Imprimeix
PDF

Thomàs: "Solucionar el problema dels jubilats de l'Ib-salut és qüestió de voluntat política"

291012 Thomas i Boned en RdP Els socialistes defensaran demà en el plenari una reforma tributària justa i progressiva que permetrà a la CAIB ingressar 45 milions d'euros més

Palma, 29 d'octubre 2012.- El Grup Parlamentari Socialista ha proposat avui diverses opcions per donar solució al problema dels complements dels jubilats de l'Ib-Salut que el Govern de les Illes Balears ha decidit no pagar arran del Reial Decret 16/2012 de mesures urgents en matèria sanitària.

"El Reial Decret no diu que no es puguin pagar aquests complements. Diu que no es poden pagar del Fons d'acció social de l'Ib-Salut, que està reservat només per al personal en actiu; però hi ha altres opcions", ha explicat el portaveu socialista adjunt, Vicenç Thomás. El diputat ha apuntat que "donar solució al problema dels jubilats de l'Ib-salut és qüestió de voluntat política".

De fet, els complements es podrien pagar d'altres fons dins la partida de la seguretat social o d'un nou fons que es digués, per exemple, "Fons de complement de pensió a extingir", ha apuntat Thomás. El socialista ha recordat que aquests complements els va oferir l'Administració als jubilats que ha haguessin treballat al manco 25 anys i tinguessin més de 60 anys. El complement pot suposar fins al 40% de la pensió, en alguns casos.

El Govern té "en les seves mans solucionar un problema molt injust que han creat ells a unes persones que ja no es poden defensar i que no estan en condicions de tornar a fer feina", ha apuntat Thomàs. Els socialistes han demanat també que el Govern faci feina amb el col·lectiu afectat per trobar una solució el més prest possible.

Apart d'aquesta proposició no de Llei -que ja està registrada i es discutirà en el futur-el Grup Socialista demanarà demà al Conseller de Salut sobre com pensa solucionar el problema dels jubilats, que suposen un nou front dintre del desgavell ja existent en la Conselleria de Salut.

El nou conseller, Martí Sansaloni, "no és una persona nova", sinó que du any i mig en la Conselleria i és, per tant, "corresponsable" de tot allò -bo o dolent- que hagi fet el Govern en matèria de salut. Thomás ha considerat "molt trist" els objectius que es va fixar Sansaloni quan va arribar al càrrec. "Bàsicament, va dir que venia a aplicar el pla de reequilibri econòmic i a enxufar a tots aquells que digui el PP", ha explicat el socialista. "Aquest és el seu compromís".

Precisament demà, els socialistes demanaran a Sansaloni si "ha canviat la seva opinió sobre el tancament dels hospitals Joan March i General", ara que ha canviat el seu paper. Des que es va anunciar el tancament, demà fa sis mesos, Sansaloni sempre ha defensat la mesura, "justificant el tancament per motius econòmics", ja que així ho diu el Pla de Reequilibri Econòmic.

Els socialistes també demanaran al nou conseller sobre el Centre de Salut de Sant Josep a Eivissa, que hauria d'estar operatiu des de juliol del 2011. Igualment, voldran saber la seva opinió sobre l'Hospital d'Inca, un clar exemple d'ingerència política.

Més ingressos amb una política fiscal més justa

El plenari del Parlament debatrà demà la presa en consideració de una Proposició de Llei del Grup Socialista de Mesures Tributàries addicionals per reduir el dèficit públic. "La política tributària del Partit Popular és molt injusta i erràtica", ha criticat el diputat socialista Joan Boned. La Reforma Tributària que defensa el PSIB "demostra que hi ha alternatives per a una fiscalitat més justa i més proporcional, fonamentada en que pagui més qui més té", ha dit.

La proposta socialista preveu l'increment d'un punt en l'IRPF a les persones que guanyin més de 120.000 euros a l'any. Igualment, proposa modificar l'impost de successions i donacions per incrementar el primer de l'1% actual (sigui el que sigui e valor de la transmissió) cap a un ventall progressiu que vagi del 1% en successions de fins a 600.000 euros cap a un màxim del 20% en els que rebin successions per valor superior als 3 milions d'euros.

Amb aquest impost es podrien recaptar gairebé 15 milions d'euros anuals. El diputat eivissenc aprofitarà per recordar una altra proposta socialista: eliminar la bonificació del 100% de l'impost de patrimoni per damunt els 700.000 euros, que permetrien obtenir uns 30 milions d'euros. En total: 45 milions d'euros.

Si afegim aquest import als 20 milions d'euros que es recaptaria amb un altre impost sobre les activitats de més impacte sobre el medi ambient, en total les reformes que proposen els socialistes suposarien 55 milions d'euros més per a la Comunitat. Uns doblers que podrien ser molt útils, ja que el mateix Govern preveu una caiguda del 15% en els ingressos de l'any que ve.

De fet, el Govern ja ha advertit que els pressuposts de l'any que ve seran durs. Els socialistes esperen que "siguin durs i també injustos i no donaran solució als problemes reals de la Comunitat", ha explicat Vicenç Tomàs. El portaveu adjunt ha recordat que "el problema principal és la caiguda d'ingressos, derivada de la manca d'activitat econòmica, molt vinculada a l'austeritat i als retalls".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube