Imprimeix
PDF

Armengol retreu a Bauzá que “hagi decidit enfonsar l’educació a les Illes Balears”

180912 Armengol en Ple ParlamentFrancina Armengol, portaveu del Grup Parlamentari Socialista, ha criticat que el Govern del PP qualifiqui de normalitat un inici de curs escolar marcat únicament pels retalls i conflictes. Armengol ha retret al president Bauzá que parli de normalitat i l’ha acusat d’haver “decidit acabar enfonsant l’educació a les Illes Balears”. 

La portaveu socialista ha aprofitat el torn de preguntes de control al Govern en la sessió plenària del Parlament per a insistir que el curs escolar ha començat “amb la segregació d’alumnes per sexes, la segregació d’alumnes per qüestió de llengua, amb 600 professors menys a les aules, retallant els recursos per atendre a la diversitat, reduint les ajudes al manteniment dels centres, amb un augment de les taxes universitàries i la massificació d’alumnes a les aules, amb 36 a Secundària i 30 a Primària”. Armengol ha dit que tots aquests retalls del Govern PP “fan que la qualitat i l’equitat en l’educació estigui en perill” i ha exigit al president Bauzá que recapti l’Impost del Patrimoni per a destinar-lo íntegrament a l’educació pública. 

Armengol, qui ha aprofitat la seva intervenció per a preguntar a Bauzá on ha quedat la seva promesa de les “autopistes de l’educació”, ha exigit la retirada immediata de la campanya difamatòria que les Noves Generacions del PP han posat en marxa i que ha qualificat d’antidemocràtica. 

Sanitat i discapacitats

Per la seva banda, el portaveu adjunt Vicenç Thomàs, ha aprofitat una pregunta al conseller Mesquida per recriminar el canvi de model sanitari. Per Thomàs, “la sanitat amb el PP ha deixat de ser universal, pública i gratuïta” i ha alertat de nous retalls amb la modificació de la cartera de serveis que introdueix el copagament de prestacions sanitàries. Des del PSIB-PSOE s’ha acusat al Govern de passar a convertir la sanitat de dret en una mercaderia, implantant el copagament també per al col·lectiu de discapacitats. En aquest sentit, la diputada Conxa Obrador ha acusat al PP d’haver enganat a tots “fent creure a les persones discapacitades que estaven excloses del copagament dels medicaments i les pròtesi, quan al final no ha estat així”. 

En relació a les llistes d’espera, Vicenç Thomàs ha tret credibilitat a les xifres aportades pel Govern durant una interpel·lació en el Parlament al conseller de Salut, Antoni Mesquida. Thomàs ha afirmat que més de 20.000 persones estan avui pendents d’una operació i 130.000 d’una consulta, i ha recordat que la xifra ha anat augmentant des que governa el PP: s’ha passat d’11.993 persones al març de 2011 a 14.089 al desembre, mentre que la llista d’espera per consulta al metge especialista ha passat de les 40.726 a les 61.406 persones. “El PP dispara les llistes d’espera” ha afirmat Thomàs, que ha qualificat d’erràtica la gestió sanitària de l’actual Govern, amb una consellera absent, canvis continus en la direcció i el menyspreu als professionals sanitaris i als ciutadans. 

“Canviar les paraules no canvia la realitat, són fems”

La polèmica sobre la incineració a Mallorca de fems de països europeus també ha estat present en el torn de preguntes al Govern. El diputat Cosme Bonet ha afirmat durant la seva intervenció que “canviar les paraules no canvia la realitat, i el que duran són fems”. Bonet ha criticat que el PP vulgui fer compatible “descarregar turistes als mateixos ports de Mallorca on es volen descarregar fems”, ha recordat les veus en contra del sector turístic i ha insistit que “200.000 tones anuals de fems són una quantitat insostenible per Mallorca, una illa on el seu motor econòmic és el turisme”. El diputat del PSIB-PSOE ha recordat que el projecte no deu ser tant beneficiós quan fins i tot ha provocat la divisió del PP i el posicionament en contra dels ajuntaments d’Alcúdia o Bunyola. 

El PSIB presenta alternatives als retalls del PP

La diputada Lourdes Aguiló ha criticat durament el projecte de Llei per combatre el dèficit públic, que imposa mesures molt dures per al conjunt de la ciutadania, les classes mitjanes i treballadores, però deixa sense tocar als més rics, amb l’excusa de traslladar a Balears les exigències de reducció del dèficit imposades pel Govern central. 

No facem més seguidisme a Madrid”, ha demanat Aguiló. “Podem utilitzar les capacitats i competències de que disposa el Parlament per dur a terme una política tributaria més justa, que distribueixi millor la càrrega impositiva, que incorpori l’impost mediambiental que els tribunals han beneït, que asseguri que contribueixi més qui més té i qui més guanya, i que no bonifiqui els patrimonis més rics”. 

Aguiló ha criticat, punt per punt, les mesures del Govern en aquest Decret Llei, i ha plantejat la necessitat d’aprovar tributs que no afectin de manera tan generalitzada als consumidors i als usuaris, que no perjudiquin tant a l’activitat econòmica, com ara l’impost de benzina. 

Recuperar l’impost de patrimoni seria una forma de mantenir la progressivitat impositiva i, a la vegada, aconseguir ingressos públics (i per tant reduir el dèficit). També ha suggerit el PSIB-PSOE que s’incrementi o s’incorpori més progressivitat en l’impost de successions i donacions, en l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentals i a l’IRPF. 

El dèficit públic s’ha de combatre, però fem-ho de manera que la càrrega no sigui tan pesada per als de sempre, per als assalariats i als petits empresaris”, ha argumentat. “No privilegiïn més als rics de les Balears. No els cal. Necessitam aquests ingressos públics”, ha afegit. 

Lamentablement, cap ni una de les esmenes presentades per l’oposició durant la tramitació parlamentària d’aquest projecte de llei ha estat acceptada. Això és “una burda operació de maquillatge” perquè no cridi tant l’atenció el nombre de “decretazos” aprovats, front a una tramitació legislativa pobre en el Parlament. 

Un decret per llevar drets als empleats públics i repartir privilegis

El Parlament ha validat, amb els vots del Partit Popular, el Decret Llei 10/2012, que és el que fa número 17 en 14 mesos de legislatura. “És un Decret Llei injustificable”, ha denunciat la diputada socialista Pilar Costa, perquè no reuneix cap dels requisits legals, demostrant “que al president Bauzá li és igual incomplir la legalitat ja que està utilitzant l’instrument que hauria de ser extraordinari i d’urgent necessitat en la seva forma habitual de legislar”. 

Costa ha denunciat el decret que només serveix “per llevar drets econòmics i laborals dels empleats públics i, a la vegada, per la porta de darrera, prepara el terreny perquè hi hagi 14 privilegiats alts càrrecs que cobraran més en el Ib-Salut”. 

El DLL 10/2012 modifica més de la meitat de les mesures que va aprovar el decret 5/2012, ara fa només 4 mesos. “De les 56 mesures que havia, aquest nou Decret en modifica 26”, ha explicat la diputada, que ho considera un exemple més de la improvisació i el desgavell. I per la porta de darrera, el Decret modifica l’estructura del Ibsalut, que passa de tenir dos òrgans de direcció a tenir-ne 14. Això implica 14 alts càrrecs triats a dit que –gràcies a una excepció legal- podran cobrar més que un director general. 

És, igualment, un DLLei que aprofita per aniquilar el Consell de la Joventut, perquè al PP li molesten els joves, perquè són actius, crítics, i no practiquen el pensament únic que li agrada al Sr. Bauzá. La diputada ha considerat falsa l’excusa econòmica per eliminar-lo, ja que el seu pressupost, de 120.000 euros, és molt inferior al cost de la comissaria política que el PP ha instal·lat a Formentera per vigilar i controlar la tasca del únic consell insular que no govern.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube