Imprimeix
PDF

La reforma de la Llei de Dependència del PP posa en perill a 20.000 persones a Balears

100712 Cosme Bonet i Conxa Obrador en RdP Augmenta el copagament de prestacions, fa pagar els nins, i baixa la quantia de les ajudes pels cuidadors familiars, entre d'altres retalls

Palma, 10 juliol, 2012.- El Grup Parlamentari Socialista ha denunciat avui l'estratègia del PP per acabar amb el quart pilar de l'Estat del Benestar, que consisteix en "retallar els drets i els serveis als usuaris per afavorir la privatització del Servei d'Atenció als Dependents".

L'esborrany del Reial Decret que avui es discuteix en el consell Territorial de la Dependència és un atac frontal a aquest servei i "posa en perill a 20.000 persones a les Illes Balears", ha denunciat la diputada Conxa Obrador, en roda de premsa.

La normativa introdueix tota una sèrie de retalls, augmenta els copagaments, fa pagar els menors i modifica tot el sistema de pagaments als cuidadors familiars, el que han triat el 70% dels depenent de les Illes Balears. En concret, a Balears hi ha actualment 10.260 persones que ja reben l'ajut, 6.200 persones que tenen la dependència reconeguda però encara esperen rebre una ajuda, i gairebé 4.000 dependents moderats que no es podran incorporar al sistema durant al manco un any. "Tots ells i les seves famílies es veuran perjudicades per aquesta reforma privatitzadora", ha dit Obrador.

El RD introdueix mesures importants que "ofegaran als dependents i a les seves famílies", ha explicat Obrador. En concret, l'article 8.6 permet a les CCAA tenir en compte no només la seva renda sinó també la propietat d'una vivenda a l'hora de calcular el copagament d'una plaça residencial. Això farà augmentar molt el copagament. I després, si el copagament establert és superior a la renda del beneficiari, es generarà un deute amb l'Administració que hauran de pagar els hereus.

També es preveuen fortes pujades dels copagaments per a la prestació de serveis i ajuda a domicili o centres de dia i s'haurà de pagar la tele assistència, fins ara gratuïta. Els menors dependents, que fins ara no pagaven per rebre atenció, a partir d'ara pagaran, i només estaran excloses del copagament les persones amb ingressos inferiors als 400 euros, però sí pagaran, per exemple les pensions mínimes que reben moltes dones vídues.

En la mateixa línia, baixen les quanties econòmiques pels cuidadors familiars, que a Balears suposa el 70% del total. A més, els familiars cuidadors (majoritàriament dones) es veuran doblement perjudicades ja que es preveu revisar el sistema actual d'alta en la seguretat social, posant en perill la seva pensió de jubilació i fins i tot l'accés a la targeta sanitària.

Obrador ha recordat que, a Balears, ja hem perdut 5 milions d'euros que estaven destinats a finançar el desenvolupament de la Dependència en la nostra comunitat autònoma a través dels pressuposts generals de l'estat. El pressupostos autonòmic no preveu cap partida per la realització de noves infraestructures residencials ni la concertació de noves places. A més, a més, el PP de Balears ha estat pioner en la privatització del servei d'ajuda a domicili que gestionen els ajuntaments, cobrant 10 euros per hora d'ajuda.

El Grup Parlamentari Socialista ha anunciat que mantindrà una oposició ferma davant aquesta estratègia privatitzadora, que lleva drets i prestacions, i pretén eliminar el quart pilar de l'Estat del Benestar. Obrador ha demanat també al president Bauzá que, quan se'n va a Madrid a reclamar el que pertoca a Balears, no se'n oblidi dels dependents. "En aquesta ocasió, no n'ha fet menció", ha afegit.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube