Imprimeix
PDF

El Grup Socialista presenta 46 propostes de resolució per demanar a Bauzá més diàleg i polítiques orientades a les persones

Thomàs i Bonet web 221112Insta a fer un Pla de Xoc contra la pobresa i a activar mesures d'urgència contra l'atur, amb més recursos i projectes concrets per als col·lectius més desfavorits

També vol que el Parlament demani als membres del Govern no utilitzar fons públics amb finalitats privades

Palma, 22 de novembre 2012.- El Grup Parlamentari Socialista ha presentat avui 46 propostes de resolució derivades del Debat de Política General perquè el Parlament insti al Govern a reprendre el diàleg amb la societat i a fer polítiques que donin solució als grans problemes que afronta la ciutadania, no només a complir amb l'obsessió del dèficit i de l'austeritat. El Parlament de les Illes Balears les debatrà i les sotmetrà a votació dimarts de la setmana que ve. 

Bauzá "ha estat governant d'esquenes a la societat", ha opinat el portaveu parlamentari adjunt Vicenç Thomàs, qui ha considerat imprescindible un canvi de rumb per reprendre el diàleg i la concertació, amb els treballadors públics, amb els sindicats, amb els partits de l'oposició, amb els mestres, amb el personal sanitari, amb els empresaris,etc.

L'oferiment de diàleg al president Bauzá i al seu Govern podria permetre "posar solució als grans problemes dels ciutadans, com són l'atur i els serveis de l'Estat del Benestar", ha dit Thomàs. En aquest sentit, el Grup Socialista defensa la necessitat de posar en marxa polítiques "per a les persones", no només obsessionades amb el doblers i la xifra de dèficit. "No podem acceptar polítiques que malbaratin l'Estat del Benestar, l'educació i la sanitat pública", ha dit Thomàs.

Per això, una de les primeres propostes és la retirada immediata del projecte de pressuposts de la Comunitat per al 2013 i del Pla econòmic-financer de reequilibri 2012-14, i la presentació de nous esborranys basats en una política fiscal progressiva, en polítiques de reactivació econòmica i el manteniment de l'estat del benestar. Per millorar les possibilitats financeres de la Comunitat, els socialistes sol·liciten també el compliment estricte del nou sistema de finançament de les Comunitats Autònomes, i que el Govern reclami a Madrid el deute de mil milions d'euros que té, així com el conveni ferroviari, per poder acabar les obres en marxa.

En matèria social, els socialistes volen que el Govern aprovi "mesures d'urgència" contra l'atur, per afavorir el treball dels col·lectius amb especials dificultats, que es concerti amb els agents socials un Pla d'ocupació 2012-2016, i que s'aportin més mitjans, personals i financers a la lluita contra l'atur. També demanen els socialistes un "pla de xoc contra la pobresa", que ja amenaça al 23% de la població de les Illes Balears.

A través d'aquestes propostes de resolució, els socialistes defensen també tot un seguit de mesures de l'àmbit sanitari: retirar la taxa de 10€ per l'emissió de la targeta sanitària, eliminar el copagament dels serveis sanitaris, mantenir la cartera de serveis i el dret a la protecció de la salut i a l'atenció sanitària a tots els ciutadans. També proposen una pla de xoc contra les llistes d'espera sanitàries, i la negociació del Pla de Viabilitat dels hospitals General i Joan March amb els sindicats. Igualment, es demanen mesures per millorar l'atenció a la dependència i la transformació dels hospitals de Can Misses, a Eivissa, el Verge del Toro a Menorca i Son Dureta a Mallorca, en centres sociosanitaris.

En general, els socialistes demanen al Govern cobrir amb recursos propis la baixada dels recursos econòmics que provenen de l'Estat pel 2013 en matèria de política social i posar en marxa un pla de Suport al Tercer Sector.

Dintre de l'àmbit educatiu, els socialistes volen la retirada de l'avantprojecte de Llei de Convivència i Escolar i Autoritat del professorat, així com el Decret de tractament integral de llengües. Precisament en defensa del català, el Grup Socialista vol que el Parlament reafirmi el caràcter oficial de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i insti al Govern a reformar la Llei de Funció Pública. En la mateixa línia, defensa que es respecte la decisió de cada institució respecte a l'exigència de coneixement del català com a requisit per treballar a cada una de les institucions.

Posar al dia els pagaments als centres docents, donar reforç per als estudiants amb necessitats educatives, i la construcció d'algunes són algunes de les reivindicacions en matèria d'educació. També vol el GPS que es faci una aposta decidida per la política cultural.

El diputat Cosme Bonet ha explicat que els socialistes volen que el Govern s'oposi al Projecte de Llei de Costes, i que el Parlament rebutgi la importació de fems, encara que arribi sota el nom de combustible. Igualment els socialistes volen que el Parlament insti al Govern a derogar els aspectes inconstitucionals de la llei Company 7/2012 i de la llei de Turisme (8/2012). Ampliar els límits del Parc Nacional Marítim-terrestre de Cabrera o el compliment del conveni ferroviari són també algunes de les propostes en matèria de territori.

Respecte a connectivitat, es vol garantir el dret a una connectivitat suficient, justa, eficient, estable i adequada, en quant a preu, rutes, horaris, capacitats i freqüències a tots els ciutadans de les Illes Balears. Demanen també les resolucions un calendari clar per al traspàs de competències als Consells Insulars, d'acord amb ells, l'elaboració de la llei de finançament dels consells i el manteniment del Fons de cooperació local. També proposa recuperar les eines de defensa i participació de la ciutadania, com el Consell de la Joventut, el Consell Econòmic i Social, l'Oficina del Defensor del pacient i oficines d'atenció a les víctimes del delicte.

Una altra proposta de resolució vol que s'insti al president del Govern a complir amb la llei 2/1996 d'incompatibilitats i a aplicar la Sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en aquest sentit. "El Parlament de les Illes Balears insta el Govern a que tots els seus consellers i alts càrrecs, exerceixin el càrrec amb dignitat, humilitat, transparència i honradesa, rebutjant la utilització de fons públics per activitats privades i mantenint una actitud d'exemplaritat" en les seves activitats, diu la resolució. "Això es pot aplicar tant per anar d'excursió com per defensar el seu honor personal en els tribunals", ha explicat Cosme Bonet.

Tenir un govern paritari o eliminar la Delegació del Govern a Formentera són altres de les iniciatives que presenta el Grup Socialista, que també vol una condemna del Parlament a l'abús del decret llei que fa el Govern Bauzá. Finalment els socialistes volen que el Govern es personi en "totes les causes judicials de casos de corrupció" que s'investiguen i reclami els diners presumptament malbaratats.

Per accedir al document amb totes les propostes de resolució, visitau: http://www.psib-psoe.org/index.php/partit/quefem/documents/item/propostes-resolucio-debat-politica-general-2012?category_id=6

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube