Imprimeix
PDF

Thomàs: "Excloure els immigrants de l'assistència sanitària durà problemes greus i cap estalvi econòmic"

Vicenç Thomas al parl El Grup Parlamentari Socialista presenta una PNLl perquè Balears mantengui el principi d'universalitat i no limiti l'accés, aplicant la seva autonomia en matèria sanitària

El portaveu adjunt socialista demana al Conseller que aturi aquesta barbaritat i torni enrere les passes que ja està donant l'IB-Salut per excloure els immigrants

Palma, 9 d'agost, 2012.- El Grup Parlamentari Socialista ha presentat en el Parlament de les Illes Balears una Proposició no de Llei per instar al Govern a exercir l'autonomia de la nostra comunitat en matèria sanitària, defensant la universalitat de l'assistència, ja que excloure els immigrants sense recursos no durà cap estalvi econòmic i sí greus problemes, ha explicat avui el portaveu parlamentari adjunt Vicenç Thomàs.

"Rebutjam totalment la decisió del Partit Popular de retirar la targeta sanitària als immigrants sense recursos a partir de dia 1 de setembre", ha declarat Thomàs en una roda de premsa. Thomàs ha recordat que aquests "immigrants sense papers" són els que cuiden "els nostres majors, els nostres nins i fan netes les nostres cases", i molt sovint no és elecció seva no tenir papers. Voler cobrar-lis 710 euros per l'assistència és igualment injust, és fer pagar els que menys tenen, i romp la universalitat de l'atenció sanitària.

"El PP aprofita l'excusa de la crisi per canviar el model sanitari del nostre país. La sanitat ja no és universal, ja no és gratuïta, ja no és pública", ha dit. "Hem passat de tenir ciutadans amb drets, persones amb drets, a tenir assegurats, un concepte mercantilista que pot ser perillós", ha afegit.

En primer lloc, ha explicat Thomàs, això no durà cap estalvi econòmic, ja que els sistemes basats en l'assegurament són més cars que els serveis nacionals de salut finançats amb impostos. Els immigrants són persones generalment sanes, que no utilitzen molt el sistema de salut, excepte en l'àrea de maternitat. A més, excloure-los durà més costos a mig i llarg termini, produirà la disminució de la demanda racional (només aniran al metge quan estiguin molt malalts) i provocarà el col·laps dels serveis d'urgències, amb la conseqüent pèrdua de qualitat per a tots els usuaris. Igualment, la mesura pot tenir greus conseqüències per a la salut pública, per exemple amb les malalties infeccioses, i provocar problemes d'exclusió social.

Thomàs ha anunciat que l'IB-Salut ja ha començat a prendre mesures per excloure els immigrants del sistema, fent-lis omplir un formulari que no assigna metge de capçalera i per tant impedeix accedir a tota la cartera de serveis (només urgències). Ha demanat al conseller de Salut que aturi aquest procés, d'acord amb les seves pròpies conviccions i les declaracions que ha fet en diverses ocasions en defensa de l'assistència sanitària als immigrants sense papers. "Altres comunitats autònomes ja ho estan fent. Fins i tot en la Comunitat Valenciana, governada pel Partit Popular", ha recordat Thomás.

Tancament dels Hospitals Joan March i General

El diputat socialista ha valorat positivament "el canvi d'actitud" de la Conselleria de Salut davant el tancament dels hospitals Joan March i General, des de l'arribada del nou conseller de Salut. "Abans havia una persona que no parlava, ara es reuneixen, s'escolta als treballadors, es parla amb ells", ha dit Thomàs. El que queda per veure és si les bones intencions del conseller podran arribar a port, ja que tant el president Bauzá com el vicepresident econòmic Aguiló varen dir en seu parlamentària que no modificarien el seu pla de retalls. Les declaracions de Mesquida de que intentarà que no es tanquin els hospitals són "una bufetada" al president, al vicepresident i a l'anterior consellera de Salut, ha opinat.

Thomàs ha volgut ser prudent sobre les perspectives de mantenir els hospitals oberts, esperant que el conseller ho pugui aconseguir. "El que ha quedat clar és la improvisació absoluta de la Conselleria, que fins fa un parell de setmanes deia que tenia un pla per a la remodelació de Son Dureta, i ara el conseller diu que no hi ha res. Nosaltres hem demanat moltes vegades que ens mostrin el pla, ara queda clar que no n'hi havia", ha conclòs.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube