Imprimeix
PDF

Armengol: "Bauzá és un irresponsable que no defensa els interessos de les Illes Balears en els PGE 2013"

Armengol plenari 30oct WEB Vicenç Thomàs: "Els ciutadans esperen que el conseller de Salut parli de sanitat i no de l'objectiu de dèficit o de plans econòmics"

Palma, 30 d'octubre 2012.- El Govern de les Illes Balears té un greu problema de manca de lideratge del president Bauzá, un "irresponsable que no fa la seva feina en defensa dels interessos de les Illes Balears en els Pressuposts Generals de l'Estat 2013", ha denunciat avui la portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol.

"Què ha fet el Govern per lluitar contra els Pressuposts Generals de l'Estat, que són injustos e inacceptables per a les Illes Balears?" ha demanat Armengol a Bauzá en la sessió de control al Govern. Mentre altres comunitats autònomes han defensat els seus interessos, Balears es conforma amb una retallada del 60% de les inversions des del Govern central en dos anys i una inversió per capita de 70 euros front a la mitjana estatal de 225.

El Govern de Bauzá "es va comprometre a situar Balears en la mitjana estatal, ni més ni manco, però no ha fet res", ha criticat Armengol. El PP no només no ha presentat esmenes en el Congrés per millorar el finançament de Balears, sinó que ha ficat una per llevar 230.000 euros als parcs naturals. Armengol ha reclamat a Bauzá que, ja que no fa la seva feina, al manco doni suport a les esmenes per valor de 450 milions d'euros presentades pel Grup Socialista.

Per al Govern "les persones no compten, només compten els números" i la seva obsessió amb el compliment del dèficit "ens està abocant al desastre", ha denunciat, per altra part, el diputat socialista Marc Pons. En una interpel•lació al vicepresident econòmic, Pons ha denunciat que "l'herència que ens deixa el PP comença a ser una càrrega per a les generacions que venen", pels retalls que han imposat en matèria sanitària, d'educació, de serveis socials, etc. El diputat menorquí ha recordat que Balears "està en alerta vermella" i és imprescindible un canvi de rumb en les polítiques econòmiques del Govern.

També el conseller de Salut ha defensat que és prioritari complir amb l'objectiu del dèficit. Sansaloni ha defensat el Pla de Reequilibri Econòmic, que preveu el tancament dels hospitals Joan March i General, però no s'ha volgut pronunciar obertament sobre aquest punt, dient que acaba d'arribar i "les mesures" que permetran l'estalvi estan per concretar.

"Vostè no és nou. Du 16 mesos en la Conselleria i és còmplice del que s'ha fet", li ha recordat el portaveu parlamentari adjunt, Vicenç Thomàs. "Els ciutadans esperen que el màxim responsable de Salut parli de sanitat, no de doblers ni de reduir el dèficit", li ha recordat.

La situació caòtica de la Conselleria de Salut ha centrat bona part de les preguntes del Grup Socialista, que ha demanat al conseller diàleg i feina per poder solucionar el problema dels complements de la pensió dels treballadors jubilats del Ib-Salut. La diputada Conxa Obrador ha recordat al conseller que hi ha una sentència del Tribunal Superior que diu que aquest complement "forma part" de la pensió i no es pot llevar.

"Vostès van decidir expropiar el 40% de la pensió d'aquests treballadors" perquè el president Bauzá va elegir "voluntàriament" ser dels primers en aplicar el Real Decret 16/2012, sense haver cercat abans una altra solució. Obrador ha recordat al Govern que té l'obligació legal de pagar els complements, d'una manera o altra, i que el mateix decret deixa opcions que fan "viable" el pagament.

El Govern "ha deixat la salut de les persones en mans de contables", ha criticat el diputat Lluis Maicas, qui també ha denunciat les ingerències polítiques en la gestió de la sanitat pública, com per exemple a l'Hospital d'Inca.

Igualment, en el plenari s'ha presentat una Moció socialista sobre la política general de tractament de residus, és a dir, la intenció del PP Balear de convertir Mallorca en el "femer d'Europa" important residus d'altres països per ser incinerats a Son Reus. El diputat Cosme Bonet ha criticat l'estratègia del Partit Popular, que perjudicarà sens dubte la imatge turística de l'illa i capgira totalment l'estratègia de gestió de residus dels darrers 15 anys.

A més, importar fems per incinerar contravé tota l'estratègia de la Unió Europea, que fomenta primer el reciclatge i la reducció de residus,i deixa la incineració només com a mecanisme complementari per a aquell fems que no es pot evitar. Finalment, Bonet ha criticat les formes del PP, que modifica –de facto- el Pla Director de Residus de Mallorca, sense exposició pública ni participació ciutadana, trepitjant competències del Consell, i escudant-se en mentides. "El PP vol fer creure que així no es pujarà la taxa de fems, però no és cert. Ja preparen la pujada per tres trams diferents", ha dit.

Per últim, la majoria del Partit Popular ha rebutjant la presa en consideració d'una proposició de llei socialista relativa per a l'adopció de mesures tributàries addicionals per a la reducció del dèficit públic. El diputat Joan Boned ha defensat una política fiscal més progressiva i justa, que permeti al Govern recaptar 45 milions d'euros. Aquesta quantitat s'obtindria mitjançant la pujada d'un punt de l'IRPF a les rendes superiors als 120.000 i ampliant progressivament la forquilla del impost de successions de l'actual 1% fins al 20% per a les successions de més de 3 M€. Aquestes dues modificacions permetrien obtenir gairebé 15 M€. Al mateix temps, la no bonificació del100% del impost de patrimoni permetria recaptar 30 M€ més cada any.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube