Imprimeix
PDF

El pressupost de Sanitat és "fals i insuficient" per garantir la qualitat assistencial als ciutadans

Foto web rdp Thomàs i Bonet Vicenç Thomàs: "Manquen més de 200 milions i es preveuen ingressos ficticis"

Els socialistes volen que el Consell Consultiu es pronunciï sobre la oportunitat i la legalitat d'importar fems a Mallorca,  sense cap seguretat jurídica ni mediambiental

Palma, 12 de novembre 2012.- El Grup Parlamentari Socialista ha denunciat avui que els pressuposts del Govern per al 2013 en matèria sanitària són "falsos i insuficients" per garantir la qualitat assistencial als ciutadans de les Illes Balears. El portaveu adjunt parlamentari Vicenç Thomàs ha explicat que el Govern falseja les xifres quan diu que el pressupost de Salut baixa només un 3% respecte al 2012, ja que ha passat de 1.143 milions als 1.095 previstos per al 2013, és a dir gairebé un 5%.

A la Conselleria "li manquen més de 200 milions d'euros", ha explicat Thomàs. Fa poc, l'Ib-Salut va anunciar que preveu tancar l'any 2012 amb una despesa de 1.339 milions d'euros, i el pressupost per al 2013 només preveu 1.095 M€.

"Són uns pressuposts irreals i falsos", ha avisat Thomàs, ja que preveuen uns ingressos ficticis i desorbitats. Per exemple, el Govern espera rebre de l'Estat per pacients desplaçats, incapacitat temporal o residents estrangers 34,5 M€, mentre en tot l'any passat només preveia 17,5 M€. Igualment, preveu un "augment espectacular" dels cobraments a tercers, és a dir, assegurances privades o particulars que hagin quedat sense cobertura per la reforma sanitària del PP, que ha deixat fora a molts d'immigrants i a persones espanyoles en situacions especials.  "Això és molt preocupant", ha valorat Thomàs.

"Queden moltes dubtes" respecte al pressupost sanitari, en el que destaquen fortes davallades en el capítol de personal (un 12% a Son Espases, per exemple), un augment espectacular de contractes amb tercers i moltes partides pressupostades amb només un euro. "Això vol dir clarament que ja preveuen fer modificacions", ha explicat Thomàs. Tampoc està clara quina partida destinarà l'IB-Salut a tornar el doblers als pensionistes que han hagut de pagar per avançat els seus medicaments.

Finalment, el diputat considera que els pressuposts ja deixen entreveure l'arribada dels copagaments, per exemple, en matèria de transport sanitari. Fa dues setmanes, el Govern va ampliar en 2 M€ la partida del transport sanitari, que estava pressupostada en 22 M€, però imputant-los a l'any que ve, quan només hi ha 16 M€ previstos. Si 22 M€ no han estat suficients enguany, difícilment ho seran 14 M€ l'any que ve, a no ser que s'apliquin ja els copagaments al transport sanitari no urgent que el PP va aprovar,  ha recordat Thomàs.

Els pressuposts de la Comunitat Autònoma seran el tema central del plenari que celebrarà demà el Parlament de les Illes Balears, on altres diputats socialistes demanaran sobre diferents aspectes: Cristina Rita demanarà sobre Educació, Antoni Diéguez sobre l'impost de Patrimoni i Isabel Oliver sobre l'impost sobre el lloguer de cotxes. Finalment, Francina Armengol demanarà al president Bauzá si hi ha qualque mesura que pugui ajudar a sortir de la crisi, i com pensa contribuir a crear ocupació, donat que l'atur és el pitjor problema actualment a les Balears.

Precisament, el Grup Socialista ha criticat avui que el president Bauzá hagi estat "desaparegut" durant tota la setmana passada, primer a Venècia i després a Londres, tot i la "greu situació de crisi institucional i política" que es vivia a Balears per les investigacions sobre la presumpta corrupció del Partit Popular. Bauzá encara no ha donat cap explicació sobre les investigacions de corrupció que afecten al seu partit i al seu govern, així com les notícies aparegudes en premsa sobre els "saraos" privats d'alguns dels seus consellers a Cabrera, amb llagosta i Moët&Chandon. La crisis del PP afecta de ple al funcionament del Govern.

Importació de fems a Mallorca

El Grup Socialista demanarà demà en el Parlament que es sol·liciti un informe del Consell Consultiu sobre "la oportunitat i la legalitat" de la importació de fems que el Partit Popular vol aprovar. Aquesta és una iniciativa que volen aprovar "amb cap seguretat jurídica ni mediambiental", botant-se el procediment legislatiu que donaria les garanties necessàries per a una iniciativa d'aquest calat, ha explicat el diputat Cosme Bonet.

El parlamentari socialista ha criticat que el PP "vulneri l'autonomia local, invadeix les competències del Consell de Mallorca i incompleix la pròpia legislació autonòmica, perquè evita els informes mediambientals i jurídics pertinents". El "frau de llei" comès en la tramitació d'aquesta iniciativa no permet la participació ciutadana ni la informació pública, ni tan sols compta amb els informes jurídics i mediambientals pertinents.

A més, a més, la decisió d'importar fems d'Europa a Mallorca es fa "en contra de tota la política de gestió de residus dels darrers 15 anys a Mallorca" i sense cap informe econòmic que valori quin serà el seu impacte en la principal indústria de l'illa, "que és el turisme i no la importació de fems", ha afegit.

Vaga General i Desnonaments

El Govern hauria de reclamar als bancs que paralitzin els processos de desnonament mentre s'està negociant una nova llei més justa, ha defensat avui el Grup Parlamentari Socialista. "Ens trobem en una situació excepcional", ha valorat avui el portaveu parlamentari adjunt Vicenç Thomàs. Per això, ha demanat al Govern que tingui "una actitud en positiu" mentre s'està negociant una solució més definitiva a Madrid, on representants del PSOE i del Govern central negociaran avui horabaixa.

Thomàs ha recordat que no té sentit que es rescatin els bancs, amb els doblers de tots els ciutadans, i no es pugui rescatar als ciutadans. De fet, ha recordat que el Grup Socialista va presentar fa un any (novembre 2011) una Proposició no de llei sobre el venciment dels préstecs hipotecaris, i el PP va votar en contra. "És important que el Govern, si ha retrobat aquesta sensibilitat, actuï, i que les entitats anunciïn ja una moratòria als desnonaments", ha valorat el diputat socialista.

El proper dimecres, 14 de novembre, els socialistes donaran suport a la vaga general convocada per protestar contra el desmantellament de l'Estat del Benestar i les retallades indiscriminades del Govern del Partit Popular. La seu del PSIB-PSOE romandrà tancada, durant la jornada, ha anunciat Thomàs. En el Parlament, els diputats participaran en les comissions parlamentàries previstes, ja que ens trobem en el procés d'elaboració dels pressuposts de la Comunitat i precisament dimecres hi ha 4 compareixences de consellers. "Per responsabilitat", els diputats socialistes realitzaran la seva feina parlamentària en defensa dels interessos dels ciutadans, i donaran l'import del sou del dia a una causa social. "La vaga té tot el nostre recolzament", ha afegit Thomàs.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube