Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE lamenta que el Govern no hagi aconseguit cap millora en els PGE per a Balears

 

161012 Armengol en Ple ParlamentEl diputat Vicenç Thomàs demana al Govern "quins mèrits" tenia Borja Rupérez per ser gerent d'IB3 i el conseller Gómez parla de "recomanacions"

El diputat Cosme Bonet acusa al PP de mentir amb la importació de fems

Palma, 16 d'octubre 2012.- El Grup Parlamentari Socialista ha lamentat avui que, de moment, el Govern de les Illes Balears no hagi aconseguit cap millora en els pressuposts generals de l'Estat per al 2013 cap a Balears. "Veim que encara no hi ha cap compromís" per part del Govern central, ha lamentat la portaveu socialista Francina Armengol, durant el plenari del Parlament.

Després de que el president del Govern confirmàs que està "fent feina" per millorar uns PGE que ell mateix ha considerat "injustos", Armengol ha lamentat que, "per la seva submissió a Madrid i per no haver fet la feina quan tocava, que era en l'estiu", Balears estigui condemnada a uns pressuposts que ens marginen i ens deixen amb 70 Euros d'inversió per capita front a la mitjana estatal de 225 €.

"La seva feina és inútil", ha dit Armengol a Bauzá, ja que l'havia d'haver fet abans, si volia evitar aquesta destralada, la disminució d'un 60% en les inversions (respecte al 2011), que impedirà la recuperació econòmica, i els retalls al descompte de residents, als que es fixarà un tope de bonificació. "Si no es castiga a les companyies aèries, es castiga als ciutadans", ha dit Armengol, recordant-li a Bauzá que, de vegades, els illencs han de prendre un vol molt car per motius d'urgència. La socialista ha opinat que el Govern "no està legitimat per exigir nous sacrificis als ciutadans, si no fa la seva feina".

Les actuacions de Bauzá han estat avui motiu de debat en el plenari, quan el diputat socialista Vicenç Thomàs ha demanat al Govern si va ser el president personalment qui va oferir al Sr. Borja Rupérez entrar en l'equip de direcció de IB3. El conseller de Presidència ha dit que "no", el president no fou qui va oferir el contracte a Rupérez, però ha reconegut que es varen rebre "recomanacions", la qual cosa ha considerat "normal". Poc després, el contractat no va complir les expectatives i per això se'l va acomiadar, ha dit, considerant-lo també normal.

Thomàs ha demanat -sense èxit- "quines raons o mèrits tenia el Sr. Borja Rupérez per ser nomenat gerent d'IB3?". Igualment ha indagat si el president ha estat -com diuen alguns mitjans de comunicació, víctima de xantatge. "Ha estat IB3 moneda de canvi per la vinoteca?", ha afegit. I ara, la Fiscalia sembla haver obert investigacions per determinar possibles responsabilitats penals del president, ha recordat. "Els ciutadans de Balears necessiten un president que no estigui sota sospita pels seus negocis privats i dedicat a la seva responsabilitat."

Cosme Bonet acusa al Govern de mentir amb el fems europeus

Durant la interpel·lació, el diputat Cosme Bonet ha acusat al Govern i al Partit Popular de mentir amb la importació de fems "que vostès volen fer passar per combustible", i prometen que això impedirà que pugi la taxa de fems a les famílies. El PP pujarà el cost a les famílies per tres bandes distintes: amb la taxa del tractament de llots, la bonificació als residus carnics (que si no paguen els productors, hauran de pagar el ciutadans) i la taxa d'orgànics. El PP va prometre als seus batles que no posaria aquesta taxa orgànica, però no han retirat l'esmena. "Han enganat als seus batles també?", ha demanat Bonet.

El socialista s'ha mostrat molt crític: "Qui ha decidit importar fems d'Europa han estat vostès, no nosaltres", i ha acusat al Govern de rompre amb els esforços dels darrers 15 anys, que anaven sempre encaminats a "reduir la incineració al mínim", i fomentar el reciclatge i la reutilització. Ara, no obstant, el PP vol dur a Mallorca quatre vegades més fems que el que entra pel port de Rotterdam, un dels més grans i industrials del món. "Pensen vostès que això és sostenible per a una illa turística com Mallorca?", ha demanat.

Finalment, el diputat ha criticat el mètode utilitzat pel PP per canviar -de facto- el Pla Director Sectorial de Residus, amb una "trista esmena" que es bota els requeriments d'exposició pública, l'informe sobre l'impacte mediambiental, i un possible informe del Consell Econòmic i Social, entre d'altres. Tot per evitar el debat públic d'una iniciativa "que no es justifica de cap manera", ha conclòs.

El PSIB reconeix el paper i l'esforç dels centres educatius

La diputada Cristina Rita ha presentat una moció sobre la conflictivitat de l'inici de curs, començant amb un reconeixement al paper i l'esforç dels centres educatius per garantir el futur, millorar els resultats acadèmics, lluitar a favor de l'educació i tenir a l'alumnat com a primer objectiu de la seva feina. Ha criticat la diputada els retalls en la matèria -una baixada de 1.120 milions d'euros en el 2012 i una altra prevista de 3.000 milions en el 2013-, una destralada del 14,4% en general, però molt concentrat en l'educació compensatòria per a l'alumnat més vulnerable.

Rita ha lamentat també la falta de diàleg amb la comunitat educativa i amb els pares i mares, la manca de coordinació i concertació per establir els retalls, amb mesures que segurament estalviaran molt de doblers però també tenen un cost molt alt, com ara la no substitució del professorat malalt de manco de 30 dies. Igualment, la diputada ha mencionat altres dos qüestions prioritàries per als socialistes i formen part del malestar existent en els centres: l'atenció a l'alumnat amb problemes psicosocials i d'aprenentatge; i als fills de les famílies que tenen més dificultats econòmiques a causa de la crisi. I l'educació per a la ciutadania.

Per altra banda, el diputat Lluís Maicas ha demanat al Govern sobre el recurs que posarà el PSOE davant el Tribunal Constitucional contra la Llei de Funció Pública i li ha recordat el que "és una obvietat: si els funcionaris no saben català, els ciutadans no hi podran ser atesos." El Plenari d'avui ha aprovat també crear una ponència dintre de la Comissió de Turisme per a l'estudi de la situació del transport aeri, amb la qualificació de Proposició no de llei a tramitar davant la cambra.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube