Imprimeix
PDF

El Grup Socialista registra 77 preguntes sobre l'exclusió dels immigrants irregulars de la Sanitat Pública

051012 Thomàs i Obrador presenten les preguntes en el registreVicenç Thomàs: "Unes 20.000 persones en la nostra comunitat autònoma estan pendents d'unes normes poc clares i els professionals tampoc saben com resoldre les situacions"

Palma, 5 d'octubre 2012.- El Grup Parlamentari Socialista ha registrat 77 preguntes sobre diferents supòsits i situacions en les que es poden trobar les més de 20.000 persones immigrants en situació irregular a Balears -segons xifres del Govern- i que, de moment, no tenen resposta per part de les autoritats sanitàries.

"Volem que la Conselleria expliqui què farà en aquestes situacions ja que, a dia d'avui, ni els centres de salut, ni els hospitals, ni molt manco els usuaris saben què han de fer", ha declarat el portaveu parlamentari adjunt socialista Vicenç Thomàs, després de registrar les preguntes.

El passat dia 1 de setembre, el Govern del Partit Popular va deixar sense cobertura sanitària moltes persones a les que va oferir dues opcions: uns convenis sanitaris als que difícilment podran accedir i la facturació pels serveis que utilitzin, ha explicat Thomàs. En la primera opció, "els convenis no estan fet per als immigrants irregulars", ja que se'ls demana un any de residència empadronada, el pagament de més de 700 euros per persona (i més de 1.800 per a majors de 65 anys) i cap opció de conveni per a famílies. A més, només dóna opció a la cobertura sanitària bàsica, ha explicat, després d'haver presentat les preguntes en el registre amb la diputada Conxa Obrador.

La segona opció, la de facturació per assistència rebuda, deixa obert tot un seguit de situacions en les que ni el professional sanitari ni el pacient saben què han de fer. Aquestes situacions són les que el Grup Socialista vol contribuir a aclarir, amb preguntes escrites a la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social.

"Volem saber si una persona és ingressada d'urgència i després se l'ha d'hospitalitzar, se li cobrarà aquesta hospitalització?", ha demanat Thomàs. Altres exemples són: què passarà amb els malalts crònics que fins a dia 31 d'agost tenien dret als medicaments i ara es queden sense; què passarà amb una dona embarassada presenta un problema de salut que no té que veure amb aquest procés, com per exemple trencar-se una cama, se li faran les proves diagnòstiques, se li cobraran?.

Dubtes similars es plantegen quan parlam d'infants, als que no se'ls donarà una targeta sanitària. Els criteris generals establers per la Conselleria per a les persones que no siguin assegurats ni beneficiaris diuen que se'ls atendrà amb les mateixes condicions que als espanyols, però "ja ens ha arribat informació d'infants als que se'ls nega la vacunació", ha explicat Thomàs.

També ha demanat el Grup Socialista sobre les persones amb malalties infeccioses o patologies psicològiques greus, que ja no tenen dret a la medicació que han de menester.

Finalment, el portaveu adjunt ha demanat al conseller Mesquida què passarà si les factures emeses no es paguen. "Quan l'administració emet una factura, la vol cobrar. I tot i que el conseller digui que si no paga, no passa res, hi ha un procediment administratiu per cobrar-la", ha explicat. De fet, no està clar si l'impagament a l'administració pot arribar a afectar al procediment de regularització d'aquesta persona amb immigració, una més de les 77 preguntes plantejades.

"La realitat és que, a dia d'avui, ni els centres de salut ni els hospitals, ni molt manco els usuaris saben com han de gestionar aquestes situacions. Estam parlant de persones, i de persones que necessiten assistència sanitària", ha afegit Thomàs.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube