turístiques.

Aquesta llei no té el consens ni en el Parlament ni del sector. Ni dels hotelers ni dels empresaris. "No és una llei bona per al turisme, és bona per als especuladors" , ha defensat Oliver. Per a aquells que, en ves de dedicar-se al turisme hoteler, volen transformar en habitatges -de fins a 35 metres quadrats- edificis amortitzats de fa temps, és a dir: premia als que volen deixar l'activitat turística, amb la conseqüent destrucció de llocs de feina, fent un darrer pelotazo urbanístic. Substitueix l'economia productiva per economia especulativa.

Finalment, la llei no dóna resposta als reptes que ha d'afrontar la nostra indústria més important. No parla de com solucionar els problemes de qualitat ni millorar el nostre producte bàsic, ni com diversificar. Una llei que elimina les necessàries llicències d'activitat per a serveis complementaris, és a dir, "tots poden fer de tot sense llicència. "No veim que aquesta sigui una bona forma de professionalitzar el sector", ha argumentat Oliver.

El Govern retalla drets i sous als treballadors i blinda al seu personal de confiança

Avui també, el Grup Socialista ha votat en contra del Decret Llei de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic en Balears. La diputada Lourdes Aguiló ha criticat, en primer lloc, les formes del Govern, que governa "a cop de drets lleis, un per cada mes de govern del president Bauzá". Un ús abusiu i innecessari per la majoria absoluta de que disposen, i que demostra clarament el seu tarannà : cap diàleg, cap pacte, cap negociació.

Aquest Decret Llei -confós i improvisat- suposa "un retall considerable dels drets del personal funcionari i dels empleats públics, que pot afectar de manera substancial a la prestació dels serveis públics essencials com l'educació i la sanitat", ha explicat Aguiló. En alguns casos són suspensions temporals i, en altres, derogacions de facto, de conquestes assolides en els darrers 30 anys.

Igualment, els socialistes han criticat la inseguretat jurídica que crea el Decret Llei, ja que vol imposar mesures que difícilment seran aplicables "extramuros" de l'Administració general.

El transfons ideològic d'aquestes mesures és clar, ha argumentat Aguiló. D'una atacada, lleven la conciliació de la vida laboral i familiar, lleven dies de vacances, augmenten la jornada de treball i els baixen el sou, reduint determinats complements. I això "per seguir reduint tot allò que és públic", explica. El Govern "expropia" drets i retalla les condicions de treball dels empleats públics, però al mateix temps aprofita per introduir una important excepció en l'article 28, que lleva límit als sous dels gerents i blindar els sous sense límit d'alguns empleats, com ara el personal de confiança del president Bauzá.

"A què ve introduir una norma com aquesta, i no establir límits, quan es minven les retribucions i els drets de la resta de personal?" ha demanat la diputada socialista. Aguiló ha demanat, una vegada més, al Govern del PP que escolti als col·lectius, que se segui a negociar, que s'obri al diàleg i al consens, perquè "un Govern que no escolta està condemnat al fracàs".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube