Imprimeix
PDF

El Grup Socialista acusa al Govern de donar suport a “un president incompatible” que ha mentit al Parlament

091012 Costa interpellació tema BauzáEl Grup Socialista ha acusat al Govern de les Illes Balears de donar suport i cobertura a un “president incompatible”, que “ha falsejat la seva declaració d'activitats al Parlament, declarant que només té ingressos com a diputat” i amagant la propietat de tres empreses diferents. 

El president Bauzá ha de “posar fi a la bicefàlia pública i privada” de les seves activitats” ha denunciat en una interpel·lació la diputada Pilar Costa, ja que així ho exigeixen la Llei d'Incompatibilitats, la Llei de Transparència i Bon Govern i una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears de l'any 2007. Bauzá ha optat per sortir de l'hemicicle quan ha començat la interpel·lació, tal com va fer el darrer president del Govern interpel·lat per les seves activitats privades, el Sr. Jaume Matas. 

Costa ha explicat, una a una, les passes donades pel president Bauzá per negar, amagar i eludir la seva “triple incompatibilitat” com a president del Govern de les Illes Balears i, a la vegada, administrador i propietari de les empreses Divino, Bauser i una oficina de farmàcia a Marratxí.  

“Primer va falsejar la seva declaració d'activitats davant el Parlament de les Illes Balears”, declarant que els únics ingressos de que disposava són el sou de diputat, ha argumentat Costa. Així ho va certificar el conseller d'Administracions Públiques a una sol·licitud parlamentària. “Ho va amagar perquè sabia que, si ho reconeixia, els serveis jurídics del Parlament i el Govern l'haurien d'avisar de la incompatibilitat, com ja li va passar al delegat del Govern a Extremadura, que va haver de renunciar per tenir una farmàcia”, ha explicat la diputada. 

Sabent que era incompatible, Bauzá ha intentat des de maig del 2012, desfer-se -al manco públicament - de les seves propietats: primer es va desentendre de Divino i després va passar l'administració de Bauser a la seva dona, tot i que a dia d'avui, segueix sent el soci i propietari únic del 100% de la societat. “Només amb això ja incompleix els articles 2, 3, 4, i 5 de la Llei d'Incompatibilitats”, ha acusat la diputada Pilar Costa, sense que el Govern hagi desmentit la informació. 

Finalment, queda la qüestió de la Farmàcia, que Bauzá no pot deixar perquè “amb un sou de 4.000 euros no pot pagar hipoteques superiors als 10.000 euros mensuals. Els números no quadren”. La diputada Pilar Costa ha recordat que varen ser precisament diputats del Grup Parlamentari Popular, com la seva portaveu Mabel Cabrer, els que varen instigar la denúncia contra la que era consellera de Sanitat Aina Salom. La sentència és molt clara i dictamina que no és compatible ser membre del Consell de Govern i propietari d'una farmàcia, ja que “en abstracte” existeix la possibilitat d'influir amb les seves decisions en benefici de la pròpia empresa (ordenació farmacèutica, inspeccions, obertura de noves farmàcies..). La mateixa sentència aclareix també que posar un apotecari substitut “no és suficient” per eliminar la incompatibilitat ja que no elimina l'interès que té el propietari en els beneficis de l'oficina de Farmàcia, que ha de ser obligatòriament propietat del titular (per la Llei estatal Farmacèutica 16/97).

Costa ha recordat també que Cabrer va considerar en aquell moment “molt greu” la incompatibilitat, i ara “no hi ha ni una sola diferència” entre aquella situació i aquesta, aplicant la jurisprudència ferma existent. 

“Vostès que parlen sempre de seguretat jurídica i de complir sentències; aquí en tenen una prou important”, ha apuntat Costa. Al portaveu del Govern li ha demanat que “deixi de defensar allò indefensable, la tri-incompatibilitat i la bicefàlia del president, perquè el què estan fent és enfangar-se tots”. I ha afegit que el Grup Socialista “no aturarà fins que es restableixi la legalitat en aquesta comunitat autònoma”. 

Receptes econòmiques fracassades i cap millora per als PGE2013

Un altre assumpte destacat del plenari d'avui han estat les preguntes de la portaveu socialista, Francina Armengol, qui ha demanat a Bauzá si ja sap perquè les seves receptes econòmiques no funcionen, perquè les Illes Balears estan en “alerta vermella” i no aconsegueixen ni crear llocs de feina, ni creixement econòmic. El camí de retallar i retallar ens està enfonsant a tots. 

Amb un rècord històric d'aturats a la comunitat autònoma, 640 autònoms menys, i unes previsions de recessió clares, “la culpa i la responsabilitat és tota seva”, li ha dit Armengol a Bauzá. “Afronti la realitat” ha dit al president, ja que només així podrà començar a cercar solucions, ha afegit. 

Igualment, la portaveu socialista, ha criticat “la incompetència” del president i del seu equip, que s'han passat l'estiu “somrient i en les festes de blanc, sense fer la feina” de negociar amb l'executiu de Madrid els Pressuposts Generals de l'Estat per al 2013. “El temps de negociar per l'executiu ja s'ha acabat”, li ha explicat Armengol. I els PGE 2013 són el resultat: una davallada del 60% en les inversions territorialitzades en només dos anys i una inversió per càpita de 70 euros, front a la mitjana estatal de 225. “Aquesta és la realitat de la seva incompetència”, ha opinat Armengol. 

En el mateix plenari, la diputada Joana Barceló ha afegit una dada dramàtica. En els primers sets mesos de l'any 2012, els expedients de regulació d'ocupació autoritzats s'han disparat un 82% respecte a l'any anterior; els treballadors afectats un 29,6% i els llocs de feina extingits un 27,7%. 

Barceló ha explicat que “ni la reforma laboral, ni la Llei de l'Emprenedor, ni la Llei Turística han aconseguit crear ni un sol lloc de feina a Balears més que el 2011”. “A dia d'avui, el Govern no té ni una sola dada que permeti indicar la recuperació del mercat laboral a les Illes”, ha afegit. 

Altres temes del plenari han estat les preguntes del diputat Cosme Bonet sobre la importació de fems a Mallorca, en la que ha acusat al PP de ficar aquest tema en una esmena a un projecte de Llei per botar-se l'exposició pública i la participació ciutadana, clarament contrària a convertir Mallorca en el femer d'Europa. “A què es deu això? A improvisació, mala consciència o pressions inconfessables?” ha demanat Bonet. 

Finalment, el diputat i portaveu adjunt Vicenç Thomàs ha acusat al conseller Mesquida d'haver convertit l'exclusió dels immigrants de la sanitat pública en “un tràmit administratiu”, tot i que hi ha 20.000 persones afectades a Balears. Thomàs ha afegit que, segurament després de les eleccions al País Basc i Galícia, el Partit Popular modificarà la cartera de serveis i començarà a imposar copagaments per a alguns serveis.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube